Nelu Tătaru: Voi discuta cu Florin Cîțu despre introducerea vaccinării obligatorii sau testarea săptămânală pentru personale din sectoarele esențiale de activitate – Cronica serii

1. Consilier onorific al premierului, Nelu Tătaru a declarat marți că va discuta cu Florin Cîțu despre introducerea vaccinării obligatorii sau testarea săptămânală pentru personale din sectoarele esențiale de activitate, precum profesori, polițiști, pompieri sau jandarmi. Obligativitatea imunizării ar putea fi impusă și pentru persoanele vârstnice, bolnavii oncologici sau cei imunodeprimați. (Digi24)

2. Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat o rezoluție în care solicită eliminarea tuturor obstacolelor cu care se confruntă persoanele LGBTIQ atunci când își exercită drepturile fundamentale, indică un comunicat postat pe site-ul legislativului european. În document, adoptat cu 387 voturi pentru, 161 împotrivă și 123 abțineri, Parlamentul European subliniază că acești cetățeni ar trebui să își poată exercita pe deplin drepturile, inclusiv dreptul la liberă circulație, oriunde în Uniunea Europeană. (News.ro)

3. Datoria publică a statului a crescut în luna iulie cu 19,3 miliarde de lei, de la 526,05 miliarde de lei la finalul lunii iunie la 545,34 miliarde lei, dar s-a menținut sub pragul de 50% din PIB, în condițiile în care PIB nominal, față de care se calculează îndatorarea statului, a fost majorat de la 1.062,5 miliarde lei la 1.105,7 miliarde lei. Îndatorarea statului a coborât ușor, în pofida datoriilor mari acumulate în iulie, la 49,3% din PIB. (Profit.ro)

4. Rata dobânzii pe termen lung pentru România a crescut din nou în luna august 2021, până la un fulminant 3,72%, potrivit datelor publicate de Banca Centrală Europeană. (Cursdeguvernare)

5. Guvernul intenționează să împrumute de pe piețele externe, prin emisiuni de obligațiuni, 13,5 miliarde de euro în perioada septembrie 2021 – decembrie 2022, din care aproximativ 3 miliarde de euro până la finalul acestui an. Aceste împrumuturi se adaugă celor în lei luate prin emisiuni de obligațiuni pe piața internă. (Profit.ro)

6. De când a devenit operațional, la 1 iunie, Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi a demarat nu mai puțin de 300 de anchete, iar prejudiciul adus bugetului european este estimat la 4,5 miliarde de euro, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul instituției. (Hotnews)

7. Fostul lider PSD Viorel Hrebenciuc a fost condamnat definitiv marţi, de Curtea de Apel Bucureşti, la trei ani de închisoare cu executare în dosarul privind licenţa Giga TV. În acelaşi dosar, au mai fost judecaţi fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan – condamnat la 4 ani şi 6 luni de închisoare, fosta şefă CNA Laura Georgescu – 4 ani şi 4 luni de închisoare şi Narcisa Iorga, fost membru CNA, condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare şi la 120 de zile de muncă în folosul comunităţii la ADP Sector 2 sau sector 6. (News.ro)

8. Iulian Huşanu, consilier USR PLUS în Consiliul Local Iași, și-a dat demisia din consiliu și din partid după ce presa locală a dezvăluit că avea afaceri cu bani publici, inclusiv de la primării conduse de colegi de partid. (News.ro)

9. Șoferii Uber sunt angajați, nu lucrători independenți, a decis un judecător din Olanda. Decizia, la care Uber spune că va face apel, obligă compania americană să plătească șoferii după aceleași reguli ca și companiile de taximetrie. (Politico)

10. Nigel Farage, politicianul britanic care îi provoca, în 2014, pe englezi împotriva românilor, a lăudat-o pe Emma Răducanu, câştigătoarea britanică a US Open, care are însă origini române şi chineze. A fost taxat imediat de David Knopfler, cofondator al formaţiei Dîre Straits. „Cât tupeu! Dacă s-ar fi aplicat recomandările sale, familia Răducanu nu ar fi avut niciodată voie să vină şi să se stabilească în Marea Britanie”, a scris Knopfler pe Facebook. (G4Media)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Fitch Ratings a confirmat ratingul suveran al României la nivelul BBB-
Un șofer din Ministerul Educației a ajuns la un venit lunar de peste 5.500 de lei, cât al unui profesor cu 25 de ani vechime și gradul I – Cronica serii