„Nașul inteligenței artificiale” pleacă de la Google după mai bine de 10 ani – Cronica de Tehnologie

1. China are de 50 de ori mai mulți hackeri decât FBI și derulează un program de hacking mai amplu decât toate celelalte mari țări la un loc, susține Directorul FBI, Christopher Wray. Agenția încearcă să obțină o creștere cu $63 de milioane a bugetului și să facă 192 de angajări în cadrul unității de securitate cibernetică. (News.ro)

2. Legiuitorii brazilieni vor vota în cursul acestei săptămâni o lege care, oficial, vizează limitarea răspândirii știrilor false. Criticii, printre care se află atât marile companii de tehnologie, cât și susținătorii libertății de exprimare, spun, însă, că legea va duce la cenzură și abuzuri. (FT)

3. „Nașul inteligenței artificiale” pleacă de la Google după mai bine de 10 ani. Geoffrey Hinton spune, într-un interviu, că regretă faptul că a muncit toată viața pentru dezvoltarea AI-ului, îngrijorat fiind că acesta poate afecta grav lumea în care trăim. (NY Times)

4. Șefii și unii dintre investitorii Coinbase sunt acuzați într-un proces intentat de acționari că au vândut acțiuni în valoare de $2.9 miliarde la puțin timp după listarea la bursă. Acuzarea susține că aceștia știau că vor fi anunțate rezultate financiare slabe și, astfel, au evitat pierderi peste $1 miliard. (Semafor)

5. Apple a folosit, pentru prima oară, funcția Rapid Security Response pentru a livra un update de securitate pentru iPhone, iPad și Mac. Acest tip de update are dimensiuni mici, poate fi livrat urgent și se instalează rapid. Premiera nu a fost lipsită de incidente, unii dintre utilizatori neputând realiza instalarea din cauza unei erori. (Profit.ro)

6. Samsung a interzis propriilor angajați să mai folosească chatboți precum ChatGPT, Google Bard sau Bing, după ce unii dintre angajați au furnizat acestor instrumente de AI informații confidențiale. Compania coreeană lucrează și la propriile instrumente de AI, care să facă traduceri, rezumate de articole și să ajute la scrierea codului. (Bloomberg)

7. Bhutan a confirmat că derulează o operațiune de minare a bitcoinului, care funcționează încă din 2019. Regatul budist, care este a doua țară, după El Salvador, cu o mină de bitcoin deținută de stat, vrea să construiască o nouă mină, cu o capacitate de 100 MW. (Forbes)

8. Getir negociază achiziționarea Flink, una din ultimele companii independente de livrări din Europa. În urmă cu câteva luni, Getir cumpăra cu $1.2 miliarde Gorillas (un alt concurent german) și este acum evaluat la $10 miliarde. (FT)

9. 49 de site-uri noi, care încearcă să pară instituții de presă, folosesc chatboți pentru a genera conținut, arată un raport recent. În unele cazuri sunt răspândite informații false sub formă de breaking news, precum o știre despre moartea președintelui american. Majoritatea acestor site-uri afișează reclame programatice. (Bloomberg)

10. The Super Mario Bros. a devenit primul film din acest an care trece de $1 miliard la box office-ul global. Pragul a fost depășit la 26 de zile din momentul lansării, iar aproape jumătate din venituri au venit din SUA. Totodată, The Super Mario Bros. a generat cei mai mulți bani dintre toate filmele făcute vreodată după jocuri video. (Variety)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronică de Tehnologie – Intel anunță Aurora, primul supercomputer cu viteză de peste un exaflop
Raport: Mașinile Tesla cu sistemul Autopilot activat sunt de nouă ori mai sigure decât vehiculele conduse manual – Cronica de Tehnologie