NASA ar putea renunța la aselenizarea programată în 2025 – Cronica Spațială
1. Elicopterul Ingenuity de pe planeta Marte a efectuat la începutul lunii august zborul cu numărul 54, folosit de cercetătorii NASA pentru a înțelege motivele pentru care zborul precedent din 22 iulie s-a încheiat brusc înainte de completarea programului normal. Zborul 53 ar fi trebuit să dureze 136 de secunde, însă elicopterul a aterizat brusc după 74 de secunde în urma unui incident care nu a fost încă clarificat. (Jet Propulsion Laboratory)
2. Roverul Perseverance de pe planeta Marte a realizat imagini în care se observă o serie de crăpături noroioase bine conservate care reprezintă prima dovadă că, în trecutul geologic, pe Marte au existat cicluri climatice. Cercetătorii consideră că astfel de cicluri au jucat un rol important în apariția vieții pe Pământ. (Astrobiology)
3. Cercetătorii de la Institutul Leibniz pentru Astrofizică au publicat un studiu care arată că stelele cu câmpuri magnetice puternice produc vânturi mai puternice care pot “pulveriza” atmosfera unei planete care orbitează steaua respectivă de la o distanță prea mică. (EarthSky)
4. Cercetătorii de la Universitatea din California și Universitatea Cornell au publicat două imagini spectroscopice și în infraroșu cu doi dintre sateliții planetei Jupiteri, Ganymede și Io. Imaginile au fost realizate cu telescopul spațial James Webb și vor oferi cercetătorilor o nouă perspectivă pentru analizarea celor doi sateliți. (EarthSky)
5. Cercetători de la mai multe universități americane au dezvoltat un nou algoritm cu care au reușit să identifice în imaginile obținute de la un telescop un asteroid care fusese “ratat” de algoritmii mai vechi utilizați în mod curent de NASA. Noul algoritm ar putea permite cercetătorilor să identifice la timp asteroizi potențial periculoși pentru Pământ. (FreeThink)
6. Cercetătorii au folosit telescopul spațial James Webb și au confirmat descoperirea celei mai tinere galaxii cunoscute până în prezent. Aceasta a fost observată cu telescopul atunci când avea doar 480 de milioane de ani sau 4% din vârsta actuală. (Science Alert)
7. Datele obținute de landerul InSight care a funcționat pe Marte arată că viteza de rotație a planetei se mărește în fiecare an cu 4 milisecunde de arc, adică o fracțiune dintr-o milisecundă. Chiar dacă este vorba despre o valoarea foarte mică, această creștere a vitezei de rotație este surprinzătoare și, cel puțin pentru moment, fără o explicație precisă. (Science Alert)
8. Rusia a lansat prima sa misiune spațială spre Lună din ultimii 47 de ani. Luna-25 a fost lansată cu o rachetă Soyuz și va călători 5 zile și jumătate până la o altitudine de 100 de kilometri de solul lunar, acolo unde va petrece apoi între 3 și 7 zile înainte de aselenizarea programată în preajma zilei de 23 august. Rusia ar putea deveni astfel prima națiune care trimite un lander la polul sud al Lunii. (AP)
9. NASA a admis pentru prima oară că misiunea Artemis III către Lună, programată în anul 2025, ar putea să nu includă o aselenizare, așa cum este gândită misiunea în prezent. Una dintre variante este ca echipajul uman să ajungă pe orbita Lunii pe viitoarea stație spațială Gateway, întrucât există temeri tot mai mari că SpaceX nu va finaliza la timp construcția Starship. Misiunea Artemis II, care are ca scop trimiterea unui echipaj uman pe orbita Lunii, este în continuare programată pentru noiembrie 2024. (SpacePolicyOnline)
10. Sonda spațială Parker se va afla în 21 august la cea mai mică distanță față de planeta Venus, ceea ce îi va permite o schimbare de traiectoare spre adevărata să țintă: Soarele. Oficialii NASA afirmă că Parker va ajunge în 27 septembrie la numai 7,2 milioane de kilometri de Soare, moment în care va avea o viteză de peste 635.000 de kilometri pe oră. (NASA)