NASA analizează locul exact în care va fi amplasată baza Artemis Base Camp în cadrul misiunii umane pe Lună – Cronica Spațială
1. SpaceX a stabilit un nou record mondial pentru cel mai mare număr de sateliți lansați simultan. Misiunea Transporter-1 a avut la bord 143 de sateliți care au fost plasați pe orbită cu ajutorul unei rachete reutilizabile Falcon 9. Pe listă figurează și 10 sateliți dezvoltați de SpaceX pentru constelația de sateliți Starlink, care va oferi internet de mare viteză la nivel global. Printre clienții celor 143 de sateliți s-au numărat și NASA, Planet, Swarm Technologies, Kepler Communications, Spire, Capella Space și ICEYE, cu un total de 11 țări beneficiare ale misiunii. Precedentul record era de 104 sateliți la o lansare Polar Satellite Launch Vehicle realizată de India în 2017. (SpaceFlightNow)
2. Astronauții NASA Mike Hopkins și Victor Glover au efectuat o ieșire în spațiu de aproape 7 ore pe Stația Spațială Internațională pentru o serie de lucrări de reparații la platforma științifică Bartolomeu de pe modulul Columbus. Printre altele, astronauții au montat o nouă antenă de date de mare viteză, însă platforma nu este încă funcțională din cauza unui cablu care nu se conectează în mod corespunzător. (Space)
3. Start-up-ul francez ThrustMe a anunțat că a efectuat cu succes primele teste pe orbită cu un microsatelit CubeSat echipat cu un sistem de propulsie electric bazat pe iod. Noul sistem de propulsie a permis modificarea altitudinii satelitului cu 700 de metri în cadrul a doua teste de câte 90 de minute. Sistemul poate deveni esențial pentru a permite companiilor să reducă timpul petrecut pe orbită de sateliții scoși din funcțiune. Practic, utilizarea sistemului de propulsie va permite scăderea altitudinii microsateliților și reintrarea acestora mai rapidă în atmosferă. În prezent, agențiile spațiale se confruntă cu o creștere semnificativă a sateliților și microsateliților plasați pe orbită. (SpaceNews)
4. Compania privată Axiom Space a anunțat componența primului echipaj privat care va călători spre Stația Spațială Internațională (ISS). Printre cei patru membri se numără Michael López-Alegría (un fost astronaut NASA cu patru misiuni în spațiu) și Larry Connor, care la 71 de ani va deveni al doilea cel mai în vârstă astronaut din istorie după John Glenn (care avea 77 de ani la misiunea din 1988). Misiunea Ax-1 va avea loc cel mai devreme în 2022, iar echipajul va călători la bordul unei capsule Dragon (SpaceX). Axiom Space are un contract cu NASA pentru furnizarea unor noi module pentru ISS. (Axiom Space)
5. NASA analizează în prezent locul exact în care va fi amplasată baza Artemis Base Camp în cadrul misiunii umane pe Lună planificată pentru 2024. Misiunea va avea loc la polul sud al Lunii pentru a cerceta o zonă în care a fost descoperită apă în stare înghețată. Totuși, alegerea amplasamentului exact trebuie să respecte două condiții cheie: să fie în apropierea unei zone în care lumina soarelui este activă aproape permanent pentru a alimenta baza cu energie electrică, dar în același timp să ofere un acces facil la zona complet întunecată unde a fost descoperită apa în stare de gheață. (Phys)
6. Astronomul român Adrian Sonka a realizat o simulare grafică a modului în care se va vedea Pământul de pe asteroidul Apophis în 13 aprilie 2029. În ziua respectivă, asteroidul va trece la numai 38.000 de kilometri de Pământ și va putea fi observat cu ochiul liber de pe planeta noastră. (Adrian Sonka)
7. China a anunțat că va lansa în prima jumătate a anului 2022 o sondă spațială pentru monitorizarea activității Soarelui. Sonda va fi plasată pe orbita Pământului la o altitudine de 720 de kilometri și va avea rolul de a observa în mod continuu Soarele timp de cel puțin 4 ani. Sonda va include un detector magnetic și un telescop solar pentru a măsura câmpul magnetic și furtunile solare. Misiunea a primit numele oficial Advanced Space-based Solar Observatory (ASO-S). (South China Morning Post)
8. Astronomii de la agenția europeană Atmosphere-Space Interactions Monitor (ASIM) au identificat 5 jeturi de lumină albastră în apropiere de insula Naru din Oceanul Pacific, fiecare cu o durată de numai 10 milisecunde. Cel de-al cincilea jet de lumină albastră a fost observat inclusiv de astronauții de pe Stația Spațială Internațională. Astfel de jeturi de lumină albastră apar la interacțiunea electronilor și undelor radio cu atmosfera și sunt cunoscute științific sub numele Emissions of Light and Very Low Frequency Perturbations due to Electromagnetic Pulse Sources (ELVES). (Nature)
9. Cercetătorii care forează în gheața din Antarctica la o adâncime de peste un kilometru au descoperit jarosit, un mineral foarte rar întâlnit pe Pământ, dar care în același timp a fost identificat din abundență pe planeta Marte. Inrucat jarositul are nevoie de apă și condiții acide pentru a se forma, existența sa în abundență pe Marte reprezintă încă un mister. Noua descoperire din Antarctica ar putea ajuta cercetătorii să înțeleagă mai bine modul în care s-a format acest mineral pe Marte. (Science Magazine)
10. Astronomii de la Universitatea din Geneva au identificat un sistem solar cu șase exoplanete care au o mișcare de revoluție sincronă în jurul unei stele. Configurația acestui sistem planetar este una neobișnuită, cu o șansă matematică de 1 la 1:000. Noul sistem planetar a primit numele TOI-178 și se află la circa 200 de ani lumină de Pământ. (Popular Science)