NASA a surprins dezintegrarea, la Polul Sud, a celui mai mare iceberg – Cronica de Mediu
1. ÎN ULTIMII 10000 DE ANI, Planeta a pierdut o treime din păduri, 2 miliarde de hectare, adică de două ori suprafața Statelor Unite. (OurWorldInData)
2. PRIMELE CASE din Marea Britanie care vor fi echipate cu cazane și plite care funcționează cu hidrogen în loc de combustibil fosil vor fi construite în Gateshead până în aprilie. Casele semi-decomandate din nord-est vor folosi 100% hidrogen pentru încălzire și gătit, inclusiv cazane, plite, aragazuri, în cadrul unui nou sistem guvernamental menit să ofere publicului o privire asupra „potențialei case a viitorului” (TheGuardian.com)
3. NASA a surpins dezintegrarea, la Polul Sud, a celui mai mare iceberg din lume, în 11 alți ghețari de dimensiuni medii. Impactul asupra ecosistemului din zonă, în curs de evaluare. (NASA.gov)
4. ISLANDA se concentrează pe colectoarele de carbon – tehnologii sub forma unor containere care absorb dioxidul de carbon din atmosferă și îl împing în pământ, la o adâncime între 800-2.000 de metri. În aproximativ doi ani, în combinație cu apa, ar trebui să formeze roci din bazalt. Totul vine și pe fondul nevoii de performanță a țărilor, care promit să ajungă la zero emisii de gaze cu efect de seră (în UE până în2050) (ec.europa.eu)
5. AMSTERDAM se extinde cu locuințele pe apă, gândite pe principii autosuficiente, cu minim impact asupra mediului (clădirile au panouri solare, apele reziduale de la dușuri și toaletă sunt convertite în energie și mulți cetățeni din mica comunitate au deja acoperiș verde pe care-și plantează singuri diverse). (EcoWatch.com)
6. EXTINCȚIE: peștii de apă dulce în declin „catastrofal”. Grupurile de conservare au declarat că 80 de specii au dispărut, 16 doar în ultimul an. Scăderea vine pe fondul poluării, a pescuitului nesustenabil, a digurilor și revărsărilor râurilor. Conform raportului populațiile de pești migratori au scăzut cu trei sferturi înultimii 50 de ani. În aceeași perioadă de timp, populațiile de specii mai mari, cunoscute sub numele de „megafish” au scăzut cu până la 94%. (BBC.com)
7. UN ONG specializat în cercetarea lumii marine a construit o navă autonomă, dotată cu sisteme inteligente dezvoltate de IBM. Are scopul de a explora zonele greu accesibile echipajelor umane. Misiunea de inaugurare este programată pentru primăvară. (ft.com)
8. ÎN AFRICA poluarea aerului scade pe măsură ce economia se dezvoltă. Cercetătorii au descoperit cum calitatea aerului se îmbunătățește într-una dintre regiunile cu cea mai rapidă creștere economică a continentului. Motivul, potrivit cercetătorilor, este că o creștere a poluării cauzată de industrie și transporturi în zona studiată – din Senegal și Coasta de Fildeș în vest până în Sudanul de Sud, Uganda și Kenya în est – pare să fi fost compensată de un declin al numărul incendiilor controlate provocate de fermieri. Deși nu este un mare poluator industrial, cum ar fi Asia și America de Nord, Africa a fost mult timp locul arderii de biomasă pe scară largă în timpul sezonului uscat. (nytimes.com)
9. UNIUNEA EUROPEANĂ susține că își va intensifica eforturile pentru a crește gradul de acoperire a asigurărilor împotriva dezastrelor cauzate de schimbărileclimatice. UE estimează pierderi medii anuale de 12 miliarde de euro din cauzadezastrelor climatice, însă în prezent doar 35% din aceste pierderi sunt asigurate. Proporția este de numai 5% în statele din sudul și estul Europei. (Bloomberg)
10. CURENȚII OCEANICI aproape de „punctul critic” pe măsură ce straturile de gheață și ghețarii se topesc. Un nou studiu sugerează că sistemul de circulație al Oceanului Atlantic ar putea înceta să mai funcționeze. Rezultatele ar putea avea implicații masive asupra temperaturii, vieții marine și umanității. (VoaNews.com)