NASA a descoperit un ciclon la polul nord al planetei Uranus – Cronica Spațială

1. NASA a descoperit pentru prima oară dovezi ale existenței unui ciclon polar pe Uranus. Ciclonul a fost detectat la polul nord al planetei pe baza unor măsurători realizate pe parcursul ultimilor 8 ani care au scos în evidență că aerul care circulă la polul nord al planetei este mai cald și mai uscat. (Advancing Earth and Space Science)

2. Sonda spațială Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) a identificat locul în care s-a prăbușit recent landerul lunar HAKUTO-R al companiei private japoneze ispace. Cercetătorii japonezi au confirmat că au pierdut contactul cu sonda cu puțin timp înainte ca aceasta să atingă solul, iar imaginile realizate acum din spațiu au scos în evidență cel puțin patru rămășițe ale landerului și cel puțin un crater apărut în urma impactului. (NASA)

3. Analiza detaliată a celui mai puternic cutremur înregistrat pe Marte de landerul InSight a scos în evidență că a patra planetă de la Soare are o crustă cu grosimi tipice cuprinse între 42-56 de kilometri, dar și regiuni unde grosimea crustei ajunge la 90 de kilometri. Practic, crusta lui Marte este mai groasă decât cea a Pământului, care este în medie de 35 de kilometri și variază între 30-60 kilometri. (EurekAlert)

4. Telescopul spațial James Webb a obținut dovezi că stele supermasive cu o masă de peste 10.000 de ori mai mare decât cea a Soarelui au existat la numai 440 de milioane de ani după Big Bang. Descoperirea îi va ajuta pe cercetători să înțeleagă mai bine structura Universului la începutul existenței sale. (Universite de Geneve)

5. NASA a încheiat prematur misiunea Lunar Flashlight, prin care urma să trimită un mic satelit pe orbita Lunii. Misiunea a fost încheiată prematur din cauza unei defecțiuni la sistemul de propulsie. Cu toate acestea, misiunea a avut o importanță majoră, întrucât Lunar Flashlight a fost primul satelit care a folosit un nou tip de carburant non-toxic care a ajuns dincolo de orbita Pământului. Noul carburant se numește Advanced Spacecraft Energetic Non-Toxic (ASCENT). (Space News)

6. Astronomii au identificat o regiune de mici dimeniuni la 6.000 de ani-lumină depărtare de Pământ care are o masă echivalentă cu de 800 de ori masa Soarelui, ceea ce sugerează că în zona respectivă se află o gaură neagră. Găurile negre cu astfel de mase sunt rare, întrucât de regulă sunt identificate găuri negre supermasive. Astronomii nu exclud ipoteza că în regiunea respectivă are loc un mecanism stelar care nu este încă cunoscut. (ESA Hubble)

7. Cercetătorii NASA au ajustat traiectoria sondei spațiale Lucy pentru ca aceasta să se îndrepte spre destinația sa finală, asteroizii troieni din apropierea planetei Jupiter. Misiunea propriu-zisă va începe în noiembrie 2023, când sonda va investiga asteroidul Dinkinesh. (Space)

8. Un studiu realizat de Universitatea din Colorado arată că șansele ca Pământul să fie lovit de un asteroid în următorii 1.000 de ani sunt practic inexistente. Dintre asteroizii ale căror orbite au fost analizate, cel mai periculos pentru Pământ este 1994 PC1, cu o șansă de 0,00151% de a trece mai aproape de Pământ decât Luna pe parcursul următorului mileniu. (ZME Science)

9. Compania spațială privată Blue Origin deținută de Jeff Bezos a câștigat contractul pentru dezvoltarea unui lander lunar pentru misiunea Artemis V împreună cu Lockheed Martin, Draper, Boeing, Astrobotic și Honeybee Robotics. Misiunea Artemis V va transporta astronauții de pe stația spațială lunară Gateway pe Lună. (Blue Origin)

10. Misiunea privată Ax-2 a companiei Axiom Space a ajuns pe Stația Spațială Internațională la bordul unei capsule Dragon lansată cu o rachetă Falcon 9, ambele deținute de SpaceX. Din echipaj face parte și Rayyanah Barnawi, care a devenit prima femeie din Arabia Saudită care ajunge pe Stația Spațială. Ceilalți membri ai echipajului sunt Peggy Whitson (SUA), John Shoffner (SUA) și Ali AlQarni (Arabia Saudită). (Space)

Ți-ar mai putea plăcea
China vrea să trimită oameni pe Marte în 2033 – Cronica Spațială
Astronomii au detectat pentru prima oară semnale radio generate de o galaxie îndepărtată – Cronica Spațială