NASA a descoperit molecule care stau la baza vieții într-un eșantion de rocă de pe asteroidul Bennu – Cronica Spatiala

1. NASA a descoperit molecule care stau la baza vieții într-un eșantion de rocă adus pe Pământ de pe asteroidul Bennu în cadrul unei misiuni care s-a încheiat în septembrie. Mai exact, în mostra de rocă au fost descoperiți 14 dintre cei 20 de aminoacizi pe care formele de viață de pe Pământ îi folosesc pentru a crea proteine. În plus, au fost descoperite o serie de elemente care stau la baza formării ADN-ului. Descoperirea nu confirmă existența unor forme de viață extraterestre, însă confirmă că o serie de condiții necesare pentru apariția vieții sunt larg răspândite în Univers. (Nature Astronomy)

2. Compania aerospațială Romanian InSpace Engineering (RISE) a finalizat cea de-a doua versiune a dispozitivului DropCoal, care studiază amestecul lichidelor în condiții de microgravitație. Noua versiune are o aranjare diferită a componentelor interne, dar va avea un rol similar. Aceasta a fost trimisă în Germania și instalată în capsula spațială modulară Nyx produsă de The Exploration Company, care se va lansa peste 6 luni spre Stația Spațială Internațională, acolo unde este deja și prima versiune DropCoal. (RISE)

3. Astronomii au calculat că în prezent există o șansă de 1,3% ca asteroidul 2024 YR4 cu un diametru de aproximativ 100 de metri să lovească Pământul în 22 decembrie 2032. Asteroidul a fost descoperit inițial în 27 decembrie 2024, iar cercetătorii se așteaptă ca pe parcursul timpului șansele reale ale unui impact să devină zero, pe măsură ce noile date vor permite recalcularea mai precisă a traiectoriei. (The Guardian)

4. Cercetătorii au descoperit o regiune pe satelitul Io al planetei Jupiter unde activitatea vulcanică este semnificativ mai ridicată decât pe restul satelitului și generează o cantitate de energie de șase ori mai mare decât cea a tuturor centralelor electrice de pe Pământ. Datele au fost obținute de sonda spațială Juno în contextul în care Io era cunoscut deja drept cel mai activ corp ceresc din punct de vedere vulcanic din sistemul nostru solar. (Jet Propulsion Laboratory)

5. Cercetătorii au descoperit că exoplaneta GJ 1214 b situată la circa 48 de ani-lumină distanță de Pământ are o atmosferă formată preponderent din dioxid de carbon, la fel ca planeta Venus. Prin prisma faptului că are un diametru de aproape trei ori mai mare decât Venus, GJ 1214 b ar fi practic prima exoplanetă dintr-o clasă complet nouă de exoplanete. Anterior, cercetătorii credeau că planeta este asemănătoare cu Pământul sau Neptun. (EarthSky)

6. Joint venture-ul franco-italian Thales Alenia Space a obținut un contract în valoare de 860 de milioane de euro pentru a dezvolta una dintre cele trei componente ale landerului Argonaut cu care Agenția Spațială Europeană (ESA) intenționează să efectueze misiuni pe Lună începând din anii ‘30. Componenta se numește Lunar Descent Element (LDE) și va avea rolul de a transporta celelalte două componente pe solul lunar. (EuropeanSpaceFlights)

7. Agenția Spațială Europeană (ESA) a anunțat o nouă misiune spre planeta Venus: EnVision va fi un satelit cu cinci instrumente științifice care vor furniza informații variate despre Venus, de la nucleu până la stratul superior al atmosferei. Satelitul va fi produs de Thales Alenia Space și va fi lansat în noiembrie 2031. (SpaceNews)

8. Cercetătorii de la Universitatea din Southampton au început testele cu un dispozitiv care măsoară semnalele transmise de lasere prin mostre de grafit aflate în imponderabilitate. Dacă vor avea succes, testele vor fi replicate ulterior în spațiul cosmic cu scopul de a oferi informații despre materia neagră. (Phys)

9. Versiunea iOS 18.3 pentru smartphone-urile iPhone, care a fost lansată recent de Apple, include suport pentru conectarea la serviciul de internet prin satelit Starlink furnizat de SpaceX prin intermediul rețelei T-Mobile. Utilizatorii vor putea utiliza acest serviciu spre finalul anului 2025. (SpaceNews)

10. Astronomii au descoperit sute de găuri negre supermasive în Univers după ce au analizat nori de praf și gaz în lumină infraroșie. Descoperirea va permite cercetătorilor să îmbunătățească teoriile despre modul în care evoluează galaxiile. (Space)

Ți-ar mai putea plăcea
Europa va construi un sistem de poziționare prin satelit pe Lună – Cronica Spațială
Trei bacterii necunoscute de către lumea științifică au fost descoperite pe Stația Spațială Internațională – Cronica Spațială