Moscova: Donald Trump, va înţelege, mai devreme sau mai târziu, că propunerea rusă de pace în Ucraina „nu are alternative” – Cronica dimineții

1. Președintele PNL, Nicolae Ciucă, va lipsi luni, 1 iulie, de la discuțiile convocate de premierul și liderul PSD Marcel Ciolacu la Palatul Victoria pentru stabilirea datelor alegerilor prezidențiale, au declarat surse liberale. PNL va fi reprezentat de ministrul liberal de Interne, Cătălin Predoiu. (Libertatea)

2. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, apreciază că situaţia din interiorul coaliţiei, generată de stabilirea datei alegerilor, este ”absolut hilară” şi nu ar fi trebuit să se ajungă aici. Kelemen Hunor afirmă că, în martie, coaliţia a anunţat un calendar electoral pentru tot anul, iar PNL a luat o decizie. ”Să nu ţii de cuvânt, să să schimbi permanent planul în funcţie de interesele tale personale este inacceptabil”, a transmis liderul UDMR, care consideră că ”această guvernare este compromisă în totalitate”. (News.ro)

3. Purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Central (BEC), Anamaria Revnic Călugărița, precizează, în urma anunţului REPER potrivit căruia magistraţii ar fi decis renumărarea voturilor pentru alegerile europarlamentare în mai multe secţii de vot, că instanţă a obligat, de fapt, BEC la soluţionarea cererilor de renumărare a voturilor. Călugărița a anunțat că decizia instanței nu este definitivă, iar BEC o va contesta. (Hotnews)

4. A fost adoptat proiectul de OUG, vineri, 28 iunie, document ce prevede că unitățile de învățământ preuniversitar vor avea nevoie de acordul majorității simple a părinților, elevilor majori, dar și a salariaților pentru a instala sisteme de supraveghere audio-video, pentru a asigura paza și protecția și pentru a preveni acte de violență. (Edupedu)

5. Mircea Geoană a răspuns celor două invitații adresate vineri de a candida ca independent la președinția României afirmând că este onorat și că îi încurajează pe toți cei care vor să susțină un proiect ambițios. (Hotnews)

Din Cronica Sportivă: Optimile de finală ale EURO 2024 încep sâmbătă, cu meciurile Elveția – Italia (ora 19:00) și Germania – Danemarca (ora 22:00).

6. Viceministrul rus de Externe Serghei Riabkov a declarat vineri că fostul preşedinte american şi actual candidat la Casa Albă, Donald Trump, va înţelege, mai devreme sau mai târziu, că propunerea rusă de pace în Ucraina „nu are alternative”. (Digi24)

7. Președintele Joe Biden a declarat vineri că intenţionează să-l învingă pe rivalul republican Donald Trump în alegerile prezidenţiale din noiembrie, fără a da vreun semn că ar lua în considerare abandonarea cursei după prestaţia slabă de la dezbaterea avută joi, care i-a consternat pe colegii democraţi. (News.ro)

8. Rusia a acuzat România că se implică în războiul din Ucraina, la ordinele SUA, prin contractul pentru obuze încheiat de țara noastră cu Coreea de Sud. (Adevarul)

9. Curtea Supremă a SUA a decis vineri că Departamentul de Justiţie a întrecut măsura punând sub acuzare pentru obstrucţionare a unei proceduri oficiale sute de persoane care s-au revoltat şi au luat cu asalt Capitoliul SUA la 6 ianuarie 2021, o decizie ce i-ar putea forţa pe procurori să redeschidă unele dintre aceste cazuri. (News.ro)

10. Managerii marilor companii de tehnologie trebuie să „mărturisească” daunele pe care platformele lor le-au provocat copiilor, a acuzat premierul Australiei. Comentariile lui Anthony Albanese vin după ce Meta, care deține Facebook și Instagram, a declarat, într-o anchetă parlamentară din Canberra, că nu crede că rețelele sociale au făcut rău copiilor.„Meta arată cât deconectați și de aroganți sunt”, a spus Albanese. (TheGuardian)

Fotografia dimineții – Oamenii de știință ruși efectuează autopsia unui lup, înghețat în permafrost de mai bine de 44.000 de ani și găsit recent, la laboratorul Universității Federale de Nord-Est. Michil Yakovlev/Universitatea Federală de Nord-Est/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Sănătăţii: România se situează sub ”linia roşie și suntem mult sub capacitatea de explozie a sistemului sanitar” – Cronica dimineții
Emisiile de dioxid de carbon au rămas la un nivel constant anul trecut deși economia mondială a crescut – Cronica dimineții