Misiunea elicopterului Ingenuity de pe Marte, încheiată dupa 72 de zboruri în 3 ani – Cronica Spațială
1. NASA a anunțat că cel puțin una dintre palele elicopterului Ingenuity de pe planeta Marte a fost avariată în timpul procesului de amartizare din cadrul ultimului zbor care a avut loc în 18 ianuarie, motiv pentru care elicopterul nu mai poate zbura. Misiunea se încheie astfel după 72 de zboruri pe parcursul a trei ani, în condițiile în care obiectivul misiunii a fost efectuarea a 5 zboruri pe parcursul a 30 de zile. Ingenuity a sosit pe Marte în 2021 împreună cu roverul Perseverance, care își continuă misiunea. (NASA)
2. Agentia Spațială Japoneză JAXA a publicat o fotografie cu landerul SLIM care a aselenizat în urmă cu o săptămână, dar cu care nu a reușit să stabilească un contact direct din cauza faptului că panourile solare nu funcționează. Imaginea a fost realizată de roverul LEV-2, care conform planului s-a desprins de lander înainte de aselenizare, iar aceasta arată că landerul a aselenizat într-o poziție incorectă, despre care JAXA a confirmat că este rezultatul unei defecțiuni tehnice la un propulsor apărută la altitudinea de 50 de metri. JAXA speră că panourile solare vor capta energie în ciuda poziției în care se află și va continua să încerce restabilirea conexiunii până în 1 februarie. (JAXA)
3. NASA a reușit să deschidă capsula cu mostre de roci de pe asteroidul Bennu, dupa ce tehnicienii au reușit să îndepărteze și ultimele două suruburi ale acestuia, care impiedicau colectarea întregului material. Cercetătorii reușiseră deja să colecteze 70 de grame de roci și praf, peste obiectivul misiunii de 60 de grame. (NASA)
4. O echipă internațională de cercetători care a studiat în detaliu exoplaneta LHS 1140 b situată la numai 50 de ani-lumină distanță de Pământ susține că aceasta nu este una compusă din roci și metale, întrucât are o densitate prea mică. Din acest motiv, cercetătorii cred că exoplaneta conține mult mai multă apă decât Pământul sau este o planetă gazoasă cu atmosferă din hidrogen și heliu. (EarthSky)
5. Cercetătorii de la Academia de Științe din China susțin că vârsta Universului ar putea fi mai mică decât cea estimată în prezent. Aceștia au ajuns la această concluzie după ce au măsurat mișcările unor galaxii satelitare în jurul unui grup masiv de galaxii. (Nature Astronomy)
6. Cercetătorii au publicat o a doua imagine cu gaura neagră supermasivă din galaxia M87, care arată că există în continuare o umbră în jurul unui inel auriu care reprezintă materia din jurul găurii negre, la fel ca și în prima imagine realizată cu un an înainte. Prezența acestei umbre inclusiv la distanță de un an confirmă teoria relativității formulată de Albert Einstein în 1915. (Event Horizon Telescope)
7. NASA a efectuat un nou test pentru racheta Space Launch System (SLS), în cadrul căruia motorul RS-25 a fost pornit timp de 500 de secunde, echivalentul a circa 8 minute. Testul a fost considerat un succes. (Space)
8. Astronomii au descoperit o exoplanetă numită GJ 9872d care conține vapori de apă în atmosferă. Totuși, este exclus ca viața așa cum o știm în prezent să poată exista aici, întrucât temperatura de la suprafața exoplanetei ajunge la circa 400 de grade Celsius. (Max Planck Institute)
9. O serie de imagini realizate de sonda spațială Juno cu o regiune a satelitului Europa al planetei Jupiter sugerează că în zona respectivă există o anumită activitate, întrucât există diferențe comparativ cu regiunea respectivă fotografiată în anul 1995. Cercetătorii nu exclud însă ipoteza ca diferențele să fie cauzate inclusiv de diferențele de calitate dintre cele două seturi de fotografii. (JGR Planets)
10. Geologii avertizează că solul lunar din partea sudică, în regiunea unde ar urma să aselenizeze astronauții din cadrul misiunii Artemis III, este predispus la alunecări de teren din cauza prezenței unor falii. De altfel, geologii afirmă că faliile respective au produs un cutremur major în ultimii 50 de ani. Prin urmare, cercetătorii avertizează că este posibil ca solul lunar din regiunea respectivă să nu fie atât de stabil pe cât anticipează NASA, ceea ce ar putea produce probleme la aselenizarea misiunea Artemis III. (Space)