Mircea Cărtărescu, laureat al Prix Millepages 2019 – Cronica de Carte
1. Romanul ”Solenoid” al lui Mircea Cărtărescu a primit un nou premiu prestigios din spațiul literar francez, Prix Millepages 2019. Acesta vine pentru traducerea franceză realizată de Laure Hinckel, de la Editura ”Noir sur Blanc”, după ce anterior a fost laureat cu Prix Transfuge 2019, a fost pe lista scurtă a Prix Medicis Etranger și a fost desemnată recent de Lire una dintre cele mai bune 100 de cărți ale anului 2019. (News.ro)
2. Unul dintre cei mai premiați scriitori canadieni, Denis Theriault, vine în România pe 11 decembrie, pentru a-și lansa cea mai recentă traducere în limba română, ”Strania viață a unui poștaș singuratic”, apărută la Curtea Veche Publishing. Evenimentul va avea loc la Magazinul Diverta Lipscani. (Eveniment)
3. Un nou club de carte se deschide în București, ”Dor de carte”, organizat de Editura Nemira și Iutta, un club de carte la care participanții sunt invitați să descopere scriitoare românce. Prima ediție va avea loc marți, 10 decembrie, de la 19:00, și va avea ca subiect principal volumul ”Poveste pentru Maria”, de Ioana Bâldea Constantinescu. (Eveniment)
4. Cristina Chipurici (Pyuric) și-a publicat pe blogul propriu lista ”cărților anului 2019”. Printre recomandările sale se numără volume semnate de Garry Kasparov, David Epstein și Irvin J. Yalom (CristinaChipurici.ro)
5. Amazon a anunțat care sunt cele mai vândute cărți ale anului 2019: la categoria ficțiune, primele trei locuri se află cărțile ”Where the Crawdads Sing”, de Delia Owens (în română la Editura Pandora M), ”The Silent Patient”, de Alex Michaelides (Editura Litera) și versiunea audio a Comorii din insulă, de Robert Louis Stevenson; la categoria non-fiction, pe primele patru locuri se află ”Becoming”, de Michelle Obama (Editura Litera), ”Educated”, de Tara Westover (Editura Publica) și două cărți de Rachel Hollis. (Publishers Weekly)
6. Este ”sezonul” listelor cu cele mai bune cărți ale anului, liste aparținând celor mai importante publicații din lume. Câteva dintre acestea:
– The New York Times a anunțat cele mai importante 100 de cărți din 2019;
–The Guardian a nominalizat cele mai bune cărți pe mai multe categorii: ficțiune, thriller, SF și fantasy, romane grafice și comics, poezie, cărți pentru copii, memorii ale celebrităților, cărți politice, memorii și biografii, cărți de știință, natură și idei, cărți de sport și cărți despre gătit;
–Washington Post a publicat cele mai bune cărți ale acestui an;
-Editorii Literary Hub au ales 50 de cărți drept favoritele lor din 2019;
-52 de cărți au fost alese drept cărțile anului de cei de la Book Riot;
-Editorii revistei Smithsonian au publicat mai multe liste: cele mai bune cărți de istorie ale anului, cele mai bune cărți de călătorii, cele mai bune cărți culinare, cele mai bune cărți pentru copii.
7. Cunoscuta scriitoare Elif Shafak a enumerat, într-un interviu, care sunt cărțile care au format-o ca om și ca scriitoare: cartea care i-a schimbat viața – Orlando, de Virginia Woolf; cărțile care au avut cea mai mare influență – 1001 de nopți și Odiseea lui Homer; cărțile care au făcut-o să plângă – cele scrise de James Baldwin etc. (The Guardian)
8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află o noutate, ”The Rise of Magicks”, de Nora Roberts (al treilea volum din seria ”Chronicles of the One”); la categoria Non-Fiction, pe locul întâi se află tot o noutate, ”Crime in Progress”, de Glenn Simpson și Peter Fritsch, din nou despre inepuizabilul subiect Donald Trump. O altă noutate care atrage atenția în top și anume un nou thriller marca James Patterson, ”Criss Cross”, la categoria ficțiune. (New York Times)
9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:
-Porunca lui rabbi Akiba. Ceremonia lecturii de la sfîntul Augustin la Samuel Pepys, de Valeriu Gherghel, Editura Polirom
-O călătorie prin univers. Astrofizica povestită, de Cristian Presură, Editura Humanitas
-Cartea albă cu Apolodor sau Apolododecameronul, de Florin Bican, Editura Arthur
–Cosmosapiens. Evoluția omului de la originile universului, de John Hands, Editura Humanitas
–Pompeii. Viața unui oraș roman, de Mary Beard, Editura Trei
-Babilon, de Yasmina Reza, Editura Litera
-Spiritul literaturii științifico-fantastice, de Roberto Bolaño, Editura Univers
-Crăciunul lui Poirot, de Agatha Christie, Editura Litera
10. Pe scurt, din lumea literară:
-Plata unor sancțiuni financiare pentru întârzierea în returnarea cărților la bibliotecile publice este considerată, în SUA, drept ”o formă de inechitate socială” (NPR.org);
-Pentru a crea un dicționar care conține toate felurile în care a fost folosit un anumit cuvânt de-a lungul istoriei e nevoie de decenii sau de secole. În situația Thesaurus Linguae Latinae, a fost nevoie de 125 de ani și încă nu e gata (New York Times);
-Mai mult de 380.000 de copii din Marea Britanie nu dețin nici măcar o singură carte, spune un nou studiu al National Literary Trust. Pe de altă parte, copiii care au cărți au de șase ori mai multe șanse să citească volume peste nivelul preconizat pentru vârsta lor și vor fi, în viitor, buni cititori (BookSeller);
-Dalai Lama va publica prima sa carte pentru copii, în martie 2020, sub numele de ”The Seed of Compassion” (BookSeller);
-Scriitorul francez Milan Kundera, în vârstă de 90 de ani, stabilit la Paris din 1975, a primit înapoi cetăţenia cehă după 40 de ani (The Guardian);
-Peste 300 de cărți de artă pot fi descărcate legal din arhiva Muzeului J. Paul Getty, un cunoscut muzeu de artă din California (Colossal).
Fotografia ediției: Prima pagină din Le Monde Des Livres din 15 noiembrie a fost consacrată în întregime romanului ”Solenoid” de Mircea Cărtărescu. Sursă: LeMonde.fr.