Mircea Cărtărescu a câștigat The International Dublin Literary Award cu romanul „Solenoid” – Cronica de Carte
1. Mircea Cărtărescu este câștigătorul din acest an al prestigiosului premiu literar european The International Dublin Literary Award cu romanul „Solenoid”, apărut la Editura Humanitas. Ediția în limba engleză a apărut în traducerea lui Sean Cotter, la Deep Vellum Publishing, în toamna lui 2022. (Humanitas.ro)
2. Săptămâna viitoare va avea loc Salonul Internațional de Carte Bookfest 2024, care își deschide porțile pentru pasionații de lectură pe 29 mai începând cu ora 10.00, intrarea fiind liberă în toate cele cinci zile ale evenimentului. Între 29 mai și 2 iunie, veți putea găsi la Bookfest circa un milion de volume, sute de titluri noi, aproximativ 300 de lansări de carte și dezbateri, și peste 60 de evenimente dedicate copiilor. Republica Moldova este invitatul de onoare a celei de-a XVII-a ediții. (Link)
3. A fost anunțat câștigătorul din acest an al prestigiosului The International Booker Prize 2024, distincție care a mers către ediția în limba engleză a romanului „Kairos”, de Jenny Erpenbeck. Tradus de Michael Hofmann, este primul roman scris în limba germană care a câștigat un mare premiu literar internațional. (New York Times)
4. Bill Gates a revenit cu o nouă listă de recomandări, respectiv cinci cărți sau filme recomandate pentru a fi citite/văzute în vara acestui an, printre care se află volumele „Femeile din umbră”, de Kristin Hannah (la noi, la Editura Litera), „How to Know a Person”, de David Brooks și „Infectious Generosity”, de Chris Anderson. (Gates Notes)
5. Știri pozitive din lumea literară:
-Ambasada Spaniei și Institutul Cervantes din București au comunicat că Fundația Prințesa Asturiei a acordat Premiul Prințesa Asturiei pentru Literatură 2024 scriitoarei românce Ana Blandiana (România Pozitivă);
-Booktruck – Biblioteca Mobilă strânge o sumă totală de 100.000 euro, pentru a achiziționa a treia bibliotecă pe roți, de data aceasta una electrică. Prin intermediul acesteia, vor fi duse cărți copiilor din satele din România și se vor organiza întâlniri în care copiii cunosc actori, scriitori, sportivi, fotografi, vor putea vedea spectacole de teatru de păpuși, proiecții de filme (Link);
-O companie realizată de Reach Out și Read and Scholastic va avea ca rezultat donarea a 350.000 de cărți în beneficiul pacienților din clinicile medicale din SUA (Publishers Weekly);
-O librărie din Portland, SUA, va împlini luna viitoare 50 de ani de când și-a deschis porțile și s-a dedicat exclusiv pasiunii copiilor pentru cărți și muzică (NW Book Lovers).
6. Au fost anunțate nominalizările la Premiile Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2023, pentru mai multe categorii precum proză, poezie, critică, eseu și istorie literară, memorii, jurnale, publicistică, debut sau literatură pentru copii și tineret. Printre scriitorii nominalizați se numără Ioana Nicolaie, Andreea Răsuceanu, Adrian G. Romila, Dan C. Mihăilescu, Luminița Corneanu și Augustin Cupșa. (Uniunea Scriitorilor)
7. În viziunea abonaților Goodreads, „One Perfect Couple”, de Ruth Ware, „The Return of Ellie Black”, de Emiko Jean, „The Last Murder at the End of the World”, de Stuart Turton și „The Nature of Disappearing”, de Kimi Cunningham Grant, sunt pe lista celor mai așteptate cărți polițiste și thrillere ale anului 2024. (BookRiot)
8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află o noutate, volumul „Think Twice”, de Harlan Coben (al 12-lea volum din seria Myron Bolitar); la categoria NonFiction, pe locul întâi se află tot o noutate, volumul „The Situation Room”, de George Stephanopoulos și Lisa Dickey, despre felul în care administrațiile prezidențiale americane au controlat crizele politice. O altă noutate interesantă în top, la categoria ficțiune, volumul „The Dixon Rule”, de Elle Kennedy. (New York Times)
9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:
-Privește ultima dată lumea asta plină de minciuni, de Cosmin Leucuța, Editura Humanitas
-Azilul meu, de Alexandru Lamba, Editura Polirom
-Garderoba. Antologie de proză scurtă coordonată de Diana Iepure, Editura Paralela 45
-Notre-Dame du Nil, de Scholastique Mukasonga, Editura Humanitas Fiction
-La porțile tărâmului de nicăieri, de Samar Yazbek, Editura Pandora M
-Manuscrisele de la Marea Moartă. O istorie adusă la zi, de James C. Vanderkam, Editura Humanitas
-Cultura. Surprinzătoarele conexiuni și influențe dintre civilizații, de Martin Puchner, Editura Trei
-Ce-a urmat după Eden. O scurtă istorie a lumii, de John Charles Chasteen, Editura Litera
10. Pe scurt, din lumea literară:
-La finalul acestei luni, Colecția „Anansi. World Fiction”, aparținând până acum Editura Pandora M devine imprint al Editurii Trei (Biblioteca lui Liviu)
-Scriitorul britanico-ghanez Caleb Azumah Nelson a câştigat Premiul „Dylan Thomas” din acest an pentru cel de-al doilea roman al său, „Small Worlds”, pe care juriul l-a descris ca fiind „simfonic” şi „emoţionant din punct de vedere visceral” (News.ro);
-Yasmina Reza a fost desemnată câștigătoare a prestigiosului Premiu Mondial Cino Del Duca, pentru întreaga sa opera literară (ActuaLitte);
-Editura Bloomsbury va publica volumul „Believe: The Autobiography”, cartea de memorii a jucătorului ucrainean a formației Arsenal Londra, Oleksandr Zinchenko (BookSeller);
-14 cărți despre întrebările și gândurile de la mijlocul vieții (BookBrowse);
-Cărțile preferate ale scriitorului John Grisham (Radical Reads);
-Cele mai bune cărți scrise de Michael Crichton (Interesting Literature).
Fotografia săptămânii: În interiorul birourilor OpenAI se află o bibliotecă în stil clasic, plină cu cărți alese de angajații companiei. Sursa: New York Times.