Ministrul ungar al Construcțiilor și Investițiilor: Programele de investiții ale Ungariei în România vor fi revizuite – Cronica dimineții
1. Noul mecanism de achiziție centralizată a energiei electrice, aprobat vineri de Guvern, prin care producătorii vor fi obligați să vândă către OPCOM energia la prețul fix de 450 de lei/MWh, ar putea pune în pericol securitatea sistemului energetic, având în vedere incertitudinile privind evoluția economică la nivel mondial și faptul că o parte din consum este acoperit din importuri, întrucât România are un deficit de capacități în funcțiune. (CursdeGuvernare)
2. Preşedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, la Palatul Elysee, o întâlnire bilaterală cu omologul francez, Emmanuel Macron, în marja participării la Forumul pentru Pace de la Paris. Discuţiile au vizat aderarea României la spaţiul Schengen, situaţia din Ucraina, relaţia bilaterală şi prezenţa militară a trupelor franceze în ţara noastră. (Digi24)
3. Ministrul ungar al Construcțiilor și Investițiilor, János Lázár, a anunțat că programele de investiții ale Ungariei în România nu vor fi oprite, însă vor fi revizuite, deoarece este necesar să se analizeze ceea ce s-a realizat în ultimii zece ani și trebuie făcute planurile pentru următorii zece ani. (Profit.ro)
4. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus vineri, după ce trupele Kievului au recucerit Hersonul în urma retragerii ruşilor, că este o ”zi istorică” şi că locuitorii oraşului ”nu şi-au pierdut niciodată speranţa”. El a subliniat că locuitorii Hersonului ”aşteptau” aceste moment şi ”nu au renunţat niciodată la Ucraina”. (News.ro)
5. Un dezacord a apărut la cele mai înalte niveluri ale guvernului Statelor Unite cu privire la posibilitatea de a presa Ucraina să negocieze terminarea conflictului cu Rusia. Generalul Mark A. Milley, președintele Statului Major Comun, a susținut, în cadrul reuniunilor interne, că ucrainenii au obținut maxim din ce se puteau aștepta în mod rezonabil pe câmpul de luptă, înainte de venirea iernii, și ar trebui să încerce consolidarea câștigurilor la masa negocierilor. Însă alți înalți oficiali au respins ideea, susținând că niciuna dintre părți nu este pregătită să negocieze și că orice pauză ar oferi doar șansa Rusiei de a se regrupa. Deși consilierii președintelui Biden cred că războiul va fi probabil soluționat în cele din urmă prin negocieri, azi nu este momentul pentru diplomație, iar Statele Unite nu trebui să pună presiune pe ucraineni în acest moment, când își recâștigă teritoriile. (NYTimes)
Din Cronica Sportivă: Naţionala de handbal feminin a României a învins la Skopje, reprezentativa Spaniei, scor 28-27 (12-11), în primul meci din grupa principală II a Campionatului European. Golul victoriei a fost marcat cu două secunde înainte de final de Bianca Bazaliu.
6. Preşedintele francez Emmanuel Macron a avut vineri, la Forumul pentru Pace pe care îl găzduieşte la Paris, un schimb de opinii cu liderii unor ţări care cer „negocieri” pentru a pune capăt războiului din Ucraina, ale cărui consecinţe se simt în întreaga lume. (News.ro)
7. Aproximativ 450 de soldați din trupele de elită britanice au fost transferați în California unde se antrenează, în deșertul Mojave, în cadrul unui exercițiu care simulează invadarea Europei de către Rusia. (TheTimes)
8. Ucraina are de gând să-şi dezvolte o industrie puternică în domeniul militar şi al apărării, inclusiv o „armată de drone”, iar preluarea de către stat, în această săptămână, a unor participaţii private în companii strategice face parte din acest demers, a explicat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, într-un interviu. „Încercăm să fim ca Israelul, mai independenţi, în următorii ani. Cred că cel mai bun răspuns (poate fi văzut) în Israel în modul în care şi-au dezvoltat ei industria naţională pentru forţele armate. Asta i-a făcut independenţi”, a explicat ministrul ucrainean. (News.ro)
9. Fostul astronaut Mark Kelly și-a păstrat locul în Senatul american, învingându-și rivalul Republican în alegerile din statul Arizona. Democrații mai trebuie să câștige unul din cele două locuri rămase nedecise încă, din Nevada și Georgia, pentru a avea majoritatea în camera superioară a Congresului. (CNBC)
10. Unul dintre cei nai mari furnizori din industria alimentară din Statele Unite a angajat ilegal cel puțin 31 de copii, cu vârsta între 13 și 17 ani, în trei fabrici de ambalare a cărnii. Mulții dintre acești copii au suferit arsuri chimice din cauza soluțiilor de curățare pe care trebuiau să le folosească în turele de noapte, conform Departamentului Muncii. Packers Sanitation Services este o companie de curățare și salubrizare cu sediul în Kieler, Wisconsin, care are contracte cu sute de fabrici de sacrificare și ambalare a cărnii din întreaga țară. (NYTimes)
Fotografia dimineții vine din Herson eliberat vineri: