Ministrul ucrainean de Externe: NATO “nu face efectiv nimic” împotriva invaziei Ucrainei de către Rusia – Cronica dimineții
1. ANAF a decis să înceapă din 26 iunie sesizările penale pentru reținerea și nevirarea unor contribuții și impozite. La nivelul ANAF, juriștii au stabilit că prevederile intrate în vigoare de la 1 martie privind reincriminarea ca penală a faptei de reținere și nevirare a unor contribuții și impozite se aplică obligațiilor pentru luna martie, care au devenit scadente cel mai devreme la data de 25 aprilie inclusiv. (Profit.ro)
2. Analistul politic Cristian Pârvulescu a declarat, miercuri, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, că la prezidenţialele din 2024, PSD are şanse mai mari decât în alegerile anterioare, dintr-un motiv simplu, şi anume că nu există un contracandidat puternic. El s-a referit şi la o posibilă demisie a lui Dacian Cioloş din USR, arătând că ar fi o lovitură gravă pentru acest partid, care riscă să nu mai conteze. (News.ro)
3. Statul român decide singur dacă și în ce condiții va fi instalată în România o centrală compusă din reactoare modulare mici (SMR) dezvoltate de compania americană NuScale, fără presiuni din partea Statelor Unite. Autoritățile din SUA sunt gata să le ofere celor române orice formă de sprijin în această privință, a declarat secretarul adjunct al Departamentului Energiei din Administrația Biden, David Turk. (Profit.ro)
4. Serviciul de ride sharing Free Now iese de pe piața din România în 30 Iunie 2022, potrivit unui anunț al companiei Clever Tech SRL. Rămân pe piață serviciile Bolt și Uber, care au o cotă de piață mai mare. Potrivit companiei, Free Now se va concentra mai departe pe alte piețe din Europa. (Digi24)
5. Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a acuzat NATO de faptul că ”nu face efectiv nimic” împotriva invaziei Ucrainei de către Rusia, însă a salutat ‘decizii revoluţionare” ale Uniunii Europene. Kuleba subliniază că, la începutul războiului, la 24 februarie, NATO era văzută de către ucraineni ca ”o putere”, iar UE ca o instituţie care nu făcea decât ”să-şi exprime îngrjorările”. ”Dar războiul a făcut măştile să cadă”, a declarat el. (News.ro)
Din Cronica Sportivă: AS Roma a câştigat prima ediţie a Conference League, după ce a învins în finală, miercuri, la Tirana, cu scorul de 1-0 (1-0), echipa Feyenoord Rotterdam. După acest succes, Jose Mourinho a devenit singurul antrenor din istorie care a câştigat trofee continentale cu patru echipe, FC Porto (Cupa UEFA şi Liga Campionilor), Inter Milano (Liga Campionilor), Manchester United (Liga Europa) şi AS Roma (Conference League).
6. 216.183 tone de cereale au ajuns din Rusia în câteva state europene, în luna martie, în timpul invaziei militare în Ucraina, declanșată în 24 februarie. Aceasta este cea mai mare cantitate de cereale importată până în prezent de Uniunea Europeană din Rusia, în luna martie. Recordul precedent a fost atins în anul comercial 2013/2014. (Profit.ro)
7. Turcia nu-şi va da acordul pentru aderarea Suediei şi Finlandei la NATO fără să obţină „măsuri concrete” din partea lor privind preocupările sale legate de securitate, a avertizat miercuri un înalt responsabil al preşedinţiei turce. (G4Media)
8. Ministerul Apărării britanic a precizat că nu va trimite nave de război în Marea Neagră. Anunțul vine după ce presă a scris că Marea Britanie ar trimite nave de război în zonă pentru a debloca exportul de cereale din Ucraina. (Link)
9. Rubla rusească s-a apreciat la cel mai ridicat nivel, în raport cu dolarul american, din 2018 până în prezent. În raport cu euro este la cel mai ridicat nivel din ultimii 7 ani. Creșterea față de dolar, pentru acest an, a depășit 30%, făcând din moneda rusească cea mai performantă monedă din lume. (Reuters)
10. Steven Tyler, solistul trupei Aerosmith, s-a internat voluntar într-o clinică pentru a scăpa de dependența de droguri. Tyler, care are 74 de ani și se droghează de la 16 ani, a declarat în trecut că a cheltuit aproximativ $6 milioane, în timpul vieții, doar pe cocaină. (NYPost)
Fotografia dimineții – Un avion militar încărcat cu 32 de tone de lapte praf a plecat de la baza aeriană Ramstein, din Germania, către SUA, care se confruntă cu o criză de stocuri pentru acest produs. Staff Sergeant Jacob Wongwai/US Airforce/AFP/Getty Images: