Ministrul Transporturilor: Statul român ar trebui să aloce fonduri pentru „salvarea” Blue Air, dar și să devină acționar la această companie – Cronica dimineții

1. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a anunţat că 5% dintre pacienţi afectați de Covid-19 ajung la Terapie Intensivă, iar 20 – 30% au nevoie de asistenţă medicală serioasă. (News.ro)

2. Parlamentul European precizează, în rezoluţia adoptată joi, că nu va aproba bugetul multianual pentru perioada 2021-2027 creionat de Consiliul European dacă nu va fi îmbunătăţită propunerea. Varianta finală a rezoluţiei încă nu apare pe portalul online, însă PE susţine că în bugetul pe termen lung al UE sunt făcute reduceri de sume pe anumite programe viitoare şi consideră că acest lucru „va submina bazele unei reveniri eonomice sustenabile”. Instituţia mai arată că propunerea Consiliului nu stabileşte un mecanism clar pentru condiţionarea fondurilor UE de respectarea statului de drept. (News.ro)

3. Statele Unite au acuzat Rusia că a testat o armă ce ar putea fi folosită pentru a distruge sateliţi în spaţiu, exprimându-şi îngrijorarea faţă de o ameninţare „reală, serioasă şi în creştere”. Comandamentul spaţial american scrie, într-un comunicat, că „are dovezi” că Moscova „a efectuat din spaţiu un test ne-distructiv al unei arme anti-satelit” pe 15 iulie. (Hotnews)

Una din Cronica de Business: Space Exploration Technologies, compania lui Elon Musk, este în discuții pentru a atrage $1 miliard de la investitori, la o evaluare de $44 miliarde. (Bloomberg)

4. Statul român ar trebui să aloce fonduri pentru „salvarea” Blue Air, dar și să devină acționar la această companie, a afirmat ministrul Transporturilor, Lucian Bode. Blue Air, cel mai mare transportator aerian român și al doilea mare jucător pe piața locală, după rivalul ungar Wizz Air, a declanșat recent procedura de concordat preventiv, un mecanism de evitare a insolvenței, care permite unei companii să propună creditorilor săi un plan de redresare și plată a datoriilor. (Profit.ro)

5. Durata penelor de curent în România este de două ori mai mare decât în țările din vestul Europei. În medie, un consumator din România a rămas fără curent, din cauza întreruperilor planificate în 2019, aproximativ 2 ore și jumătate. Dacă punem la socoteală și avariile, se mai adaugă încă două ore și jumătate. (EuropaFM)

Promo: Colega Andreea, cea care scrie Cronica de Business, pregateste o aplicatie de mobil care va pune in legatura, gratuit, psihologi cu cei care sufera de depresie, anxietate, tristete, singuratate. Are nevoie de sustinere din partea comunitatii pentru a strange suma necesara dezvoltarii aplicatiei. Puteti sustine cauza dand click aici.

6. Chinezii au câştigat primul contract major de infrastructură din România. Asocierea dintre SYNOHIDRO (China) şi GOOD PROD S.R.L. (România) a câştigat contractul pentru construirea centurii ocolitoare din Zalău, a anunţat joi ministrul Transporturilor. Proiectul prevede proiectarea şi execuţia celor 5,5 kilometri de pe centura municipiului Zalău (judeţul Sălaj) – etapa a doua. Durata contractului va fi de 114 de luni. Contractul are o valoare de 185,5 milioane de lei fără TVA. (Adevarul)

7. Ambasada Greciei la București a precizat că șeful guvernului de la Atena nu a spus că România umflă numărul cazurilor de coronavirus, subliniind că astfel de afirmații sunt fake news. Precizările vin după ce senatorul Teodor Meleșcanu a afirmat că premierul Greciei ar fi spus că România raportează un număr mai mare decât în realitate al cazurilor de coronavirus pentru a primi bani mai mulți de la UE. (G4Media)

8. Preşedintele Donald Trump a anunţat că anulează organizarea Convenţiei republicane, prevăzută să aibă loc în Florida, luna viitoare, din cauza pandemiei. La eveniment, delegații urmau să-l desemneze oficial pe Donald Trump drept candidat al partidului la alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie. (WSJ)

Una din Cronica Externă: Un senator Italian, fostul jurnalist TV Gianluigi Paragone, a lansat partidul Italexit, care are ca scop scoaterea Italiei din Uniunea Europeană. (AlJazeera)

9. O universitate din nordul Chinei a stabilit recordul pentru constructia celui mai lung pod realizat prin tehnologia imprimarii 3D. Cu o lungime de 28,1 metri, podul din beton este construit dupa modelul Podului Zhaozhou, o structura din piatra sub forma de arc, aflata in provincia Hebei din China, cu o vechime de 1.400 de ani. (Ziare)

10. Fitbit, Apple Watch sau alte dispozitive purtabile, care de obicei sunt folosite în timpul exerciţiilor fizice, sunt studiate ca mijloace de identificare a persoanelor care ar putea fi infectate cu Covid-19 înainte de apariţia simptomelor, când oamenii pot să răspândească virusul fără să ştie. (News.ro)

Fotografia dimineții – A fost publicată cea mai completă hartă 3D a Universului, după ce au fost analizate peste 4 milioane de galaxii, timp de 20 de ani. Swiss Federal Institute of Techn/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Amnesty International își cere scuze pentru „suferința” provocată de raportul care acuză armata de la Kiev că pune în pericol civilii – Cronica dimineții
Ciolacu: România va adera complet la spaţiul Schengen până la finalul acestui an – Cronica dimineții