Ministrul polonez de externe: Europa să-şi direcţioneze investiţiile în apărare către România şi Polonia, „gardieni indispensabili” ai frontierei externe – Cronica serii

1. Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, sugerează Europei să-şi direcţioneze investiţiile în apărare către România şi Polonia, pentru că cele două ţări sunt „gardieni indispensabili” ai frontierei externe atât a zonei Schengen, a Uniunii Europene, cât şi a NATO, protejând celelalte ţări de migraţia ilegală şi de ameninţările militare. Capacităţile de apărare ar trebui construite acolo unde sunt ameninţările, a subliniat şeful diplomaţiei de la Varşovia. (News.ro)

2. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a discutat situaţia din Ucraina şi a decis continuarea acordării de sperijin acestei ţări, în vederea obţinerii păcii. De asemenea, s-a discutat despre întârirea apărării pe Flancul Estic al NATO şi s-a convenit asupra creşterii etapizate a procentului din PIB alocat cheltuielilor de apărare. S-a mai decis că România va cumpăra o navă nouă, de tip corvetă uşoară, Ministerul Apărării fiind desemnat să realizeze demersurile necesare. (News.ro)

3. Energia electrică produsă cu ajutorul vântului asigura, vineri, aproape 40% din întregul necesar al României, în contextul în care meteorologii au emis avertizări de vremea rea și vânt puternic în cea mai mare parte a țării. Pe bursa de energie, prețul spot este cu 10% mai mic decât ieri. În plus, odată cu producția mare de energie eoliană, România a exportat aproape 1.000 de MW. (Profit.ro)

4. Numărul mediu de pensionari a fost de 4,95 milioane persoane, în anul 2024, în scădere cu 21.000 persoane faţă de anul precedent, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). Pensia medie lunară a fost de 2.581 lei, în creştere cu 22,1% faţă de anul precedent. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: „Plăcile noastre video se topesc” spune șeful OpenAI după introducerea noii funcții de generare a imaginilor din ChatGPT. Din această cauză, compania a introdus limite mai stricte de folosire pe care însă nu le face și publice. (The Verge)

5. Impozitul pe construcții speciale, denumit colocvial ″taxa de stâlp″, reintrodus de la 1 ianuarie 2025, în cotă de 1%, va fi aplicat la valoarea netă a construcțiilor vizate, definită drept ″valoarea evidențiată în soldul debitor al conturilor corespunzătoare construcțiilor din care se scade valoarea contabilă cumulată a amortizării acestora″, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență. (Profit.ro)

6. Un înalt oficial prezidențial de la Kiev a declarat vineri că deocamdată nu există un proiect finalizat al unui acord privind exploatarea și controlul mineralelor ucrainene și că discuțiile cu Statele Unite pe tema conținutului acestuia continuă. Financial Times și Reuters au dezvăluit că acordul dorit de americani este privit cu reticență de Kiev, care îl consideră profund dezavantajos pentru Ucraina. (Hotnews)

7. Programul Alimentar Mondial al ONU (PAM) a anunţat vineri o scădere cu 40% a finanţării pentru 2025, evocând o „criză fără precedent”, în condiţiile în care 58 de milioane de persoane riscă să piardă un ajutor vital. (G4Media)

8. Un cutremurul de 7,7 grade pe scara Richter a avut loc astăzi în Myanmar. Cel puțin 144 de oameni au murit, iar peste 700 sunt răniți, conform primelor date. Seismul a zguduit și Thailanda, iar 81 de oameni sunt dispăruți în Bangkok. (Libertatea)

Din Cronica de Turism: Normele de aplicare pentru tichetele de vacanță vor fi elaborate „în cel mai scurt timp”, potrivit unui anunț făcut de Ministerul Finanțelor. În acest an, tichetele de vacanță vor avea valoarea de 800 de lei și vor putea fi utilizate pentru plata a cel mult 50% din factura cazării. Cel mai probabil, beneficiarul va plăti factura integral la hotel și va primi cei 800 de lei asigurați de stat la următorul salariu. (Profit)

9. Președintele rus Vladimir Putin a sugerat ca Ucraina să fie plasată sub o formă de administrație temporară pentru a permite organizarea de noi alegeri și semnarea de acorduri-cheie pentru a ajunge la o înțelegere în cadrul războiului, au relatat agențiile ruse de știri. (News.ro)

10. Comisia Europeană se pregăteşte pentru un război care „îngrozeşte” oamenii, a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban, referindu-se la propunerea europeană ca fiecare locuinţă să stocheze provizii pentru 72 de ore în cazul unor posibile crize. (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
Rafila: Numărul cazurilor de Covid-19 de săptămâna trecută a fost mai mare cu 80% față de cel de la finalul lunii mai, început de iunie – Cronica serii
Premierul Ludovic Orban a anunţat că îşi depune mandatul de prim-ministru – Cronica serii