Ministrul Finanțelor: România nu va avea recesiune economică anul acesta – Cronica dimineții

1. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat că își menține opinia că estimările pentru România au fost mult prea pesimiste, iar, din datele actuale, economia autohtonă nu va înregistra o recesiune tehnică în acest an. Trimestrul al doilea va fi singurul cu contracție economică. (Profit.ro)

2. Masca de protecţie devine obligatorie, începând de azi, în spaţii deschise din 16 judeţe, măsura fiind luată de Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă pentru a limita răspândirea coronavirusului. Măsura se aplică în zone considerate aglomerate – cum ar fi pieţe, târguri, staţiile mijloacelor de transport în comun sau peroanele CFR. În unele judeţe, masca devine obligatorie seara, în zonele de promenadă. (News.ro)

3. Angajații DSP București nu au răspuns la niciun apel telefonic într-un experiment live, într-o emisiune la Digi24, la care participa Raed Arafat. Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne a recunoscut că există o problemă și că o va ridica în cadrul întâlnirilor cu celelalte autorități. (Link)

Una din Cronica de Business: Banca Comercială Română a făcut un profit de aproape jumătate de miliard de lei la 6 luni, față de o pierdere anul trecut, însă rezultatul rămâne mai slab decât cel din 2018. (Profit.ro)

4. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Araed Arafat, a afirmat că creşterea constantă a numărului de cazuri pe plan naţional nu este cauzată de nerespectarea regulilor doar pe litoral. Arafat afirmă că poate unii dintre cei care au fost la mare erau bolnavi, dar este clar că în numeroase zone din ţară, unde sunt multe cazuri, nu se respectă normele, există transmitere comunitară şi trebuie luate măsuri acolo. (News.ro)

5. Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a explicat aseară că procentul de creştere al pensiilor va fi stabilit de Guvern, iar decizia este una politică. Indiferent de procentul stabilit, spune Cîţu, ”vom acomoda din buget”, mai ales că situaţia economică este ”peste aşteptări”. ”Se va merge pe o creştere a punctului de pensie, bineînţeles eşalonat. Aşa cum am spus, dublăm alocaţiile până în 2022, vom creşte pensiile cu procentul pe care ni-l cere legea, dar cu o altă eşalonare. Este o măsură pe care cei de la PSD deja o aprobaseră în guvern, doar că nu au venit să v-o spună. O vom prezenta în viitor”. (News.ro)

Una din Cronica Externa: Dezinformarea despre coronavirus face ravagii în România. Un sondaj a arătat că 41% dintre români cred că virusul SARS-CoV-2 este o armă biologică făcută de SUA. (Politico)

6. Comisia Europeană a încheiat discuțiile preliminare cu o companie farmaceutică pentru achiziționarea unui potențial vaccin împotriva COVID-19. Contractul avut în vedere cu Sanofi ar oferi posibilitatea ca toate statele membre ale UE să achiziționeze vaccinul. (Hotnews)

7. Apple a devenit cea mai valoroasă companie listată pe bursa din lume, depașind gigantul petrolier Aramco. Acțiunile Apple au închis cu o creștere de 10,47% sesiunea de ieri, după anunțarea rezultatelor financiare pe trimestrul 2. Capitalizarea companiei este de $1840 miliarde, în timp ce Aramco valorează $1760 miliarde. De la începutul anului, acțiunile Apple au crescut cu 44%. (CNBC)

8. Microsoft discută cumpărarea diviziei americane a aplicației video TikTok. Negocierile au loc pe fondul incertitudinii legate de viitorul aplicației deținută de compania chineză ByteDance pe piața americană. Mai multe surse au declarat că președintele Trump ar urma să ceară ca TikTok SUA să aibă un proprietar american. (WSJ)

9. Un tânăr în vârstă de 17 ani, suspectat că este cel care a piratat conturilor unor celebrități pe Twitter, acum două săptămâni, la mijlocul lunii iulie, a fost arestat. (WSJ)

10. Serialul „La Casa de Papel”, cea mai de succes producţie spaniolă a Netflix, se va încheia odată cu al cincilea sezon, a anunţat vineri serviciul de streaming. (News.ro)

Fotografia dimineții – Felul în care opinia publică vede gestionarea epidemiei de către liderii politici în unele din cele mai mari puteri economice din lume:

Ți-ar mai putea plăcea
Studiu: Pandemia a dus la creșterea timpului de lucru cu 48 de minute – Cronica dimineții
Resursele pe care planeta le poate genera într-un an ne-au ajuns anul acesta cu aproape o lună mai mult decât în 2019 – Cronica dimineții