Ministrul Finanţelor: În luna martie vom avea o scădere mai vizibilă a inflaţiei – Cronica serii

1. Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a anunţat că în luna martie vom avea o scădere mai vizibilă a inflaţiei, menţionând că Guvernul şi-a propus ca până la finalul acestui an inflaţia să aibă o singură cifră. (G4Media)

​2. SANITAS, cea mai mare federație sindicală din sistemul sanitar, cere creșterea veniturilor tuturor salariaților din sănătate și asistență socială cu un procent de minim 15%, pentru acoperirea inflaţiei, precum și declanșarea, de urgență, a negocierilor între Guvernul României și partenerii sociali, pe proiectul noii legi a salarizării personalului plătit din fonduri publice. (Hotnews)

3. Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti a anunţat că înregistrat, în 2022, pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti şi Aeroportul Internaţional Bucureşti-Băneasa Aurel Vlaicu, un trafic aerian de 12.610.247 pasageri, în creştere cu 82.2% faţă de 2021. Numărul total de pasageri din 2022 se apropie, astfel, de cel maxim, înregistrat în anul 2019 (14.8 milioane pasageri) ajungând să reprezinte peste 85% din acesta. (News.ro)

4. Optsprezece persoane, între care ministrul ucrainean de interne, Denis Monastirski, doi colaboratori apropiaţi ai acestuia, dar şi copii şi-au pierdut viaţa după ce un elicoper s-a prăbuşit miercuri dimineaţa în apropierea unei grădiniţe şi a altor clădiri rezidenţiale din Brovari, un orăşel din regiunea Kiev. (News.ro)

5. Cererea globală de petrol ar putea înregistra un maxim istoric în acest an, pe măsură ce China relaxează restricțiile legate de Covid-19, ceea ar putea duce la creșterea prețurilor țițeiului în a doua jumătate a anului, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie. Cererea de petrol ar putea crește cu 1,9 milioane de barili pe zi, până la un nivel record de 101,7 milioane barili/zi, în timp ce impactul sancțiunilor occidentale asupra Rusiei amenință să restrângă oferta, a declarat Agenția în primul său raport lunar pe petrol din 2023. (FT)

Din Cronica de Tehnologie: Un inginer Tesla a mărturisit că producătorul auto a fabricat un clip de promovare în care a prezentat facilități pe care mașinile nu le aveau. În filmarea respectivă, o mașină Tesla putea fi văzută oprind și plecând singură de la semafor. Elon Musk a postat clipul la vremea respectivă spunând că „Tesla se conduce singură”. (Reuters)

6. Europa ar trebui să evite o recesiune anul acesta, în ciuda inflației ridicate și a incertitudinii economice, a declarat miercuri guvernatorul Băncii Franței, François Villeroy de Galhau, într-o discuție la Forumul Economic Mondial de la Davos. Războiul din Ucraina și sancțiunile occidentale împotriva Rusiei au afectat economia europeană, perturbând comerțul și crescând inflația. „Avem o încetinire fără îndoială. Dar activitatea este mai rezistentă decât ne așteptam acum trei luni”, a declarat el. Șeful Băncii Centrale a Franței a spus că se așteaptă ca inflația să ajungă la un nivel maxim în prima jumătate a acestui an în Europa, înainte ca aceasta să înceapă să scadă spre finalul anului. (WSJ)

7. Vânzările din retailul american au scăzut în decembrie, comparativ cu noiembrie, cu 1,1%. Este cea mai mare creștere înregistrată la nivelui unei luni, în 2022, și este a doua lună consecutivă de scădere, după minusul de 1% înregistrat în noiembrie. (WSJ)

8. Implementarea sistemului biometric de control la frontierele Uniunii Europene a fost, din nou, amânată. Noul termen este acum finalul anului curent. Persoanele care nu sunt cetățeni UE vor trebui să-și înregistreze amprentele și să facă o fotografie, care vor fi valide vreme de trei ani, dar vor fi verificate la fiecare trecere, înlocuind ștampilarea pașaportului. (BBC)

9. Microsoft a anunțat concedierea a 10.000 de angajați, devenind cea mai recentă mare companie de tehnologie care anunță reduceri. CEO-ul Satya Nadella a scris, într-o postare pe blog adresată angajaților, că disponibilizările ar afecta mai puțin de 5% din forța de muncă globală a companiei. (WSJ)

10. Ziua de 18 ianuarie va rămâne în istorie, fiindcă a adus temperatura maximă înregistrată vreodată în țară: +22,4 C, la Turnu Măgurele, au spus reprezentanții ANM. Recordul precedent fusese stabilit în ianuarie 2001, la Oravița. Înainte de anul 2000 erau extrem de rare temperaturile de peste +20 C în ianuarie. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Dacian Cioloş a anunțat că a decis să candideze la alegerile europarlamentare
Ciolacu: Propunerea României pentru funcţia de comisar european este Roxana Mînzatu – Cronica serii