Ministrul Finanțelor: Declarația Unică actuală urmează să fie înlocuită cu o Declarație Unică Inteligentă/Digitală – Cronica dimineții
1. Deficitul bugetar a crescut în luna iulie la 4,01% din PIB, de la 3,6% din PIB (63,66 miliarde lei) la finalul lunii iunie, anunță ministrul Finanțelor. (Profit.ro)
2. Declarația Unică actuală urmează să fie înlocuită cu o Declarație Unică Inteligentă/Digitală, anul 2025 urmând să fie unul de tranziție între cele două sisteme de declarare. Noua declarație va fi una precompletată și cu calcule deja făcute, în baza informațiilor pe care documentul le va extrage, în cazul fiecărui contribuabil, din toate modulele și bazele de date ale ANAF, cum ar fi e-Factură, e-TVA, e-Transport, anunță ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. (Profit.ro)
3. Autostrăzile care vor conecta provinciile istorice ale României vor fi gata până în 2030, estimează ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. La „Marea Unire” ar urma să contribuie Autostrada Moldovei A7, A1 Sibiu – Pitești și A8 Târgu Mureș – Târgu Neamț (Economica). Grindeanu estimează că în următorii cinci – șase ani autostrada dintre Comarnic și Brașov va fi funcțională. (Profit.ro)
4. Investitorii străini au scos o sumă record de bani din China în ultimul trimestru, reflectând un profund pesimism cu privire la a doua cea mai mare economie a lumii. Scăderea este de aproape $15 miliarde în perioada aprilie-iunie și de aproximativ $5 miliarde în primele șase luni ale anului, potrivit datelor Administrației de Stat pentru Schimb valutar. Dacă trendul se menține, 2024 va fi primul an din 1990 în care diferența dintre investițiile străine și retragerile de capital ar putea fi negativă. (Bloomberg)
5. Trupele ucrainene au avansat până la 30 km în interiorul Rusiei. Este cea mai profundă şi mai semnificativă incursiune de când Moscova şi-a început invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022. Ministerul rus al Apărării a declarat că forţele sale au dat lupte cu trupele ucrainene în apropierea satelor Tolpino şi Obşci Kolodez, în timp ce ofensiva din regiunea Kursk a intrat în a şasea zi. (News.ro)
Din Cronica Sportivă: România a încheiat Jocurile Olimpice de la Paris pe locul 23 în clasamentul pe medalii, în care apare şi medalia de bronz a Anei Bărbosu, acordată după apelul la TAS. Astfel, Team România are nouă medalii: trei de aur, patru de argint şi două de bronz.
6. Oamenii de ştiinţă au dezvoltat o insulină revoluţionară, care răspunde în timp real la modificarea nivelului de zahăr din sânge şi ar putea modifica tratamentul pentru milioane de persoane din întreaga lume care suferă de diabet de tip 1. Noul tip de insulină rămâne latentă în organism şi intră în acţiune doar atunci când este necesar. În viitor, pacienţii ar putea avea nevoie de insulină doar o dată pe săptămână, cred experţii. (News.ro)
7. Fusobacterium, un gen de bacterii asociate de obicei cu progresia cancerului intestinal, are un efect invers în cazul celui mai frecvent tip de cancer de cap şi gât, distrugând celulele tumorale şi putând acţiona ca un indicator biologic pentru modul în care pacienţii vor reacţiona la tratament, conform unui studiu publicat recent în Cancer Communications. (Digi24)
8. Vaccinările în copilărie previn milioane de îmbolnăviri și decese ale persoanelor născute în ultimii 30 de ani, potrivit unui nou raport publicat în SUA. (G4Media)
9. Jocurile Olimpice de la Paris s-au încheiat, duminică seară, cu o ceremonie de trei ore pe Stade de France, care a inclus şi un moment de show total la Los Angeles, gazda următoarei ediţii a JO, din 2028. (News.ro)
10. Caii au capacitatea de a gândi și de a planifica din timp, fiind mult mai inteligenți decât au crezut oamenii de știință până acum, potrivit unui studiu al Universității Nottingham Trent care a analizat răspunsurile la un joc bazat pe recompense. În timpul jocului, caii și-au adaptat abordarea jocului pentru a primi cele mai multe recompense, cu cel mai mic efort. (TheGuardian)
Fotografia dimineții – Actorul Tom Cruise a preluat steagul olimpic pe care îl va duce la Los Angeles, gazda Jocurilor Olimpice din 2028. Dimitar Dilkoff/AFP/Getty Images: