Ministrul Educației: Elevii au plătit această inconştienţă a digitalizării fără resurse asigurate – Cronica dimineții

1. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că elevii au fost cei care au avut de suferit din cauza digitalizării fără resurse şi a adăugat că 100.000 de profesori trebuie formaţi din perspectiva pedagogiei digitale. Sorin Cîmpeanu a subliniat, referindu-se la digitalizarea din educaţie, că una din soluţii este înfiinţarea unei unităţi executive suport pentru mentenanţă şi asistenţă tehnică. (News.ro)

2. Peste 2 milioane de carduri pe care se încarcă ajutorul de 250 de lei pentru alimente şi mese calde au fost emise până miercuri urmând ca, până la finalul săptămânii următoare, să fie finalizată emiterea tuturor cardurilor, potrivit Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene. (Digi24)

3. Ministrul Apărării, Vasile Dâncu, a declarat, miecuri seară, că România rămâne la ideea de armată profesionistă şi că nu este important numărul mare de cadre militare, ci mai degrabă specializarea şi profesionalismul. Dîncu spune că, în 2-3 ani, ţara noastră ar putea avea un surplus de până la 15.000 de oameni pregătiţi să reprezinte rezerva strategică în Armată. (News.ro)

4. Perioada de culegere a datelor pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor a fost prelungită cu încă o săptămână, până la 31 iulie 2022, a decis Comisia Centrală pentru RPL2021. Acesta este ultimul termen de prelungire privind culegerea datelor de la populaţie. Actele normative nu permit prelungirea perioadei de recenzare dincolo de data de 31 iulie. (Profit.ro)

5. Ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, a declarat că Ucraina este interesată de testarea sistemelor de arme moderne pe câmpul de luptă, astfel că invită producătorii să-și testeze noile echipamente, potrivit agenției ucrainene de presă RBC. „Acum, Ucraina este, de fapt, un poligon de testare. Multe arme sunt testate în condiții reale de luptă împotriva armatei ruse. Aceştia au sisteme de război electronic și comunicații, apărare aeriană, rachete de croazieră și rachete balistice, precum și alte echipamente”. (Hotnews)

Din Cronica Sportivă: Vlad Iacob este noul administrator special al clubului Dinamo. Deţinător al unui masterat în „Football Business” la Johan Cruyff Institute în parteneriat cu FC Barcelona şi absolvent al Academiei de Studii Economice din Bucureşti, acesta a fost votat, în unanimitate, de Adunarea Generală a Acţionarilor Dinamo 1948.

6. China învaţă lecţii din războiul dus de Rusia în Ucraina care o pregătesc pentru a folosi forţa contra Taiwanului, a estimat miercuri şeful CIA. „Ni se pare că (războiul din Ucraina văzut de Beijing) nu afectează cu adevărat întrebarea dacă liderii chinezi ştiu că pot alege să folosească forţa contra Taiwanului în următorii ani, ci când şi cum o vor face”, a declarat şeful agenţiei de informaţii americane Bill Burns. (News.ro)

7. Guvernul spaniol a declarat miercuri că se opune reducerii consumului de gaze cu cel puţin 15%, dorit de Bruxelles pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, apreciind că această măsura nu este neapărat „justă” şi nici „eficientă”. (Digi24)

8. Trei partide din coaliţia premierului italian Mario Draghi au anunţat că nu participă la un vot de încredere cerut de către şeful Executivului, miercuri, în Senat, punând astfel capăt Guvernului de unitate naţională. Mario Draghi rămâne, astfel, fără susţinerea a trei membri importanţi ai coaliţiei sale: Forza Italia (dreapta) a fostului premier Silvio Berlusconi, Liga (extremă dreapta) a lui Matteo Salvini şi Mişcarea Cinci Stele (M5S, populişti). Mario Draghi şi-a exprimat miercuri, în Senat, voinţa de a continua să conducă Guvernul, cu condiţia ca partidele din coaliţie să reintre în rând şi să acţioneze în mod colectiv în această perioadă crucială pentru Italia şi Uniunea Europeană (UE). (News.ro)

9. Ultimele date de trafic din Norvegia arată că, pentru prima oară, numărul mediu de km parcurși anual de mașinile electrice l-a depășit pe cel al mașinilor pe benzină și diesel. (Bloomberg)

10. La doar o săptămână după ce a dezvăluit primele imagini ale telescopului spaţial James Webb, cel mai puternic proiectat vreodată, acesta este posibil să fi găsit deja cea mai îndepărtată galaxie observată vreodată, care a existat acum 13,5 miliarde de ani. Denumită GLASS-z13, galaxia pare că este la aproximativ 300 de milioane de ani după Big Bang, cu 100 de milioane de ani mai puţin decât înregistrarea anterioară observată, a declarat Rohan Naidu de la Centrul de Astrofizică de la Harvard. (News.ro)

Fotografia dimineții – Tatăl ține mâna băiatului său ucis în bombardamentul rus din Harkov. Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Alianța de stânga câștigă alegerile din Franța. Extrema dreapta e pe locul trei – Cronica dimineții
A fost aprobată suspendarea cu 1 an a Planurilor Urbanistice Zonale pentru Sectoarele 2,3,4,5 și 6 – Cronica dimineții