Ministrul de Interne: Organizarea de evenimente este interzisă în noaptea de Înviere – Cronica dimineții

1. Ministrul de Interne, Lucian Bode, a precizat, miercuri seară, că organizarea de evenimente este interzisă în noaptea de Înviere, iar autorităţile vor fi pe teren pentru a verifica respectarea normelor sanitare. Ministrul anunţă că peste 1,7 milioane de persoane sunt aşteptate la slujbele religioase. (News.ro)

2. Comitetul de coordonare a vaccinării anunţă că platforma de programare la vaccinare a fost optimizată şi permite schimbarea centrului pentru efectuarea rapelului. Astfel, persoanele care s-au programat în alte localități pentru administrarea primei doze se pot reprograma, pentru rapel, în localitatea unde locuiesc. Sursa citată a precizat că, de asemenea, platforma permite afişarea centrelor în funcţie de vaccinul administrat. (News.ro)

3. Ritmul în care s-au topit ghețarii în ultimii 20 de ani aproape s-a dublat, contribuind la creșterea nivelului mărilor mai mult decât topirea calotelor din Groenlanda și Antarctica. Datele apar în cel mai complet studiu global realizat până acum. Între 2000 și 2019, ghețarii au pierdut 267 gigatone de gheață pe an. Autorii spun că masa de gheață pierdută este echivalent cu a scufunda suprafața Angliei la 2 metri sub apă, în fiecare an. (TheGuardian)

O știre din Cronica de Business: Apple a înregistrat vânzări în creștere cu 54% în primul trimestru versus perioada similară din 2020, până la valoarea de $89,58 miliarde. Analiștii așteptau $77,36 miliarde. Vânzările de iPhone au adus doar ele $47,94 miliarde. (CNBC)

4. Președintele american Joe Biden s-a adresat, în această noapte, pentru prima oară, Congresului, în această noapte. Principalele teme din discursul lui Biden au fost crearea locurilor de muncă, controlul armelor, imigrația și schimbările climatice. New York Times a analizat afirmațiile președintelui, iar unele dintre ele au fost catalogate ca “exagerate” sau “înșelătoare”. (NYTimes)

5. Presa rusă şi chineză încearcă sistematic să răspândească neîncredere în vaccinurile occidentale pentru Covid-19, pentru a crea diviziuni, potrivit unui raport european publicat miercuri. Din decembrie până în aprilie, reţelele presei de stat din cele două ţări au publicat ştiri false online, în mai multe limbi, exagerând îngrijorările legate de siguranţa vacinurilor, creând legături nefondate între vaccinuri şi decesele din spațiul European şi promovând vaccinurile ruseşti şi chinezeşti ca fiind superioare, arată studiul UE. Kremlinul şi Beijingul au negat toate acuzaţiile de dezinformare făcute de UE. (News.ro)

6. Turcia va intra azi în prima carantină totală de la începutul pandemiei, pentru a limita creșterea numărului de noi cazuri, care a atins vârfuri de 60.000/zi, în această lună. Carantina va dura până pe 17 Mai. 22 de milioane de persoane au fost vaccinate până în prezent, în special cu vaccinul chinez Sinovac. (BBC)

7. Dacă își va menține ritmul de creștere din primul trimestru al acestui an, când a crescut cu 49%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, YouTube va genera anul acesta venituri comparabile cu Netflix, adică între $29 și $30 de miliarde. (CNBC)

O știre din Cronica Sportivă: Irina Begu și Ana Bogdan s-au calificat pe tabloul principal al turneului de tenis de la Madrid, care debutează astăzi: Irina Begu a trecut cu scorul de 6-3 6-3 de sportiva elveţiană Stefanie Voegele, locul 127 WTA, după un meci care a durat o oră şi 31 de minute (News.ro); Ana Bogdan s-a calificat după ce a trecut de japoneza Nao Hibino (26 de ani, 82 WTA), scor 4-6, 6-3, 6-4. (Gsp.ro)

8. Google câștigă peste $1 miliard pe an din faptul că angajații lucrează de acasă, din motive de pandemie, și nu călătoresc în scop de afaceri. (Bloomberg)

9. Un studiu realizat în Marea Britanie arată că pandemia și felul în care arata le-a afectat sănătatea mintală bărbaților cu vârsta între 16 și 40 de ani. Aproape jumătate dintre respondenți au declarat că sunt afectați de felul în care arata corpul lor. 58% dau vină pe pandemie pentru felul în care arată și doar 26% s-au declarat mulțumiți de corpul lor. (BBC)

10. Justin Zhu, cofondatorul companiei Iterable, evaluată la $2 miliarde, a fost concediat după ce le-a oferit angajaților LSD. Zhu și-a motivat decizia declarând că a încercat să crească concentrarea angajaților la lucru, prin consumarea unor micro doze din acest drog. (Bloomberg)

Fotografia dimineții – Un graffiti cu Alex Navalnîi pe care scrie “Eroul noii generații” este acoperit în Saint Petersburg. Reuters/Anton Vaganov:

Ți-ar mai putea plăcea
25% din populaţia eligibilă la nivel naţional a fost vaccinată – Cronica dimineții
Dăncilă: România va vota împotriva desemnării Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror şef european – Cronica dimineții