Ministrul de externe rus: ”Suntem obișnuiți cu acuzații nefondate” – Cronica Externă
Europa
1. Tabăra de refugiați Moria, de pe insula grecească Lesbos, a fost aproape integral distrusă de ultimele două incendii izbucnite în campus. Mii de oameni se află acum în nevoie urgentă de adăpost, după ce au dormit pe marginea drumurilor sau pe câmp. Mici focuri au izbucnit și în rămășițele unor corturi stabilite pe câmp, în afara taberei. Moira era cunoscută ca fiind supra-aglomerată și depășită de numărul de refugiați pe care îi găzduia. (AP)
2. Oficialii Uniunii Europeane și ai Marii Britanii au decis să aibă astăzi discuții de urgență, după ce britanicii au propus ieri un proiect de lege care care modifica aspectele dificile din acordul
Brexit, inclusiv reguli pentru Irlanda de Nord, ceea ce ar încălca dreptul internațional. Oficiali ai UE au declarat că Marea Britanie a afectat în mod serios încrederea dintre părți. (DW)
Rusia
3. Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, aflat la o conferință internațională, a declarat că Germania, SUA și alți aliați vestici care cer Rusiei să facă o investigație în cazul otrăvirii lui Alexei Navalnîi se așteaptă ca Rusia să accepte vina pentru ceva ce nu a făcut. ”Suntem obișnuiți cu acuzații nefondate”, a spus Lavrov. (AP)
Bonus: Secretarul de stat al SUA Mike Pompeo a recunoscut miercuri că există „o șansă substanțială” ca înalți oficiali ruși să fi fost în spatele otrăvirii liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi. În timpul unui interviu cu comentatorul Ben Shapiro, Pompeo a afirmat că SUA lucrează în tandem cu puterile europene pentru a afla cine este responsabil de otrăvirea cunoscutului critic al lui Vladimir Putin. Pompeo a sugerat în mod explicit implicarea guvernului rus. (Politico)
SUA
4. SUA au revocat vizele a peste o mie de studenți și cercetători chinezi, începând din iunie, motivând îngrijorări legate de siguranța națională (CNN). China a descris acțiunea SUA ca ”persecuție politică și discriminare rasială”. (Link)
5. Opt conflicte în care armata SUA a participat din 11 septembrie, 2001 au dislocat cel puțin 37 milioane de oameni, conform unui raport al Universității Brown (TheGuardian). Instabilitatea din Irak a fost cauza a aproape o pătrime din dislocarea oamenilor. Ieri SUA au anunțat că vor retrage mii de trupe din Irak și Afganistan. (Politico)
Orientul Mijlociu
6. Liga Arabă a votat împotriva rezoluției palestiniene care condamnă acordul Emiratelor Arabe Unite privind normalizarea relațiilor cu Israel. Liderii palestinieni cred că acordul violează o inițiativă de pace regională. (Link)
Bonus: Un incendiu puternic a izbucnit joi în portul Beirut, pe locul unde a avut loc explozia catastrofică de luna trecută, în care au murit aproape 200 de oameni și a devastat zone întregi din capitală. (AP)
Asia
7. Amnesty International presupune că o companie secretă este ”inextricabil legată” de armata din Myanmar, inclusiv printr-un general acuzat că ar fi comis atrocități împotriva Rohingya. Corporația, Myanmar Economic Holdings Limited, a trimis armatei până la 18$ miliarde în dividende, arată Amnesty. (AlJazeera)
Africa
8. Avocatul pentru drepturile omului George Bizos, care a ajutat la apărarea lui Nelson Mandela și la tranziția Africii de Sud din apartheid, a murit la vârsta de nouăzeci și doi ani. (Link)
America Latină
9. Președintele Mexicului Andres Manuel Lopez Obrador a declarat că va cere o investigație în legătură cu conflictul dintre soldați și fermieri, soldat cu două decese. Tensiunile dintre guvern și fermieri au escaladat de luni de zile din cauza datoriei la apă pe care Mexicul o are față de Statele Unite și pe care fermierii se opun să o plătească. (AP)
Global
10. Facebook ar putea fi forțat să oprească trimiterea datelor despre utilizatorii europeni către SUA, prima implicație a recentei decizii a unei instanțe, care a arătat că anumite transferuri de date trans-atlantice nu protejează utilizatorii de interferența guvernului american. Facebook a anunțat miercuri că Comisia de Protecția Datelor din Irlanda a început o cercetare cu privire la modul în care Facebook transmite datele din Uniunea Europeană către SUA. (AP)