Ministrul de externe iranian a solicitat Statelor Unite să ​”oprească violența” împotriva propriilor cetățeni – Cronica Externă

Europa

1. Uniunea Europeană este „șocată și îngrozită” de moartea lui George Floyd în custodia poliției, într-un ”abuz de putere”, conform lui Josep Borrell, șeful diplomației europene. Acesta a declarat reporterilor că ”avem încredere în abilitatea americanilor de a se uni și de a se vindeca ca națiune”. (AlJazeera)

2. Ministrul german de externe a declarat că protestele din SUA împotriva uciderii ”șocante” a lui George Floyd sunt ”mai mult decât legitime”. Heiko Maas și-a exprimat speranța că protestele nu vor escalada în violență, dar mai mult decât atât speră că vor face o schimbare în SUA”. (AlJazeera)

America de Nord

3. Experți independenți angajați de familia lui George Floyd pentru a stabili cauza morții acestuia au stabilit că acesta a murit din cauza ”asfixierii provocată de presiune susținută” asupra gâtului și spatelui care au compresat fluxul sângelui și oxigenului către creier. După patru minute, George Floyd a rămas fără puls, iar inima și plămânii au încetat să funcționeze. (CNN)

4. Oficiali ai Pentagonului au declarat pentru CNN că există un profund și intens disconfort în armată față de anunțul președintelui Donald Trump că va folosi armata împotriva protestatarilor, care nu ar fi necesară în opinia acestora, iar dorința președintelui îi îngrijorează. (CNN)

5. Un reprezentant independent al conservatorilor, din Michigan, Justin Amash, a obținut sprijinul pentru a pune capăt imunității calificate care permite protecția polițiștilor în procesele civile. Această doctrină protejează poliția de orice cereri pentru daune financiare plătite victimelor sau familiilor îndoliate. Doctrina protejează polițiștii chiar și atunci când instanța stabilește că polițiștii au violat drepturi civile, arată o investigație făcută de Reuters. ”Uciderea brutală a lui George Floyd este doar ultima dintr-un lung șir de incidente cu comportament abuziv al poliției. Acest comportament continuă pentru că poliția este izolată legal, politic și cultural. Trebuie să schimbăm aceasta, pentru ca astfel de incidente să nu se mai întâmple” a spus Amash într-o scrisoare către colegii săi. (Reuters)

6. Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau a respins în mod categoric propunerea lui Donald Trump de a invita Rusia în grupul G7. Trudeau consideră că, de la invadarea și anexarea Crimeii în 2014, Rusia a rămas o forță distructivă în lume și nu ia în considerare reprimirea în G7 prea curând. Deciziile în G7 se iau cu unanimitate. (Link)

Orientul Mijlociu

7. Ministrul de externe iranian a solicitat Statelor Unite să ​”oprească violența” împotriva propriilor cetățeni. Acesta s-a adresat americanilor într-o conferință de presă în Teheran, luni, spunând că ”lumea a auzit plânsul vostru în fața opresiunii. Suntem alături de voi”. (AlJazeera)

Asia

8. India a expulzat luni doi oficiali pakistanezi acuzați de spionaj. Tensiunile dintre două țări sunt foarte ridicate în acest moment, cu privire la zona Himalaya, din regiunea Kashmir, împărțită între cele două în 1947. (Barrons)

Bonus: Coreea de Sud a declarat marți că va redeschide o plângere împotriva Japoniei la Organizația Comerțului Internațional cu privire la exporturile nipone. Cele două țări se află în conflict comercial de câteva luni, după ce Japonia a interzis materiale cheie pentru a fi transportate în țara vecină, în iulie 2019. (Link)

Bonus: Carrie Lam, liderul Hong Kong-ului a criticat SUA pentru aplicarea unui ”standard dublu” privind abordarea dură pe care a adoptat-o în recentele proteste pentru apărarea securității sale naționale, în timp ce critică legea securității naționale promovată de Beijing în Hong Kong. (Link)

Africa

9. Cele două forțe rivale din Libia au agreat o încetare a atacurilor și reluarea discuțiilor de mediere prin intermediul misiunii ONU în Libia, după săptămâni întregi de lupte intense în regiunea capitalei Tripoli, alimentate cu armament și soldați străini. (Reuters)

Bonus: Congo se confruntă cu al doilea val de Ebola, cu noi șase cazuri depistate, fiind al unsprezecelea val epidemic de la descoperirea virusului Ebola în 1976. (Reuters)

America Latină

10. Argentina a extins data limită pentru restructurarea celor 65 miliarde dolari datorie pentru a treia oară, pentru 12 iunie. (Link)

Bonus: O fetiță de 14 ani este cea mai tânără victimă a COVID-19 din Argentina. Aceasta suferea de o boală auto-imună. (Link)

Global

Bonus: Oamenii de știință au descoperit 27 de proteine cheie în sângele persoanelor infectate cu COVID-19, care pot acționa ca biomarkeri estimativi pentru cât de grav bolnav poate deveni un pacient o dată infectat. Într-un studiu publicat în jurnalul Cell Systems au aflat că proteinele sunt prezente la diferite niveluri în pacienții cu COVID-19, în funcție de severitatea simptomelor fiecăruia. Markerii pot conduce la dezvoltarea unui test care va ajuta doctorii să prezică cât de bolnav va deveni un pacient infectat cu noul SARS-CoV-2 coronavirus și poate oferi noi ținte pentru dezvoltarea unor potențiale tratamente împotriva bolii. (Reuters)

Ți-ar mai putea plăcea
Premierul ungar Viktor Orban a anunțat că partidul său Fidesz a părăsit Partidul Popular European (PPE) – Cronica Externa
Uniunea Europeană a amenințat cu noi sancțiuni Belarusul – Cronica Externă