Ministrul Apărării Naţionale: România nu va intra în niciun conflict militar – Cronica dimineții

1. Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a precizat că, în acest moment, nu ne aşteptăm la un „război cald” la graniţa Rusiei cu Ucraina şi că România nu va intra în niciun conflict militar. În acelaşi timp, a spus ministrul, statul român trebuie să fie, totuşi, pregătit pentru consecinţele unui posibil război în regiune. Autoritățile române iau în calcul inclusiv eventualitatea confruntării cu un val de refugiaţi ucraineni, în cazul izbucnirii unui război în zonă. (Digi24)

2. Ministerul Sănătății a anunțat, sâmbătă seară, că în mai multe spitale din Capitală vor funcționa, de duminică, centre în care persoanele cu simptome COVID-19 se vor putea testa. Măsura a fost luată în condițiile în care Ambulanța București-Ilfov nu mai face față solicitărilor, iar persoanele care solicită testarea la domiciliu sunt nevoite să aștepte peste 72 de ore. (Hotnews)

3. Un număr de 68 de vehicule erau pe traseu sâmbătă seara, la ora 20:00, cele mai multe fiind tramvaie şi troleibuze, potrivit datelor furnizate de directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ. Consiliul de Administraţie al STB a decis ca pentru conducătorii de vehicule care intră pe traseu începând de sâmbătă cercetarea disciplinară, în conformitate cu regulamentul intern, să nu-şi producă efecte, în condiţiile în care nu există fapte de natură penală. (G4Media)

4. Marea Britanie a acuzat Rusia că încearcă să instaleze un guvern prorus în Ucraina. Britanicii susțin că ofițerii de informații ruși sunt în contact cu mai mulți foști politicieni ucraineni, o strategie ce ar face parte din planurile Moscovei pentru o invazie. (WSJ)

Din Cronica Spațială: NASA a anunțat că a identificat în cadrul unor mostre de rocă colectate de rover-ul Curiosity în craterul Gale de pe planeta Marte un izotop de carbon-12 care pe Pământ este asociat cu procesele biologice. Acest lucru nu înseamnă neapărat că pe Marte a existat viața în trecut, în contextul în care cercetătorii NASA afirmă că nu au descoperit încă dovezi concrete potrivit cărora pe Planeta Roșie a existat viață în trecutul geologic. Pentru a încerca să explice prezența semnăturilor de carbon identificate acum, cercetătorii vor continua să măsoare izotopii de carbon pentru a vedea dacă obțin o semnătură similară în alte locuri de pe Marte. (NASA)

5. Departamentul de Stat a decis ca familiile angajaţilor ambasadei SUA la Kiev să părăsească Ucraina începând de luni, informează Fox News. La rândul său, CNN a relatat că oficialii ambasadei au cerut Departamentului de Stat să autorizeze plecarea personalului neesenţial si a familiilor. (News.ro)

6. Șeful marinei germane, viceamiralul Kay-Achim Schoenbach, a demisionat sâmbătă după ce a fost criticat pentru că a spus că președintele rus Vladimir Putin merită respect, iar Ucraina nu va recâștiga niciodată Crimeea. (Hotnews)

7. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că interdicțiile generale de călătorie și obligativitatea vaccinării pentru cei care trec frontierele nu au eficiență în “suprimarea propagării internaționale” a coronavirusului. În special, OMS recomandă “ridicarea sau relaxarea interdicțiilor legate de călătorii, pentru că acestea nu oferă o valoare adăugată și contribuie în continuare la stresul social și economic trăit de state”. (Profit.ro)

8. CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, a declarat că un vaccin anual împotriva COVID-19 ar fi de preferat unor doze booster care să fie administrate la fiecare 4-5 luni. (Reuters)

Din Cronica Sportivă: Sorana Cîrstea, locul 38 WTA, s-a calificat în optimile de finală la Australian Open, după ce a trecut de rusoaica Anastasia Pavliucenkova din Rusia, locul 11 WTA şi cap de serie numărul 10. Sorana s-a impus cu scorul de 6-3, 2-6, 6-2, după o oră şi 42 de minute. În optimi, Cîrstea va evolua contra polonezei Iga Swaitek, a şaptea favorită şi locul 9 mondial. Va fi o întâlnire în premieră între cele două sportive. Românca a mai ajuns în optimi la Australian Open în 2017.

9. Administrația națională pentru alimente și medicamente din Thailanda a propus consiliului de control al narcoticelor eliminarea marijuanei de pe listă de droguri. Odată aprobată de consiliu, propunerea va trebui să fie aprobată de ministrul Sănătății. Thailanda a fost prima țară din Asia de Sud-Est care a legalizat canabisul medicinal și utilizarea acestuia în alimente și cosmetice. În prezent, posesia de canabis în Thailanda prevede închisoare de până la 15 ani, deoarece planta este un narcotic de categoria 5. (Bloomberg)

10. Doi bărbați din Irlanda au abandonatul cadavrul unui bătrân într-un sediu al poștei după ce s-au prezentat cu acesta, ținându-l în picioare, pentru a părea că e în viață, cu scopul de a-i ridica pensia. (TheGuardian)

Fotografia dimineții – O crăpătură în gheața lacului Baikal. Alexey Trofimov:

Ți-ar mai putea plăcea
Un copil de şase ani a fost salvat după 137 de ore sub dărâmături – Cronica dimineții
Ministrul de Finanţe a declarat că rata inflaţiei va scădea sub 10% până la finalul acestui an – Cronica dimineții