Miniștrii Justiției și Internelor din UE reuniți la Bruxelles nu au aprobat primirea Bulgariei și României în spațiul Schengen – Cronica serii

1. Guvernul a înregistrat, la final de noiembrie, un deficit bugetar de 4,65% din PIB, respectiv 73,64 miliarde de lei, au declarat mai multe surse din zona guvernamentală. Executivul se poziționează astfel destul de bine pentru a se încadra pentru întreg anul în limita de 5,5% din PIB agreată cu Comisia Europeană. (Profit.ro)

2. Miniștrii justiției și cei afacerilor interne ai țărilor din UE (Consiliul JAI), reuniți astăzi la Bruxelles, nu au dat undă verde primirii Bulgariei și României în “spațiul Schengen”. Cel care a anunțat mai întâi noul eșec a fost ministrul de interne al Bulgariei Kalin Stoianov, care a spus că cele două țări sunt în continuare tratate “la pachet”, în special în fața opoziției Austriei și Olandei. Kalin Stoianov, proaspăt în postul de ministru de interne, s-a declarat însă “optimist” și a spus că a avut contacte cu Cătălin Predoiu pentru o strategie comună. (G4Media)

3. Portul Constanța a avut a treia cea mai mare creștere procentuală a traficului de mărfuri între porturile europene, în 2022, conform datelor prezentate de Eurostat. (G4Media)

4. Austria se opune ferm în continuare aderării României și Bulgariei la Schengen, argumentând că „înainte de a deveni mai mare spațiul european de liberă circulație trebuie să devin mai bun”. Ultimul avertisment a fost transmis de ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, înaintea reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne de la Bruxelles. (Hotnews)

Din Cronica de Tehnologie: Hackerii au furat datele personale ale 6,9 milioane de clienți 23andMe, în urma unui atac derulat în luna octombrie. Rapoarte de ascendență, informații ADN, date de naștere, de localizare și fotografii de profil, printre altele, au fost scoase la vânzare pe un forum popular de hacking. (Axios)

5. Premierul Marcel Ciolacu exclude faptul că vizita în Statele Unite are și mize electorale. El susține că plecarea în SUA și discuțiile cu înalți oficiali americani sunt strict pentru a întări securitatea Mării Negre, în contextul războiului din Ucraina, nicidecum pentru a primi sprijin în cursa pentru prezidențiale. (Digi24)

6. Adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană, procurorul-şef al Parchetului European Laura Codruţa Kovesi şi primarul Clujului Emil Boc sunt pe primele locuri în topul încrederii românilor, urmaţi de premierul Marcel Ciolacu şi de senatorul Diana Şoşoacă. Ultimele trei locuri sunt ocupate de preşedintele Klaus Iohannis, de preşedintele CJ Bihor Ilie Bolojan şi de liderul USR Cătălin Drulă, conform unui sondaj realizat de INSCOP. (News.ro)

7. Fitch Ratings a confirmat ratingurile celor mai mari trei bănci din România, BT, BCR si BRD, citând capitalizarea adecvată și îmbunătățirea oportunităților de profit în sectorul bancar, în pofida unor “slăbiciuni structurale”. (Profit.ro)

8. Dosarul privind contractul de achiziție încheiat de Poliția Română cu firma Automobile Bavaria pentru cumpărarea a 600 de autoturisme BMW a fost clasat de DNA. (EuropaLibera)

9. Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg îndeamnă Alianţa Nord-Atlantică să se pregătească de ”veşti proaste” în Războiul din Ucraina. (News.ro)

10. Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, este urmărit penal de DNA pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență, a anunțat instituția. Ancheta a fost deschisă în urma unei investigații Recorder. (Libertatea)

Ți-ar mai putea plăcea
INS: 55.8% din populaţia rezidentă a României era conectată la sistemele de canalizare în anul 2020 – Cronica serii
Ministrul Justiţiei, Ana Birchall: „Nu se susţine funcţionarea în actuala formă a Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie” – Cronica serii