Miniștrii Energiei din UE ar putea dezbate ideea plafonării prețurilor la energie electrică – Cronica de Business
1. Miniștrii Energiei din Uniunea Europeană s-ar putea întâlni într-o reuniune de urgență pentru a discuta despre creșterea prețurilor la energie electrică. Republica Cehă, care deține președinția rotativă a UE, ia în considerare convocarea unei întruniri pentru a dezbate ideea plafonării prețurilor la energie electrică, a declarat ministrul Industriei Jozef Sikela. (Bloomberg)
2. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că are „rezerve” cu privire la posibilitatea scăderii tarifelor de pe piața energiei prin scăderea taxei pe valoare adăugată, așa cum s-a întâmplat în Germania. „Din experiența văzută în România pe alte scăderi de TVA, ulterior, într-un timp relativ scurt, prețul a revenit spre normal, diferența de TVA regăsindu-se în profitul comercianților”, explică ministrul. (Profit.ro)
3. China își intensifică ajutorul acordat economiei cu o finanțare de încă $146 de miliarde care vor merge în special în dezvoltarea infrastructurii. Măsura ar trebui să compenseze daunele cauzate de lockdownurile repetate și de scăderea pieței imobiliare. (Bloomberg)
4. Gabriel Blăniță, Associate Director al companiei de consultanță imobiliară Colliers România, a declarat că majorarea dobânzilor din ultimele luni a dus la o scădere a apetitului românilor pentru achiziția de locuințe noi, trend care va continua și în perioada următoare. „Așa cum spunea și guvernatorul BNR, perioada dobânzilor mici s-a cam terminat, iar asta înseamnă că cei care își permiteau să-și cumpere o locuință doar cu credit își vor permite fie o locuință mai mică, fie una într-o zonă metropolitană – nu în oraș – sau nu își vor mai putea permite. Asta înseamnă că ne așteptăm să scadă cererea pe fondul creșterii costului cu împrumuturile. (Profit.ro)
5. Iranul urmărește să acopere golul lăsat de Rusia pe piața europeană a petrolului dacă țara din Orientul Mijlociu va semna un acord cu puterile mondiale în ceea ce privește programul său nuclear. Producătorul de petrol de stat al Republicii Islamice va încerca să recâștige clienții din țări precum Grecia, Italia, Spania și Turcia în cazul în care sancțiunile care vizează industria energetică și economia să vor fi atenuate. La sfârșitul anului, UE va interzice majorității statelor sale membre să cumpere petrol rusesc, ceea ce va duce la o posibilă criză de aprovizionare. (Bloomberg)
Din Cronica diminetii: Prețurile energiei cu livrare la ziua următoare au explodat la niveluri de 6-7 ori mai mari decât nivelul la care era standardul pentru o electricitate scumpă înainte de anul 2020. În Europa, numai Marea Britanie plătește mai mult decât România. (Profit.ro)
6. Nvidia a raportat venituri în creștere cu 3% pe trimestrul 2, în ritm anual, până la $6,7 miliarde. Veniturile sunt mult sub estimarea analiștilor care se așteptau la $8,1 miliarde. Veniturile diviziei gaming au scăzut cu 33%, în ritm anual. (CNBC)
7. Salesforce a raportat venituri mai mari cu 22%, în ritm anual, pe trimestrul 2, până la $7,72 miliarde. Profitul raportat a fost de $68 milioane, în scădere de la $535 milioane cât a fost în perioada similară a anului trecut. (CNBC)
8. Amazon își închide serviciul Amazon Care, deoarece compania încearcă să-și reorganizeze ofertele de asistență medicală după achiziționarea, luna trecută, a One Medical, un lanț de clinici care oferta servicii de asistență medicală. (WSJ)
9. SoftBank a vândut o mare parte din acțiunile pe care le deține la gigantul chinez Alibaba pentru a le „arăta” imediat investitorilor că situația financiară a fondului este solidă, după ce a înregistrat o pierdere trimestrială record de $23 de miliarde de dolari. Anunțul a fost făcut de directorul financiar grupului. (FT)
10. Ford Motor îşi amână investiţiile de producţie în Spania, invocând ”o perspectivă revizuită pentru Europa”, dar a spus că îşi menţine angajamentul faţă de fabrica sa din Valencia, unde a anunţat în iunie planuri de a produce vehicule electrice. (News.ro)