Ministerul Transporturilor: În România, durata de execuție pentru realizarea a 1 kilometru de autostradă este de 8 luni – Cronica dimineții

1. În România, durata de execuție a 1 kilometru de cale ferată simplă este de 12 luni, cu condiția obținerii în prealabil a tuturor avizelor, autorizațiilor și exproprierilor necesare, în timp ce durata de execuție pentru realizarea a 1 kilometru de autostradă este de circa 8 luni, acest termen putând fi direct influențat de lucrările de artă sau forma de relief, susține Ministerul Transporturilor într-un document oficial. (Profit.ro)

2. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat că în această iarnă „vom avea căldură în casă”.
„La finalul acestui an nu ne vom mai confrunta cu scumpiri”, a comentat ministrul, referindu-se la puseul de inflație pe care îl traversează România dar și economiile mondiale. El a arătat însă că anul 2023 trebuie pregătit foarte atent, în condițiile în care „trebuie să ținem cont de puseul recesionist care va veni din Europa” și care „începe să se simtă”. (G4Media)

3. Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că a vorbit cu premierul Nicolae Ciucă pe subiectul energiei în aceste zile și că își dorește ca până la 1 septembrie să vină cu o decizie privind un act normativ de prelungire a actualei scheme de plafonare și compensare a prețurilor la energie până în 2025. (Digi24)

4. În cel mai optimist scenariu, România poate adera la moneda Euro în 2026-2027. Deficiențele economice fac aderarea României la Zona Euro să pară nerealistă. Cel puțin asta arată Raportul de analiză a convergenței ”România – Zona Euro MONITOR” nr. 10/2022, coordonat de Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal. (Profit.ro)

5. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că PSD „nu va mai pierde” alegerile prezidenţiale, după ce de patru ori a pierdut scrutinul pentru funcţia supremă în stat. „Nu voi face greşelile celorlalţi preşedinţi ai PSD. Vom ieşi din acea logică care a dus la pierderea alegerilor”, susţine Ciolacu, evitând să spună dacă va fi sau nu candidatul partidului la alegerile prezidenţiale din 2024. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Dinamo Kiev, antrenată de tehnicianul Mircea Lucescu, a fost învinsă la Lisabona, de Benfica, scor 0-3, şi a ratat calificarea în grupele Ligii Campionilor. În grupe au mai acces Viktoria Plzen (Cehia) și Maccabi Haifa (Israel), după ce au câștigat în play-off. Cele mai importante faze se pot vedea aici.

6. Ucraina aşteaptă până la sfârşitul acestui an un sprijin financiar de 12-16 miliarde de dolari de la partenerii străini, a declarat marţi premierul ucrainean Denis Şmihal. Şeful guvernului de la Kiev a anunțat că Ucraina a reuşit să îşi menţină stabilitatea financiară datorită asistenţei externe, care s-a ridicat deja la $14 miliarde, însă este nevoită să direcţioneze 40% din cheltuielile bugetare – echivalentul a $11,5 miliarde – către necesităţile militare. (Hotnews)

7. Astăzi este Ziua Naţională a Ucrainei, aniversată în tensiunea războiului, la şase luni de la lansarea invaziei ruse. Statele Unite vor anunţa un nou ajutor militar de $3 miliarde, cel mai mare acordat vreodată Kievului. (News.ro)

8. Mai mulţi voluntari străini din legiunea internaţională a armatei ucrainene au denunţat presupuse abuzuri din interiorul acestei unităţi subordonate serviciilor militare de informaţii ale Ucrainei. Potrivit cotidianului online Kiev Independent, combatanţi străini au decis să facă publice acuzaţiile – care includ abuzuri de putere, hărţuire sexuală a femeilor combatante sau conduită neglijentă – după ce plângerile lor au rămas fără răspuns, cu privire la acestea ei informând şi biroul preşedintelui Volodimir Zelenski. (Digi24)

9. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins orice responsabilitate a țării sale în cazul morții Dariei Dughina, fiica ideologului ultranaţionalist rus Aleksandr Dughin, ucisă în explozia unei maşini-capcană, el afirmând că suspecta în acest caz nu este cetățean ucrainean. (Hotnews)

10. O dronă a efectuat marți zboruri de testare la Anvers, în estul Belgiei, pentru a transporta țesut uman de la un spital la altul, o premieră în Europa care ar putea economisi timp prețios în timpul operațiilor. (G4Media)

Fotografia dimineții este din nordul Spaniei, de la concursul de evitat taurii, ‘El Pilon’, în timpul căruia participanții trebuie să evite taurul pe o distanță de 800 de metri. Jesús Diges/EPA:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Planeta intră în 2019 cu 7,67 miliarde locuitori
Producția de energie electrică din România a atins cel mai redus nivel din istoria modernă – Cronica dimineții