Ministerul Finanțelor: Investițiile de anul trecut ale statului au fost cele mai mari din ultimii 10 ani – Cronica dimineții
1. Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţei au finalizat, joi seară, ordinul comun care prevede măsurile pentru redeschiderea şcolilor începând de luni. Documentul completat de către reprezentanţii Ministerului Sănătăţii introduce un articol care prevede: ”La apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învăţământ gimnazial, liceal, profesional şi postliceal se efectuează ancheta epidemiologică şi testarea contacţilor acestuia. Conducerea unităţii de învăţământ va decide în urma consultării DSP/DSPMB dacă se impune carantinarea celor care fac parte din aceeaşi clasă sau suspendarea cursurilor, după caz”. Măsurile sanitare care prevăd distanţarea la 1 metru, purtarea măştii şi realizarea de culoare diferenţiate pentru intrare/ ieşire, acolo unde este posibil, se menţin. (News.ro)
2. Investițiile de anul trecut ale statului au totalizat 53,2 miliarde de lei, „cea mai mare sumă investită în economie în ultimii 10 ani”, potrivit Ministerului Finanțelor, o creștere de 9,5 miliarde lei față de anul anterior. Ca pondere în PIB, investițiile au fost la 5,1%, cel mai ridicat nivel începând din 2015, când indicatorul s-a situat la 5,8%. (Profit.ro)
Una din Cronica de Business: Profitul OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, a scăzut în 2020 cu 64%, la 1,29 miliarde lei, de la 3,63 miliarde lei în anul 2019, în timp ce veniturile din vânzări au scăzut cu 23%, la 19,71 miliard lei, comparativ cu 25,48 miliarde lei în anul 2019. (News.ro)
3. Johnson & Johnson a aplicat, în SUA, pentru autorizarea în regim de urgență a vaccinului anti Covid-19. Compania a anunțat că este pregătită să livreze 100 milioane de doze în prima jumătate a acestui an. Spre deosebire de celelalte 3 vaccinuri care au primit aprobări în SUA sau Europa, vaccinul J&J are o singură doză. (WSJ)
4. Un nou studiu realizat de Universitatea din Aberdeen, care a analizat 37 de țări grav afectate de primul val al pandemiei, arătă că fiecare milion de persoane ajunse în țară, din străinătate, a crescut rata deceselor cu 3,4%. (Link)
5. O întârziere de 5 săptămâni a vaccinări ar costa țările din UE aproape 90 de miliarde de euro, adică aproximativ 2,6 miliarde euro pe zi. Datele apar într-un studiu realizat de Allianz. (Link)
6. Președintele american Joe Biden va retrage sprijinul pe care Statele Unite l-au oferit ofensivei militare saudite din Yemen, o campanie care a adâncit criza umanitară și suferințele din țara cea mai săracă din peninsula arabă, a anunțat Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui. (Link)
Una din Cronica Externă: Într-o declarație pentru Politico, comisarul european pentru digitalizare Margrethe Vestager a spus că Facebook și Twitter au avut dreptate să-l blocheze pe fostul președinte american Donald Trump de pe platformele lor globale, după revoltele din Capitol Hill. (Politico)
7. Cercetători de la Spitalul Universitar din Geneva sunt în etapa finală a realizării unui stetoscop care cu ajutorul inteligenţei artificiale poate detecta COVID-19 prin efectul sunetului respiraţiei pulmonare. (G4Media)
8. Probabilitatea de infectare cu coronavirus de pe obiectele atinse frecvent, precum clanțele, butoanele automatelor sau alte butoane pe care se apasă este extrem de mică. Concluzia apare în urma unor cercetări cu participarea Eawag (Swiss Federal Institute of Aquatic Science and Technology). Astfel, Institutul de cercetări privind apa, cu sediul la Dübendorf, vorbește despre o probabilitate de a fi contaminat de coronavirus de mai puţin de 5 cazuri la 10.000. (Hotnews)
9. Poliţia federală germană a refuzat accesul echipei Liverpool în Germania pentru meciul cu Leipzig, din Liga Campionilor, din 16 februarie. Deşi Leipzig a cerut o excepţie de la măsurile de restricţii legate de pandemie, Ministerul federal de Interne a afirmat că această cerere nu intră în circumstanţe excepţionale. Regulamentul UEFA prevede înfrângerea la masa verde pentru echipa care nu organizează un meci. (News.ro)
Una din Cronica Sportivă: Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Tokyo au anunțat un plan preliminar cu privire la protejarea sportivilor și oficialilor: aceștia vor face test Covid-19 cu 72 de ore înainte de plecarea către Tokyo, urmând să fie testați din nou la sosirea în Japonia și apoi din patru în patru zile; nu va exista carantină și este încă posibilă participarea spectatorilor. (New York Times)
10. O petiție online, care cere Bisericii Ortodoxe schimbarea ritualului pentru botez, astfel încât bebelușii să nu mai fie scufundați, a ajuns la 56.000 de semnături. Petiția a fost inițiată după decesul unui bebeluș, la Suceava, la câteva ore după ce a fost botezat prin scufundare. Autopsia a relevat lichid în plămânii acestuia, însă nu e clar dacă e vorba de apă sau lapte matern. (TheGuardian)
Fotografia dimineții – Cotidianul canadian Toronto Star a ieșit ieri cu prima pagină goală, pentru a protesta împotriva Google și Facebook: