Microplasticele din aer ar putea duce la apariţia cancerului pulmonar şi de colon – Cronica de Mediu
1. Cu un total „încă provizoriu” de 900,9 mm de ploaie, orașul Paris a înregistrat in 2024 cel mai ploios an înregistrat vreodată. Potrivit Météo France, Parisul, împreună cu restul departamentelor din Île-de-France, este zona în care „anomalia precipitațiilor anuale cumulate în 2024 este cea mai mare din întreaga Franță”, cu procente provizorii estimate între +44% și +48%. (BFMTV)
2. Microplasticele găsite în mai multe țesuturi organice umane au fost corelate cu multiple afectiuni. Studiul raportează o relație îngrijorătoare între concentrațiile de micro și nanoplastice (MNP) în țesuturile deteriorate și o serie de afecțiuni. Studiile au documentat particulele detectate în piele, artere, vene, trombi, măduvă osoasă, testicule, spermă, uter și placentă. MNPs au fost găsite în sistemul digestiv, de la salivă la fecale, ficat și calculi biliari. În sistemul respirator, MNP au fost prezente peste tot, inclusiv în țesutul pulmonar, cu fibre microscopice comune în lichidul de lavaj bronhoalveolar și spută. (PHYS)
3. Morgan Stanley, Citi și Bank of America s-au retras săptămâna aceasta dintr-o coaliție pentru combaterea schimbărilor climatice, menită să contribuie la reducerea emisiilor de carbon de către firme. Anterior, Wells Fargo și Goldman Sachs ieșiseră și ele din coaliția sprijinită de ONU, cunoscută sub numele de Net-Zero Banking Alliance.(Bloomberg)
4. Posibila întrerupere a circulației curenților in Oceanul Atlantic, care reglează clima, îngrijorează oamenii de știință. AMOC, care contribuie la menținerea unei clime blânde în Europa, a precipitațiilor la tropice și stochează CO₂, este pe cale să încetinească și ar putea chiar să se oprească, ca urmare a perturbărilor climatice.(LeMonde)
5. 8 ianuarie 2025 aduce temperaturi record în România, cu maxime istorice înregistrate la 37 de stații meteo, inclusiv la București-Afumați, unde s-a consemnat cea mai caldă dimineață pentru această zi, din istoria măsurătorilor. Temperaturile maxime înregistrate în această perioadă depășesc media climatologică pentru începutul lunii ianuarie cu mai mult de 10°.(Digi24)
6. Anul trecut a fost cel mai călduros din istoria măsurătorilor meteorologice în România. Temperatura medie anuală a fost de 13 grade Celsius, cu 2,7 grade peste media perioadei 1991-2020.(Biziday)
7. Planeta s-a încălzit peste așteptări în 2024, temperatura medie depășind, nu cu +1,5 grade C, ci cu +1,6 grade C media perioadei preindustriale. Datele serviciului Copernicus al UE arată că anul trecut a fost al doilea, consecutiv, peste prag, deși era așteptată o coborâre a temperaturii medii globale, iar pragul de +1,5 grade Celsius ar fi urmat să fie definitiv depășit abia peste trei ani. (Copernicus)
8. După o revizuire ştiinţifică majoră, oamenii de ştiinţă americani spun că au identificat o potenţială cauză pentru mai multe tipuri de cancer pentru care nu există explicaţii genetice sau legate de dietă și stilul de viaţă. Cercetătorii au analizat 3.000 de studii, ajungând la concluzia că microplasticele din aer ar putea duce la apariţia cancerului pulmonar şi de colon. (Hotnews)
9. Incendiile din Los Angeles vor fi cele mai costisitoare din istoria Statelor Unite. Pierderile economice totale cauzate sunt estimate la aproape $50 de miliarde, dublu față de estimarea initiala, potrivit analistului JPMorgan Jimmy Bhullar.(WSJ)
10. Poluarea aerului și afectarea creierului: Studiile epidemiologice au asociat aerul murdar cu demența și alte afecțiuni ale creierului. În prezent, cercetătorii încearcă să determine modul în care poluanții își produc daunele și cât de mult rău provoacă. (Nature)