Meta este dată în judecată pentru că ar fi ajutat la răspândirea urii și a violențelor în timpul războiului civil din Etiopia – Cronica de Tehnologie
1. Meta este dată în judecată pentru că ar fi ajutat la răspândirea urii și a violențelor în timpul războiului civil din Etiopia. Prin procesul intentat de o serie de supraviețuitori ai conflictului în care au murit sute de mii de oameni, se cere crearea unui fond de $2 miliarde care să fie folosit pentru ajutorarea victimelor urii răspândite pe Facebook și modificarea algoritmului. (BBC)
2. Un nou proiect de lege, susținut atât de republicani, cât și de democrați, prevede blocarea TikTok și a altor servicii online aflate sub influența guvernelor adversare, precum cele din China și Rusia. „Aici nu este vorba despre videoclipuri creative, ci despre colectarea datelor a zeci de milioane de copii și adulți în fiecare zi”, spune senatorul republican Marco Rubio. (BBC)
3. Apple se pregătește să dea undă verde funcționării magazinelor terțe de aplicații și instalării aplicațiilor descărcate de pe internet începând cu iOS 17. Compania americană este forțată de intrarea în vigoare în 2024 a Digital Markets Act în Europa. Chiar și așa, este posibil ca Apple să impună anumite cerințe de securitate și pentru aplicațiile instalate separat de App Store, cerințe care ar putea veni la pachet cu un comision. (Profit.ro)
4. Agențiile americane de informații sunt în urma Chinei când vine vorba de valorificarea informațiilor disponibile în mod public, precum cele de pe rețelele sociale, susțin mai multe studii precum și o serie de oficiali. China derulează cele mai ample eforturi în acest sens, în vreme ce SUA este încă focusată mai mult pe informațiile secrete. (WSJ)
5. Ajutată de viralizarea masivă, Lensa a ajuns pe primul loc în App Store, cu 12,6 milioane de instalări la nivel global în primele 11 zile ale lunii decembrie. Succesul acesteia a dus la o inflație de aplicații similare, care aplică transformări mai mult sau mai puțin artistice selfie-urilor. Pe de altă parte, se pare că în cazul femeilor, prelucrările făcute de Lensa sunt de multe ori sexualizate în mod exagerat. (TechCrunch, Technology Review)
6. Google face presiuni pentru digitalizarea imensei arhive cu peste 55 de milioane de diapozitive patologice, care conțin bucăți de țesut, biopsii tumorale și bucăți de organe de la militari și veterani, deținută de armata americană. Intenția Google privind ceea ce reprezintă cel mai mare depozit biologic din întreaga lume creează, însă, preocupări etice și legale. (ProPublica)
7. $1.6 miliarde în Ethereum au fost retrase de pe Binance în 24 de ore. Șeful companiei, Changpeng Zhao, încearcă să calmeze spiritele, spunând că oamenii pot retrage și orice alt stablecoin. (The Block)
8. Apple a lansat iOS 16.2, care aduce mai multe noutăți, în frunte cu Advanced Data Protection. Acesta, după activare, va cripta E2E 23 de categorii de date, singurele excepții fiind e-mail-urile, întâlnirile din calendar și lista de contacte, care se bazează pe protocoale necriptate. Cu aceeași ocazie, este lansată aplicația Freeform, iar Apple Music oferă o funcție de karaoke. (Profit.ro)
9. Certificatele digitale emise de Microsoft au fost folosite, din nou, pentru semnarea malware-urilor. Experții în securitate au identificat cel puțin nouă dezvoltatori care au abuzat în ultimele luni de certificatele Microsoft, livrând malware deghizat în aplicații verificate pentru a trece de măsurile de securitate din Windows. (ArsTechnica)
10. Instagram lansează Notes, un tip de postare în format text, care apare în secțiunea de comunicare directă și are o limită de 60 de caractere. Aceste postări nu sunt publice, ci pot fi vizibile doar urmăritorilor sau persoanelor din lista Close Friends. Totodată, Instagram a început să testeze propria clonă de BeReal, pe care o numește Candid Stories. (WSJ)