Marii operatori locali de telecomunicații se pregătesc să majoreze tarifele practicate la abonamente pe fondul creșterii prețurilor la energie electrică – Cronica de Business

1. O analiză FT a problemelor din sectorul energetic din România citează o scrisoare Eon România care avertizează că problemele companiilor din domeniu au impact asupra băncilor. Numai datoria de 500 de milioane de euro a companiei germane înseamnă aproximativ 0,5% din bilanțul total al sistemului bancar românesc, conform datelor băncii centrale. (FT)

2. Activitatea sectorului privat din zona euro s-a contractat pentru a patra lună consecutiv în octombrie, anticipând o posibilă recesiune a Zonei Euro. Indicele de achiziții compilat de S&P Global a scăzut la cel mai scăzut nivel din aprilie 2013, cu excepția lunilor în care au existat blocaje din cauza Covid-19. Scădere este mai mare decât așteptările economiștilor, inflația record afectând cererea și forțând unele firme să-și reducă producția din cauza vânzărilor mai slabe. (Bloomberg)

3. Marii operatori locali de telecomunicații se pregătesc să majoreze tarifele practicate la abonamente pe fondul creșterii prețurilor la energie electrică, a cărei pondere în total cheltuieli a sporit semnificativ în ultimele luni. (Profit.ro)

4. Exporturile Chinei către Rusia au crescut cu peste 20% pentru a treia lună consecutiv, în septembrie, contracarând scăderile de pe alte piețe. Calculele Reuters bazate pe datele vamale chineze de luni arta că transporturile de mărfuri chinezești către Rusia au crescut cu 21,2%, în ritm anual, încetinind de la o creștere de 26,5% în august, dar depășind creșterea globală a exporturilor Chinei de 5,7%. Cele mai importante exporturi către Rusia au inclus smartphone-uri, grupuri electrogene, excavatoare și containere. Importurile Chinei din Rusia au crescut cu 55,2%, comparativ cu o creștere de 59,3% în august, parțial cauzate de o creștere anuală de 22% a importurilor de petrol. (Reuters)

5. Banca Centrală Europeană (BCE) va acţiona cu mai multă fermitate decât se estima anterior pentru a ţine sub control inflaţia record, chiar dacă zona euro cade pradă recesiunii, conform unui sondaj realizat în rândul economiştilorg. Până în martie 2023, dobânda la depozite a BCE ar urma să ajungă la 2,5%, mult peste nivelul de 1,5% previzionat într-un sondaj anterior. Această creştere include o majorare a dobânzii de 75 puncte de bază la reuniunea din 27 octombrie şi încă 50 puncte de bază în decembrie. (Digi24)

Din Cronica diminetii: Economia Chinei a crescut cu 3,9%, în trimestrul trei, în ritm anual. Creșterea este peste așteptările analiștilor, care vedeau o creștere de 3,3%, dar sub targetul de 5,5% din buget. Lockdown-urile și politica zero Covid-19 au afectat puternic economia în cele trei luni încheiate în septembrie. (FT)

6. Investitorii au vândut masiv acțiuni ale companiilor listate pe bursa din Hong Kong luni, la o zi după încheierea reuniunii congresului național a Partidului Comunist Chinez. Indicele Hang Seng a scăzut luni cu 6,4%. Este cea mai mare scădere de o zi de la criza financiară globală, potrivit datelor Wind, mai exact din 29 aprilie 2009. Acțiunile companiilor listate pe bursa din China continentală au scăzut și ele, deși nu la fel de mult. Indicele de referință CSI 300 a fost cu 2,9% mai mic, iar indicele Shanghai Composite a scăzut cu aproximativ 2%. (WSJ)

7. Delivery Solutions (Sameday Courier), companie cu afaceri de peste 600 milioane de lei în 2021, va fi capitalizată cu 90 milioane lei, sumă provenită din conversia a două credite acordate în decembrie 2021 și mai 2022 de către acționarul majoritar, Dante International, firma care administrează eMAG, cel mai mare retailer online din România. Majorarea de capital prin conversia creanței se face cu primă de emisiune, plătită integral de Dante International, în valoare totală de 89.965.935,10 lei. (Profit.ro)

8. Instacart, aplicația de livrare produse alimentare, a decis să-și amâne IPO-ul în 2023, considerând că actuala piață este prea volatilă. Doar 65 de companii au devenit publice la bursele din SUA în acest an, ceea ce reprezintă o scădere de 80,7% față de anul trecut, conform Renaissance Capital. Veniturile listărilor pe bursa din SUA, în acest an, au scăzut cu 94,1%. (Axios)

9. Amazon a inchis Fabric.com, o platformă online care vindea țesături, ornamente și alte consumabile din 1999; Amazon a achiziționat compania în 2008. (TheVerge)

10. Compania olandeză Philips va începe un plan de restructurare, a schimbat o parte din conducere și va reduce efectivele cu 4.000 de oameni, pentru a-și îmbunătăți situația financiară. Capitalizarea de piață a companiei a scăzut cu 70% în ultimul an, din cauza unor aparate medicale respiratorii cu defecte de fabricație. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
Apple a depășit Aramco la profitabilitate – Cronica de Business
Dacia, vânzări record în primul semestru – Cronica de Business