Mai multe companii israeliene au dezvoltat instrumente care instalează malware prin intermediul reclamelor online – Cronica de Tehnologie
1. Mai multe companii israeliene au dezvoltat instrumente care instalează malware prin intermediul reclamelor online. Acestea pot fi folosite pentru spionarea smartphone-urilor și computerelor și nu pot fi blocate prin sistemele de protecție actuale. Există deja cel puțin un caz în care aceste instrumente au fost vândute unei țări nedemocratice. (Haaretz)
2. Un expert a demonstrat, în procesul în care este implicat Google în prezent, că erau necesari 10 pași pentru a schimba motorul de căutare pe un smartphone cu Android 12. Asta după ce avocații companiei au susținut că operațiunea se putea realiza cu doar două atingeri. (BI)
3. Tim Millet, vicepreședintele Apple pentru arhitectura platformei, a preluat conducerea echipei care lucrează la un sistem non-invaziv de monitorizare a nivelului de glucoză. Echipa, numită intern Exploratory Design Group, a rămas fără lider la finele anului trecut, când cercetătorul Bill Athas a decedat. (Bloomberg)
4. Salesforce vrea să angajeze 3.300 de oameni pentru vânzări, inginerie și date cloud. Asta după ce, la începutul anului, compania disponibiliza în jur de 8.000 de angajați, adică 10% din forța de muncă. (Bloomberg)
5. WhatsApp ar lua în considerare să afișeze reclame și, alternativ, să vândă un abonament pentru cei care vor să folosească aplicația fără reclame. Sursele spun că există discuții interne aprinse pe această temă, însă, compania neagă oficial că ar lucra la implementarea reclamelor. (FT)
6. Operatorul de cazinouri Caesars a căzut victimă hackerilor, în urma unui atac de social engineering asupra unuia dintre partenerii care se ocupau de suport. Acesta a plătit aproximativ jumătate din recompensa de $30 de milioane cerută de hackeri. (WSJ)
7. Chromebook-urile vor oferi suport timp de 10 ani, începând din 2024. Google a luat această decizie după ce instituțiile de învățământ care au achiziționat laptopurile companiei s-au plâns de durata de viață prea scurtă a acestora. (WSJ)
8. Databricks, o platformă de analiză a datelor și software bazat pe AI, primește o finanțare de $500 de milioane, ajungând să fie evaluată la $43 de miliarde. Printre co-fondatorii companiei se regăsesc doi români, Ion Stoica și Matei Zaharia. (TechCrunch)
9. Uniunea Europeană se pregătește să formuleze o plângere oficială împotriva Microsoft, legată de integrarea aplicației Teams în suita Microsoft 365. Negocierile dintre cele două părți se pare că au eșuat, după ce propunerea făcută de compania americană nu a mulțumit autoritățile europene. (Bloomberg)
10. Startup-ul britanic Wayve a prezentat un sistem de condus autonom, care își explică acțiunile, primul de acest fel. Lingo-1, cum este numit, poate răspunde la întrebări și explica deciziile luate cu o acuratețe de ~60% în raport cu răspunsurile date de oameni. (FT)