Mai 2020 & 2016 sunt oficial cele mai fierbinți luni măsurate – Cronica de Mediu
1. Măsurarea globală a nivelului de CO2 înregistrează un nivel record în luna mai, în ciuda pandemiei. Dioxidul de carbon înregistrat la Observatorul Mauna Loa din Hawaii a atins în luna mai 417 părți pe milion (ppm), mai mare decât recordul de 414,8 ppm stabilit anul trecut, potrivit anunțului Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice și Instituția Scripps de Oceanografie la Universitatea din California San Diego. (Sursă: TheStar.com )
2. Virusul COVID-19 prosperă în zona cu climă temperată de pe glob. Un studiu publicat arată că virusul COVID-19 prosperă în vreme mai rece și mai uscată. (Sursă: Timesofisrael.com )
3. Ce a cauzat prima dispariție în masă acum 445 de milioane de ani? Încălzirea globală, afirmă oamenii de știință. Evenimentul a dus la dispariția a peste 85% din toată viața marină de pe planetă. Pe măsură ce oamenii accelerează ceea ce arată ca o a șasea extincție în masă, oamenii de știință afirmă că dispariția care a avut loc în urmă cu aproximativ 445 de milioane de ani s-a datorat, aceluiași vinovat cu care ne confruntăm și astăzi: încălzirea globală, alături de erupții vulcanice și anoxie (pierderea aportului de oxigen) (Sursă: Vice.com )
4. Primul avion electric a zburat cu succes timp de 30 de minute. Dar încă există un obstacol major pentru adoptarea propulsiei electrice pentru călătoriile mai lungi – bateriile. (Sursă: Weforum.org )
5. Există încă speranță pe măsură ce lista roșie cu speciile dispărute este în creștere. Calul de mare spinos a început să recolonizeze fostele habitate din cauza blocajelor coronavirusului. În același timp un nou studiu confirmă că numărul speciilor amenințate de dispariție este în creștere rapidă. De când tigrul tasmanian a fost vânat până la dispariție cu un secol în urmă, în jur de 500 de vertebrate s-au pierdut pentru totdeauna. Potrivit unei echipe de cercetare, alături de Paul Ehrlich – care în 2015 a confirmat că o șasea extincție indusă de om este în desfășurare – alte 515 vertebrate au acum mai puțin de 1.000 de exemplare și ar putea dispărea complet în 20 de ani. Schimbarea climatică și comerțul cu animale determină accelerarea. (Sursă: DW.com )
6. Mai 2020 & 2016 sunt oficial cele mai fierbinți luni măsurate, relatează oamenii de știință federali. Înregistrările climatice datează din 1880. Mai 2020 a fost cu 1,71 grade peste medie la nivel global, a declarat NOAA (la egalitate cu mai 2016). Cele mai călduroase 10 mai au avut loc începând cu 1998. (Sursă: eu.usatoday.com )
7. Pentru a opri defrișarea Amazonului, grupurile societății civile braziliene îl duc pe Bolsonaro în instanță. Experții prevăd o dublă catastrofă în pădurea Amazonului, dacă pandemia coronavirusului se suprapune cu sezonul de incendiu forestier. Grupurile societății civile și procurorii din Brazilia duc guvernul președintelui Jair Bolsonaro în instanță pe motiv că nu a protejat pădurea Amazon, adăugând presiune unei administrații aflate deja în foc pentru administrarea defectuoasă a pandemiei coronavirusului. (Sursă: DW.com )
8. Hambarele agricultorilor din Câmpia Bărăganului vor rămâne goale în acest an. Seceta a distrus aproape în totalitate culturile de orz, rapiță și grâu. La Buzău, specialiștii de la Direcția Agricolă au finalizat evaluările pe teren, iar concluziile sunt sumbre. Producțiile la rapiță și grâu vor atinge în acest an minime istorice sau, cu alte cuvinte, sunt cele mai proaste recolte din ultimii zeci de ani. (Profit.ro)
9. Nu am reușit să ne pregătim pentru Pandemie din același motiv pentru care nu reușim să protejăm planeta. Pandemia coronavirusului a modificat deja viața de zi cu zi, dincolo de recunoaștere. Ne va modela viața în anii următori, în maniere greu de înțeles acum, dar mai ales în moduri imposibil de prevăzut. Motivul pentru care nu ne-am pregătit pentru schimbările climatice este același cu cel pentru care nu am fost pregătiți pentru o pandemie: oamenii nu văd lucrurile decât dacă sunt sub nasul lor. Dacă îți rup brațul, te grăbești spre secția de urgențe pentru că este o problemă acută care are nevoie de atenție imediată. Schimbările climatice seamănă mai mult cu colesterolul ridicat: „Voi începe acea dietă luni.” Pe scurt, suntem mai puțin atenți la problemele cronice. (Sursă: Esquire.com )