Ludovic Orban: Analizăm restricţionarea liberei circulaţii pe timp de noapte – Cronica dimineții

România a trecut în această noapte la ora oficială de iarnă, ora 4.00 devenind ora 3.00, ceea ce face ca ziua de 25 octombrie să fie cea mai lungă din acest an.

1. Premierul Ludovic Orban a declarat, întrebat dacă este luată în calcul o decizie privind restricţionarea liberei circulaţii pe timp de noapte, în contextul în care tot mai multe localităţi trec de pragul de 3 cazuri de coronavirus la mia de locuitori, inclusiv Capitala, că este în evaluare o astfel de hotărâre. (News.ro)

2. AstraZeneca a reluat testele clinice în Statele Unite ale vaccinului său experimental împotriva COVID-19, după autorizarea primită în acest sens din partea autorităților de reglementare. Johnson & Johnson se pregătește să facă același lucru, luni sau marți. (Ziare)

3. Românii, marea majoritate, cred că situația economică actuală a țării este una foarte rea, iar aproape 40% declară același lucru despre starea finanțelor personale, peste media la nivelul Uniunii Europene, relevă un nou sondaj Eurobarometru. În pofida percepției și așteptărilor pesimiste cu privire la situația economiei, cei mai mulți români spun că principala preocupare în acest moment este reprezentată de sănătate. (Profit.ro)

4. Rata deceselor, calculată ca numărul de decese raportat la 100.000 de locuitori, a fost, luna trecută, cea mai mică din istoria Suediei, la nivelul oricarei luni. (Link)

5. Primarul orașului Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunțat că experții au estimat că magistrala de metrou, în lungime de 14,4 kilometri, va costa 986 de milioane de euro, iar durata de execuție a liniei cu 14 stații va fi de 11 ani. (Ziare)

Una din Cronica de Mediu: Premieră în România: folie alimentară din trestie-de-zahăr, produsă la Râșnov. M&M Product, o companie românească, produce la Râșnov, în premieră pe piața din România, folia termo ecosustenabilă din polietilenă verde. Materia primă este trestia-de-zahăr – sursă biologică, regenererabilă care, prin însăși cultivarea ei, produce oxigen și reduce CO2 din atmosferă. (GreenNews.ro )

6. Franța a raportat ieri un număr record de noi cazuri, 45.422, după ce vineri s-au înregistrat 42.032. Săptămâna aceasta, Franța a devenit a două țară din UE, după Spania, care a depășit un milion de persoane infectate cu noul coronavirus. (Reuters). Și în SUA s-a înregistrat un record, peste 84.000 de oameni fiind diagnosticaţi cu noul coronavirus, vineri. (News.ro)

7. Mii de persoane au ieşit în stradă sâmbătă la Londra să protesteze împotriva restricţiilor impuse de guvernul britanic pentru combaterea coronavirusului, iar poliţia a făcut câteva arestări. Participanţii şi-au început manifestaţia în Hyde Park, cerând eliminarea obligativităţii purtării măștii de protecție. Ei au scandat împotriva măsurilor restrictive, etichetându-le drept „tiranie” şi „supravegherea statului”. Unii manifestanți au susţinut că pandemia este o păcăleală. (G4Media)

8. Peste 700 de economiști americani, între care se află și 7 câștigători ai premiului Nobel, au semnat o scrisoare comună împotriva realegerii lui Donald Trump ca președinte al SUA. Semnatarii avertizează că egoismul și comportamentul nesăbuit al lui Trump au afectat democrația americană. (BI)

9. Cinci membri ai familiei unei tinere bosniace musulmane care a fost rasă în cap şi bătută de ei în august, la Becancon, pentru că avea o relaţie cu un sârb creştin, au fost expulzaţi sâmbătă de Franţa, ei fiind trimişi la Sarajevo. (News.ro)

10. Franța și-a rechemat ambasadorul de la Ankara, după ce președintele Turciei, Recep Erdodan, a criticat politica președintelui Macron față de musulmani, spunând că are nevoie de tratament psihiatric. (Bloomberg)

Fotografia dimineții – Coperta revistei New Yorker din această săptămână:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Astăzi au loc alegeri parlamentare în Republica Moldova
Kissinger: Pentru securitatea Europei, Ucraina trebuie să fie acceptată în NATO – Cronica dimineții