Lisabona, Vilnius și Cracovia sunt cele mai accesibile orașe europene pentru un city-break – Cronica de Turism
1. Compania aeriană Dan Air va opera ruta București – Valencia începând din 2 iulie 2023, cu o frecvență de un zbor pe săptămână, care va avea loc duminică. Frecvența redusă limitează opțiunile de călătorie ale turiștilor, însă pe această rută mai există zboruri directe din partea companiei Wizz Air. (Boarding Pass)
2. Wizz Air a lansat un serviciu de date mobile în roaming disponibil pe toate telefoanele care au funcție eSIM. Principalul avantaj este că serviciul are tarife competitive pentru destinațiile din afara Spațiului Economic European (SEE) comparativ cu ofertele de roaming ale operatorilor din România. De exemplu, turiștii care merg în Dubai (Emiratele Arabe Unite) pot alege între 5 pachete de date mobile care variază de la 1 GB la 20 GB pentru sume cuprinse între 26 lei și 254 lei. (Wizz Air)
3. Lisabona (Portugalia), Vilnius (Lituania) și Cracovia (Polonia) sunt cele mai accesibile orașe din Europa pentru un city-break în 2023, potrivit unui studiu realizat de asociația ABTA, care reunește agenții de turism. Analiza a luat în calcul banii pe care un turist îi plătește pentru 12 activități, inclusiv două nopți de cazare la un hotel de 3 stele, o cină în doi, transport local și atracții turistice. (Schengen Visa Info)
4. Turiștii care călătoresc în regiunea Algarve din Portugalia vor plăti o taxă de 2 euro pe noapte de persoană începând din acest sezon estival. Taxa nu este plătită de persoanele cu vârsta de până la 16 ani, iar limita maximă este de 10 euro pe sejur. În intervalul noiembrie – martie taxa va fi de 1 euro pe noapte. (Schengen Visa Info)
5. Aeroportul din Copenhaga a anunțat că nu are suficienți operatori de trafic aerian, motiv pentru care numeroase zboruri ar putea fi amânate sau anulate în acest sezon estival, în special la ore de vârf. Oficialii afirmă că vor încerca să anunțe călătorii din timp de astfel de probleme. (Schengen Visa Info)
6. Travelator propune o vacanță în Corfu pentru 155 de euro de persoană. Călătoria include zobr dus-întors cu Ryanair pentru 61 de euro și 6 nopți de cazare în cameră dublă pentru 188 de euro. Perioada de călătorie în care sunt valabile aceste prețuri este 29 iunie – 5 iulie. (Travelator)
7. Cetățenii români care călătoresc în Africa de Sud pot obține viză de călătorie online pe această platformă. Turiștii trebuie să-și facă un cont de utilizator și să trimită solicitarea online, iar după validarea cererii primesc viza electronică pe email. Viza electronică trebuie tipărită și prezentată împreună cu pașaportul la sosirea în Africa de Sud. (News.ro)
8. Aeroportul din Craiova a inaugurat în 22 mai un nou terminal cu o suprafață de 2.250 de metri pătrați. Pentru fluxul de plecări există 8 ghișee noi de check-in, iar pentru fluxul de sosire există sisteme de control pentru pașapoarte și preluare bagaje. În prezent, singura companie aeriană care are zboruri pe acest aeroport este Wizz Air. (Boarding Pass)
9. În Franța a intrat în vigoare legea care interzice zborurile interne pe distanțe scurte, dacă distanța dintre cele două orașe poate fi parcursă cu trenul în mai puțin de două ore și jumătate. Organizațiile de mediu susțin că legea nu va avea efecte majore, întrucât în practică sunt interzise doar trei rute aeriene, care pleacă de la aeroportul Paris-Orly spre Bordeaux, Nantes și Lyon. (CNN)
10. Circa 33% dintre nopțile de cazare ale turiștilor din România de pe parcursul anului 2022 au fost petrecute în lunile iulie și august, element care confirmă că aceasta este perioada cea mai populară pentru petrecerea vacanțelor. Datele sunt foarte apropiate de media de 34% din Uniunea Europeană, în timp ce pe primele locuri din acest punct de vedere se află Croația (59%), Bulgaria (48%) și Grecia (43%). (Eurostat)