„Limba moldovenească” e înlocuită de limba română din toate legile Republicii Moldova – Cronica serii
1. Proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție, a fost votat joi în prima lectură într-o ședință cu scandal a Parlamentului de la Chișinău. Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au încercat să blocheze proiectul și s-au îmbrâncit la tribună cu parlamentarii PAS, în timp ce au strigat „Moldova” și „Anticipate”. (Hotnews)
2. Creditele noi acordate de băncile din România populației și companiilor, în anul 2022, s-au cifrat la 126,7 miliarde lei, în creștere cu peste 14% comparativ cu nivelul împrumuturilor noi accesate în anul 2021. (Profit.ro)
3. Numărul beneficiarilor de ajutor social a crescut, în numai o lună, cu peste 1.100 de persoane. Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, în ianuarie 2023 România avea aproape 165.000 de asistați social. Pentru ei, statul a plătit în prima lună din an peste 44,44 milioane de lei. (Digi24)
4. Tăcerea preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu privire la relaţiile sale cu producătorul de medicamente Pfizer, care a condus la cel mai mare contract pentru vaccinuri împotriva Covid-19 al UE, afectează încrederea publicului şi este o problemă care nu va dispărea, a declarat ombudsmanul Emily O’Reilly. (Hotnews)
Promo: Retacom.ro – tot ce ține de fier – este unul dintre cei mai puternici distribuitori de produse siderurgice din centrul țării. Retacom „steel center” comercializează toată gama de produse din oțel utilizate la producția de confecții și construcții metalice, execută prelucrări primare ale acestora și le transportă în curtea Dvs.
5. Ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk, a anunţat, joi, la Parlament, că vineri vor avea loc consultări tehnice cu partea română, privind lucrările pe Canalul Bâstroe. (News.ro)
6. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a avut prima conversație faţă în faţă cu omologul său rus Serghei Lavrov, de la invadarea Ucrainei. Întâlnirea de 10 minute dintre Blinken și Lavrov, care a fost neprogramată, a avut loc în capitala Indiei unde are loc reuniunea miniștrilor de externe din G20. Blinken a reinvitat Rusia să se alăture tratatului de arme nucleare New Start, a cerut eliberarea fostului pușcaș marin Paul Whelan și a subliniat că SUA și aliații săi vor susține Ucraina „atâta timp cât este nevoie”. (WSJ)
7. Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a confirmat că nu va fi emis niciun comunicat comun după reuniunea miniştrilor de Externe ai statelor din cadrul G20, acuzând Occidentul de acest eşec. Negocierile cu privire la un comunicat comun au eşuat din cauza insistenţei Rusiei ca în document să apară necesitatea unei anchete ”imparţiale” în urma exploziilor care au avariat, în septembrie, gazoductele ruse Nord Stream 1 şi 2 la Marea Baltică. Occidentul şi Rusia se acuză reciproc în acest dosar. (News.ro)
8. Germania şi aliaţii săi occidentali poartă discuţii cu Kievul cu privire la viitoarele garanţii de securitate în vederea pregătirii păcii pentru Ucraina, a declarat joi, în Bundestag, cancelarului german Olaf Scholz, confirmând informaţiile publicate iniţial de „The Wall Street Journal”. (News.ro)
Din Cronica de Tehnologie: Utilizatorii de Windows vor putea accesa mesajele și notificările de pe iPhone-uri și vor putea răspunde și realiza apeluri prin intermediul acestora. Microsoft a lansat în acest sens o versiune preview a aplicației Phone Link, care face legătura între un PC cu Windows și un iPhone prin Bluetooth. (The Verge)
9. Premierul ungar Viktor Orban a relatat, într-un interviu pentru săptămânalul elveţian Weltwoche, că preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus că problema sa “sunt bazele de rachete americane amplasate în România şi în Polonia, precum şi posibila extindere a NATO în Ucraina şi Georgia”. (G4Media)
10. Un comando format din zeci de ucraineni înarmați a trecut joi dimineața granița în regiunea rusească Briansk, a anunțat guvernatorul rus al regiunii, Alexander Bogomaz. Un alt martor, citat de agenția rusă de stat Tass, spune că au fost atacate satele Liubechan și Sushani, iar în prezent se dau lupte cu forțele de ordine. Ucraina a negat prezența unor luptători pe teritoriul Rusiei și a numit relatările drept „o provocare clasică” din partea Moscovei. (Libertatea)