Ligia Deca este noul ministrul al Educației – Cronica serii

Cronica serii vă este prezentata de Raiffeisen Smart Market.

1. Consilierul prezidenţial Ligia Deca a fost votată, luni, în şedinţa conducerii PNL, pentru a prelua portofoliul ministerului Educaţiei. S-au înregistrat doar două voturi de abţinere, care au venit din partea lui Florin Cîţu şi Florin Roman. (News.ro). Președintele Klaus Iohannis a numit-o pe Ligia Deca în funcția de ministru al Educației, după ce a eliberat-o din funcția de consilier prezidențial. (Profit.ro)

2. Premierul Nicolae Ciucă a declarat luni, că în şedinţa conducerii PNL s-a discutat despre procentul cu care pot fi crescute pensiile şi că trebuie să fie acela prin care nu se produce un deficit mai mare pe bugetul de pensii. „În acest moment, limita la care ne referim este de aproximativ 11%”, a spus premierul, el arătând că la Ministerul Muncii există grupul de lucru care trebuie să vină cu propunere concretă pe cifre. (News.ro)

3. Dobânda medie la depozite a crescut, in august, cu aproape jumătate de punct procentual, la 6,9% față de iulie și este cu 5,7% peste nivelul din august 2021, ajungând la cel mai ridicat nivel de după primăvara anului 2010. Pentru a doua lună consecutiv, cele mai mari creșteri ale ratelor de dobândă au fost pentru depunerile la termen ale populației, un avans de peste 0,7%, la 6,3%. Dobânda medie pentru depozitele firmelor a crescut cu 0,3 pp, la 7,1%. (Profit.ro)

4. Din rândul instituțiilor din România, populația are cea mai mare încredere în Pompieri (77%), SMURD (63%), Ambulanță (57%), Armată (56%) și Biserica Ortodoxă (55%), indică un sondaj realizat de Avangarde. În schimb, românii afirmă că au cea mai puțină încredere în Spitale (15%), Parlament (17%), Guvern (20%), Președinție (20%) și DNA (21%). (G4Media)

Din Cronica de Business: Jose Fernandez, numărul 2 în ierarhia Departamentului, imediat după secretarul de stat Anthony Blinken a declarat că banca guvernamentală americană Exim Bank US nu a aprobat încă finanțarea, în valoare potențială de miliarde de dolari, a proiectelor nucleare civile românești, pentru care există și un acord de cooperare între București și Washington, însă a dat asigurări că Guvernul Statele Unite rămâne ″profund angajat″ în aceste proiecte și dorește ca aprobarea finanțării să fie cât mai repede posibil. (Profit.ro)

5. Luni dimineața, sub coordonarea unui procuror al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism, au avut loc mai multe descinderi la o serie de adrese aparținând SC NIS Petrol, în București și Timișoara, dar și la domiciliile unor angajați ai companiei, pentru suspiciunea de spionaj. SC NIS Petrol SRL Romania este o subdivizie a gigantului rusesc Gazprom. (Digi24)

6. Uniunea Europeană a semnat un pachet de asistenţă financiară pentru Ucraina în valoare de cinci miliarde de euro, a declarat luni comisarul european pentru Comerţ, Valdis Dombrovskis. (News.ro)

7. Premiul Nobel pentru Medicină 2022 a fost câștigat de suedezul Svante Pääbo a anunțat luni Academia Regală Suedeză pentru Științe. Acesta a primit premiul pentru descoperirile sale privind genomul homininilor dispăruți și evoluția umană. (Hotnews)

8. Un proiect științific derulat de psihologi de top din Statele Unite, încearcă să identifice, cu ajutorul tehnologiei, perioadele vulnerabile ale persoanelor care ar putea să se sinucidă. Datele de pe telefoanele și accesoriile de fitness ale acestora sunt analizate cu ajutorul AI-ului. (NY Times)

Din Cronica de Tehnologie: Șeful Toyota crede că trecerea la mașini electrice va fi un proces care va dura mai mult decât se estimează și, de aceea, compania va continua să producă modele pe benzină și hibride. Ecologiștii au criticat compania japoneză și în trecut pentru acest gen de decizii și au plasat-o pe unul din ultimele locuri în clasamentele producătorilor auto care fac eforturi pentru reducerea poluării. (Bloomberg)

9. Kim Kardashian va plăti $1,26 milioane pentru a închide acuzațiile că nu a dezvăluit sumele cu care a fost plătită pentru promovarea unei criptomonede, pe conturile ei de rețele sociale. (WSJ)

10. Președintele Klaus Iohannis a cerut luni „toleranță zero în privința plagiatului”, într-un discurs susținut cu ocazia deschiderii anului universitar. Iohanniș a spus că ”miza este însăși credibilitatea sistemului de învățământ superior și a cercetării din România, dar și viitorul nostru ca societate democratică”. Săptămâna trecută, ministrul Educației și-a dat demisia după ce a fost acuzat de plagiat, iar premierul Ciucă este acuzat de plagiat la teza de doctorat. (G4Media)

Ți-ar mai putea plăcea
Vaccinarea gratuită anti-HPV a fost extinsă până la 18 ani pentru fete – Cronica serii
BNR: Inflația va fi 7,5% la finalul acestui an şi la 4,4% pentru sfârşitul lui 2024 – Cronica serii