Liderii de sindicate au cerut majorarea veniturilor tuturor angajaţilor din educaţie cu 25% – Cronica serii
1. Liderii de sindicate au anunţat, joi seară, după noi negocieri cu Guvernul, că au înaintat solicitările lor, constând în majorarea veniturilor tuturor angajaţilor din educaţie cu 25% şi ca salariul unui dascăl debutant să fie la nivelul celui mediu brut pe ţară. „Sunt liberi să-şi facă calculele necesare”, susţin sindicaliştii, referindu-se la guvernanţi. (News.ro)
2. Greva generală din Educație a intrat joi, 25 mai, în a patra zi, iar mii de profesori s-au adunat în fața Palatului Victoria pentru a cere măriri salariale, apoi au plecat în marș spre Parlament. Sindicaliștii au respins oferta făcută miercuri de guvern, care consta în două prime pentru profesori: de 1.000 de lei în iunie și de 1.500 de lei în octombrie. (Libertatea)
3. Președintele Klaus Iohannis a declarat că rocada guvernamentală se amână dacă nu se ajunge la o înțelegere cu sindicatele din învățământ, aflate în cea de a patra zi de grevă. Președintele a mai susținut că nu e important dacă se face peste o săptămână sau două, ci „să avem o procedură clară și stabilitate”. (Hotnews)
4. Contractul pentru magistrala de metrou M1 din Cluj-Napoca, prima linie din afara Bucureștiului, a fost semnat astăzi de către primăria condusă de Emil Boc. Metroul din Cluj ar urma să aibă 21 de stații, costă în total 9 miliarde lei. (Profit.ro)
5. Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 3,798 de miliarde de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României. (Economica)
Din Cronica de Turism: Circa 33% dintre nopțile de cazare ale turiștilor din România de pe parcursul anului 2022 au fost petrecute în lunile iulie și august, element care confirmă că aceasta este perioada cea mai populară pentru petrecerea vacanțelor. Datele sunt foarte apropiate de media de 34% din Uniunea Europeană, în timp ce pe primele locuri din acest punct de vedere se află Croația (59%), Bulgaria (48%) și Grecia (43%). (Eurostat)
6. Creditul intern a scăzut în aprilie cu 0,2% față de martie la 369,9 miliarde de lei, în timp ce dinamica anuală a încetinit de la 10,2% la 8,8%, cel mai redus ritm de după aprilie 2021 și prima lună în care rata de creștere e compusă dintr-o singură cifră în ultimii doi ani. (Profit.ro)
7. Anticipata ofensivă de primăvară a Ucrainei nu va fi marcată de un „eveniment unic”, a declarat joi Mihailo Podoliak, consilier al şefului biroului prezidenţial. „Nu este vorba de un eveniment unic, care va începe la o anumită oră a unei anumite zile, cu o tăiere solemnă a panglicii roşii. Este vorba de zeci de acţiuni diferite de distrugere a forţelor de ocupaţie ruseşti în diferite direcţii, care au avut loc deja ieri, au loc astăzi şi vor continua şi mâine. Distrugerea intensivă a logisticii inamicului este, de asemenea, o contraofensivă”. (News.ro)
8. Miniştrii apărării rus şi belarus au semnat joi un document asupra desfăşurării de arme nucleare tactice ruse pe teritoriul Republicii Belarus. Moscova va avea controlul asupra acestor arme şi asupra oricăror decizii privind utilizarea lor, a declarat ministrul apărării rus Serghei Şoigu. (G4Media)
9. Economia germană s-a contractat ușor în primul trimestru din 2023, comparativ cu precedentele trei luni, intrând astfel în recesiune, arată datele publicate joi de biroul de statistică. (Hotnews)
10. Oamenii de știință au descoperit cu ajutorul inteligenței artificiale un nou antibiotic, care poate ucide o specie mortală de superbacterii. (Digi24)