Liderii de sindicat din educație: Joi va exista un răspuns foarte clar la propunerea Guvernului – Cronica dimineții

1. Secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, a declarat, miercuri seară, după negocierile cu liderii sindicatelor din învăţământ, că nu se poate vorbi de creşteri salariale şi nu pot fi acordate sporuri. ”Oferta suplimentară a Guvernului va fi aceea a acordării unei sume de 1000 lei în luna iunie şi 1500 lei în octombrie, legate de cele două evenimente importante, care va consta într-un card pentru cariera profesională, acordată profesorilor şi personalului auxiliar. (Digi24)

2. Liderii sindicatelor din educaţie au anunţat, miercuri seară, după negocierile cu reprezentanţii Guvernului, că greva generală va continua şi joi, când ”va exista un răspuns foarte clar pentru Executiv” cu privire la oferta făcută. Liderul FSLI, Simion Hăncescu, a afirmat că, din mesajele primite până în prezent, oferta va fi respinsă, însă trebuie consultaţi toţi colegii. (News.ro)

3. Comisia Europeană recomandă României să pună capăt măsurilor de sprijin pentru prețurile la energie, până la finele acestui an, și să utilizeze economiile rezultate astfel pentru reducerea deficitului. (Profit.ro)

4. Mai bine de o treime din suprafața arabilă a țării este cu risc de aridizare, posibil chiar deșertificare, potrivit unui studiu al MInisterului Mediului. Sunt peste 800.000 de hectare pe care agricultura se va practica din ce în ce mai greu. Cele mai afectate zone sunt în județele Olt, Dolj și Mehedinți. (Economica)

5. Prof. dr. Dacian C. Dragos, președintele Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI), organismul care a considerat că ministrul liberal Lucian Bode nu a plagiat în lucrarea sa de doctorat, și-a înaintat miercuri seară demisia. Dragoș și-a motivat demisia prin ”incompatibilitatea iremediabilă a principiilor mele cu recenta hotărâre”. (Hotnews)

6. Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg recunoaşte că statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice sunt împărţite în problema aderării Ucrainei la blocul militar occidental, care se va afla pe agenda summitului prevăzut în iulie la Vilnius, în Lituania. Statele Unite şi alte state membre NATO refuză să meargă mai departe cu ”Declaraţia de la Bucureşti”, au declarat mai mulţi diplomaţi de la NATO. La summitul NATO de la Bucureşti, în 2008, şefii de state şi de guvern au anunţat că Ucraina şi Georgia ”vor deveni membre NATO”, fără să prezinte vreun calendar în acest sens. Aderarea unui nou membru trebuie să fie aprobată de toate statele NATO. (News.ro)

7. Acțiunile Nvidia Corp., cel mai valoros producător de cipuri din lume, au crescut cu 29% după ce compania a anunțat că vânzările în cele trei luni care se încheie în iulie vor fi de aproximativ $11 miliarde, mult peste estimările analiștilor, de $7,18 miliarde. (Bloomberg)

8. Un bărbat paralizat a putut merge din nou natural cu ajutorul unor implanturi pe creier și în coloană vertebrală, au anunțat miercuri cercetătorii. (NYTimes)

9. Inteligenţa artificială ar putea prezenta riscuri existenţiale, iar guvernele trebuie să ştie cum să se asigure că tehnologia ”nu este folosită greşit de oameni răi”, a avertizat miercuri fostul CEO al Google, Eric Schmidt. (News.ro)

10. Infrastructura Twitter nu a rezistat lansării candidaturii la prezidențiale din SUA a guvernatorului republican al Floridei, Ron DeSantis. La doar câteva minute după ce DeSantis s-a alăturat proprietarului platformei, Elon Musk, pe Twitter Spaces, și înainte ca politicianul să poată vorbi, Musk a putut fi auzit spunând: „Serverele sunt foarte solicitate, oarecum”. Apoi, sesiunea s-a încheiat brusc, copleșită de aproximativ 667.000 de ascultători, un număr mic în comparație cu ceea ce se întâmplă pe alte platforme care rezistă la milioane de utilizatori simultani. (Wired)

Fotografia dimineții – Legendară cântăreaţă Tina Turner a murit la vârsta de 83 de ani:

Ți-ar mai putea plăcea
Guvernul s-a împrumutat 149 de miliarde de lei anul acesta – Cronica dimineții
53% din cheltuielile statului au fost în 2023 cu personalul și cu asistența socială – Cronica dimineții