Leul a fost singura monedă din regiune care a rămas stabilă de la începutul războiului în Ucraina – Cronica de Business
1. Leul a fost singura monedă din regiune care a stat, practic, neclintită de la începutul războiului in Ucraina, însă acest lucru s-a făcut cu prețul intervențiilor băncii centrale, care au dus și la creșterea randamentelor în piață, pe fondul unui deficit de lichiditate. În piața valutară, tranzacțiile au crescut de trei-patru ori față de o săptămână obișnuită. (Profit.ro)
2. România va intra pe harta marilor producători de componente pentru baterii după ce a semnat un memorandum cu o companie germano-canadiană care va construi o rafinărie de litiu, a anunţat, luni, ministrul energiei, Virgil Popescu. Investiția se ridică la circa 400 de milioane de euro. (Digi24)
3. Indicele Dow Jones Industrial al bursei americane a scăzut cu aproape 800 de puncte, intrând în teritoriul de corecție, fiind cu 10% sub vârful înregistrat în acest an, din ianuarie. Este pentru prima oară în ultimii doi ani când Dow Jones intră în teritoriul de corecție. (WSJ)
4. Preţurile petrolului şi ale altor mărfuri au crescut puternic, în timp ce euro şi acţiunile globale au scăzut luni, în condiţiile în care riscul unei interdicţii din SUA şi Europa asupra importurilor de ţiţei din Rusia pune în pericol lanţurile de aprovizionare şi intensifică şi mai mult presiunea inflaţionistă asupra economiilor din întreaga lume. (News.ro)
5. Prețul grâului a înregistrat o creștere cu 7,2% la bursa de cereale de la Chicago, cel mai ridicat nivel din martie 2008, ajungând la $12,60 dolari per bushel, din cauza temerilor că aprovizionarea pe plan global va fi perturbată până la rezolvarea conflictului ruso-ucrainean. Săptămâna trecută, prețul grâului a înregistrat o creștere de peste 40%. (Profit.ro)
Din Cronica diminetii: Interzicerea importurilor de petrol rusesc ar duce la creșterea prețului per baril la un nivel de peste $300, a avertizat vicepremierul rus Alexander Novak. Acesta a spus că ar dura minim un an pentru ca Vestul să înlocuiască volumele importate din Rusia, iar liderii occidentali ar trebui să avertizeze populația de consecințe. (Reuters)
6. Un analist de la Morgan Stanley crede ca perioada de grație pentru plata cuponului la obligațiunile străine rusești scadente în 2023 și 2043 se încheie pe 15 aprilie, iar șansele Rusiei de a efectua plăți sunt tot mai mici, ceea, ceea ce ar putea însemna intrarea Rusiei în încetare de plăți „ca în Venezuela”. (Hotnews)
7. Costul asigurării datoriei guvernamentale a Rusiei a urcat la un nou nivel record luni, după ce președintele Vladimir Putin a semnat un decret care îi permite să ramburseze creditorii străini în ruble, sporind îngrijorarea cu privire la perspectivele unor evenimente de incapacitate de plată pentru obligațiuni ruse în valoare de $33 miliarde. (Profit.ro)
8. Numărul total de carduri emise în România era, la finele ultimului trimestru din 2021, de 19.598.274 unități, în creștere cu aproape 1% comparativ cu sfârșitul trimestrului anterior, arată datele centralizate de Banca Națională a României. (Profit.ro)
9. Gospodăriile din Marea Britanie se confruntă cu cea mai mare scădere a nivelului de trai din ultima jumătate de secol, invazia Rusiei în Ucraina agravând situația, potrivit Resolution Foundation. Creșterea prețurilor la petrol și gaze declanșată de război ar putea duce la o creștere a inflației până la 8% în această primăvară. Acest lucru va face ca veniturile să scadă cu 4% în termeni reali, sau în jur de 1.000 de lire sterline, în următorul an fiscal. (Bloomberg)
10. Cathay Pacific Airways, compania aeriană din Hong Kong, a ajuns să piardă aproape $200 de milioane lunar în condițiile în care operează la 2% din capacitatea atinsă în 2019. (Bloomberg)