Lavrov: Aproape toți miniștrii guvernului Republicii Moldova au cetățenie română – Cronica dimineții

1. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a primit-o, marţi, la Palatul Victoria, pe ambasadoarea SUA la Bucureşti Kathleen Ann Kavalec. Cei doi au discutat despre situaţia de securitate, în contextul războiului din Ucraina, proiectele de investiţii în reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, cât şi despre combaterea traficului de persoane. Oficialul american i-a transmis pe această cale premierului român că implicarea ţării noastre în prevenirea şi combaterea traficului de fiinţe umane reprezintă un argument puternic pentru accederea României la Programul Visa Waiver. (News.ro)

2. Prin intensificarea retoricii că Federaţia Rusă ar plănui o lovitură de stat în Republica Moldova, Chişinăul vrea să abată de la acuzaţiile pentru eşecul politicilor sale sociale şi economice, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov. „Politicienii care au preluat acum puterea în această ţară şi care, în general, şi-au declarat aspiraţia de a adera la Uniunea Europeană şi chiar de a se reunifica cu România sau chiar de a cere NATO să le asigure securitatea, aceşti politicieni nu reflectă până la urmă interesele poporului lor”, a declarat ministrul rus de externe. „Desigur, guvernul (Maiei) Sandu, unde aproape toţi miniștrii au cetăţenie română la fel ca ea, doreşte să deturneze acuzaţiile pentru eşecul politicilor sale economice şi sociale, care provoacă din ce în ce mai multă indignare în societate”, a mai spus Serghei Lavrov. (Digi24)

3. Ţările NATO îşi vor intensifica producţia de muniţie pentru artilerie, în condiţiile în care Ucraina consumă obuze mult mai repede decât le poate fabrica Occidentul, iar Alianţa s-a angajat să-i livreze cel puţin 48 de tancuri Leopard 2, după două zile de discuţii la Bruxelles între şefii Apărării din ţările care ajută militar Kievul. Sprijinul aliat pentru Ucraina consumă o „cantitate enormă” de muniţie, iar Alianţa îşi epuizează stocurile, a arătat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. În aceste condiţii, ţările NATO îşi vor spori producţia de proiectile de artilerie de 155 mm pentru a ajuta Ucraina, a adăugat el. (News.ro)

4. Administrația lui Joe Biden se teme că aliații occidentali nu vor putea menține pentru multă vreme același nivel al ajutorului militar către Kiev și crede că forțele ucrainene trebuie să recupereze cât mai mult teritoriu posibil în următoarele luni, înainte de a se așeza la masa negocierilor cu Putin, scrie Washington Post. Un înalt oficial al administrației Biden a sugerat pentru cotidianul american că limitele ajutorului militar pentru Kiev sunt evidente. „Vom încerca să îi facem să înțeleagă că nu putem face totul la nesfârșit”, a declarat el, cu referire la liderii Ucrainei. Washingtonului îi va fi greu să livreze în continuare și la același nivel ajutorul militar și economic pentru Kiev, a subliniat oficialul. (Libertatea). Aliații occidentali nu vor putea furniza Ucrainei două batalioane complete de tancuri Leopard 2, așa cum au promis anterior, a declarat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius. Germania și Portugalia au promis ca vor trimite 14, respectiv 3 tancuri de luptă Leopard 2, a declarat Pistorius reporterilor după o reuniune a miniștrilor NATO la Bruxelles. „Nu vom ajunge la dimensiunea unui batalion”, a spus el. (Hotnews)

5. Congressional Budget Office a anunțat că SUA ar putea intra în default/incapacitate de plată, undeva între iulie și septembrie, dacă limita impusă acum pe împrumuturi, setată la $31400 miliarde, nu va fi suspendată sau mărită. (TheGuardian)

6. Pasagerii Lufthansa din întreaga lume nu au putut să se îmbarce miercuri după ce muncitorii au tăiat din greșeală cablurile de fibră care asigurau conexiunea la internet a companiei. Daunele au dus la blocarea sistemelor IT, perturbând operațiunile de la baza sa principală din Frankfurt și forțând cea mai mare companie aeriană a Europei, după dimensiunea flotei, să amâne sute de zboruri. Compania a anunțat o anchetă pentru a afla de ce sistemele de backup nu au funcționat. (Bloomberg)

7. Femeile în vârstă, care suferă de cancer de sân cu risc scăzut, ar putea renunța la radiații după operație pentru a evita efectele secundare și costurile suplimentare, relevă un studiu.
Participantele la studiul publicat de New England Journal of Medicine aveau 65+ de ani, cu cancer de sân în stadiu incipient. Toate femeile au suferit intervenții chirurgicale și terapie hormonală și au fost împărțite într-un grup care a urmat tratamentul cu radiații și un grup unde nu s-a mai urmat acest tip de tratament. La zece ani de la operație, ratele de supraviețuire în cele două grupuri au fost aproape egale, sugerând că mai multe femei ar putea renunța la radiații fără a le afecta supraviețuirea. (WSJ)

8. Un fost director al băncii americane JPMorgan a avut o discuție, pe email, despre prințesele Disney, cu Jeffrey Epstein în iulie 2010, potrivit mai multor documente citate într-un proces intentat băncii de către Insulele Virgine americane.
“A fost distractiv”, ar fi scris acesta. „Salut-o pe Albă ca Zăpada.”
“Ce alt personaj ți-ar plăcea în continuare?”, i-a răspuns Epstein.
„Frumoasă şi Bestia.”
Discuția ar fi despre femeile tinere pe care le procura Epstein, iar procesul analizează implicarea băncii JPMorgan, în calitate de angajator al acestui director, la acea vreme, în facilitarea abuzurilor sexuale al lui Epstein. (Bloomberg)

9. Un bebeluş sirian rămas orfan, care s-a născut chiar sub dărâmăturile casei sale prăbuşite după cutremurul de săptămâna trecută, a fost mutat într-un „loc sigur” pentru a fi protejat de o posibilă răpire şi de riscul unei fraude la adopţie. Aya a fost găsită în viaţă sub dărâmături în timp ce încă avea cordonul obilical legat de mama sa, care murise în urma seismului, la fel ca şi restul familiei. Fetiţa a devenit rapid un simbol al speranţei, un semn al miracolului, în timp ce imaginile cu ea scoasă din ruine au devenit virale pe reţelele sociale. (News.ro)

10. Cuvintele „bărbat” și „femeie” ar trebui eliminate treptat din știință, deoarece întăresc ideile conform cărora sexul este binar, au sugerat mai mulți oamenii de știință din SUA și Canada. Ei recomandă folosirea termenului „producător de ovule” în loc de “femeie” și “producător de spermatozoizi” în loc de bărbat. Alți termeni care ar putea fi problematici sunt mamă și tată, precum și „supraviețuirea celui mai adaptat”. “O mare parte din știința occidentală are rădăcini în colonialism, supremația albă și patriarhat, iar aceste structuri de putere continuă să pătrundă în cultura noastră științifică”, scriu aceștia într-o lucrare publicată în revista Trends in Ecology and Evolution. În opinia lor, limbajul folosit de cercetători susține adesea un status quo discriminatoriu și ar trebui să se schimbe. Site-ul web al grupului include o listă cu “top 24 de termeni dăunători”. (TheTimes)

Fotografia dimineții – Actrița Raquel Welch, un sex simbol al anilor ‘60, a decedat la vârsta de 82 de ani:

Ți-ar mai putea plăcea
Sondaj NYTimes: Trump 48%, Biden 43% – Cronica dimineții
Europarlamentar: România a suferit un „eșec de proporții” la Consiliul European, unde nu s-a discutat nimic oficial despre intrarea țării noastre în Schengen – Cronica dimineții