Judecator: Administrația Trump a eșuat să arăte emailurile despre ajutorul SUA către Ucraina în 2019 – Cronica Juridică

România

1. Procurorul military Bogdan Pîrlog, cel care a deschis dosar penal privind violențele din 10 august, acuză DIICOT că a clasat dosarul prin decizie politică luată de procurorul șef al DIICOT și procurorul general. El spune de asemenea că DIICOT nu avea competență de a face anchete în dosarul 10 august. Pîrlog mai spune că în dosarul Romgaz instanța supremă a anulat probele autorizate de o instanță necompetentă și strânse de DIICOT, în perioada în care actuala șefă a DIICOT Giorgiana Hosu și Alina Bica erau colege. În dosar erau judecați fostul lider PDL și ministru Adriean Videanu și milionarul Ioan Niculae. Mai grav, ar exista și un conflict de interese în dosarul 10 august, întrucât Giorgiana Hosu era și procuror de caz în dosarul ”10 august” și șefă a DIICOT, deci nu putea efectua controlul ierarhic superior cu privire la soluția în dosar, atribuție care îi revine procurorului general, Gabriela Scutea. (EuropaLibera)

2. Un studiu Deloitte arată că încrederea în mediul de afaceri și evoluția economiei, în contextul pandemiei coronavirus, este foarte scăzută, iar directorii financiari din Europa Centrală sunt pesimiști privind perspectivele financiare ale companiilor din cele șase țări analizate – Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și România. Studiul reflectă că procentul celor care percep un nivel crescut de incertitudine economică și financiară a crescut de la 36% la 70%. Indiferent de domeniul în care activează, directorii financiari intervievați consideră că în acest an și prima parte a anului 2021 nu este oportună asumarea unor riscuri financiare. În acest studiu, românii au exprimat cea mai ridicată aversiune față de risc, cu un procent de 96%, fiind urmați de estonieni -94% și polonezi – 92%. (Link)

3. Pandemia a adus și câteva schimbări benefice în viața de zi cu zi. Accesul la medicii curanți sau de familie prin intermediul tehnologiei a declanșat câteva modificări legislative care sunt de dorit pe termen lung, nu doar în contextul pandemiei. Un proiect de lege care să faciliteze acordarea de servicii medicale la distanță se află în Senat. Reglementarea telemedicinei ar facilita relația medic-pacient și ar degreva cabinetele de interminabilele cozi, consultațiile putând fi făcute prin intermediul tehnologiei, inclusiv stabilirea unui diagnostic, interpretarea rezultatelor investigației medicale sau monitorizarea stării de sănătate, bilete de trimitere, prescripții medicale ș.a. (Link)

Europa

4. Germania nu a urmat procedura corectă în demersul de extrădare din Italia a violatorului german, Christian B., sub mandatul european de arestare, conform unui consilier al instanței europene. Christian B. este urmărit penal în legătură cu răpirea lui Madeleine McCann, un copil britanic, din Portugalia, în 2007. El și-a ispășit mare parte din sentința de viol în Germania și ar putea fi eliberat în curând. (EuObserver)

5. Un avocat cu cetățenie dublă, britanică și iraniană, a fost condamnat la 10 ani închisoare pentru presupus spionaj, în Iran, conform The Times. Shahram Shirkhani a fost fondatorul partener al unei firme de avocatură internaționale în Teheran și preda la Universitatea Islamică Azad, când a fost arestat. (Link)

6. Activiști pro-democrație au lansat o investigație privată în Londra împotriva a cinci ofițeri britanici care lucrează pentru poliția din Hong Kong, motivând că aceștia au luat parte la acțiunile brutale împotriva demonstranților. Ofițerii ocupă poziții superioare în poliția locală din Hong Kong. Aceștia sunt acuzați de torturarea protestatarilor, care se află pe străzi din iunie anul trecut, din cauza legilor de extrădare și a securității naționale impusă de Beijing. Cazul este adus în fața instanței de promotorul democrației Nathan Law și de activistul de la Hong Kong Watch, Luke de Pulford. Law a fugit din Hong Kong luna trecută și este acum în Marea Britanie. ”În sistemul din Hong Kong nu există niciun mecanism pentru a îi obliga la asumarea responsabilității pe ofițerii de poliție care au abuzat drepturile oamenilor. În consecință este important să avem acțiuni în Marea Britanie și să impunem un efect de descurajare a violării drepturilor omului” a declarat Law. (TheGuardian)

SUA

7. Judecătorul districtual Amy Berman Jackson a comunicat luni, într-o teleconferință, că administrația Trump a eșuat să arăte emailurile despre ajutorul SUA către Ucraina în 2019, în sensul de a clarifica dacă erau eligible pentru protecția privilegiului executiv. Emailurile au fost între consilierul Casei Albe Robert Blair și oficialul Biroului de Management și Buget, Michael Duffey. Administrația Trump a decis reținerea ajutorului american pentru Ucraina în 2019, ceea ce a condus ulterior la procedura de acuzare a președintelui în Camera Reprezentanților. Întrucât aceste emailuri sunt considerate probe cheie, New York Times a încercat să le obțină prin legea Libertății de Informare, în timpul procedurii de acuzare a președintelui. Compania a deschis o acțiune în noiembrie 2019, după ce nu a primit acces la emaluri. Judecătoarea Jackson a decis ca emailurile să îi fie transmise. Pentru a preveni transmiterea acestor emailuri, administrația Trump a încercat să invoce privilegii legale care protejează consilierii prezidențiali sau deciziile luate de oficiali guvernamentali. Judecătoarea a stabilit că că declarațiile depuse pentru a susține pretențiile legate de privilegiul executiv sunt prea vagi. Aceste declarații au fost ”evident generale” și bazate pe zvonuri inadmisibile despre îndatoririle lui Blair ca asistent în Casa Albă. Departamentul de Justiție a primit termen până joi, 12 august, să propună o durată de timp necesară pentru a pregăti o justificare mai bună a privilegiului executiv. (Jurist)

Global

8. Un cântăreț nigerian a fost condamnat la moart e prin spânzurare în statul Kano, din nordul Nigeriei. O instanță Sharia superioară l-a găsit vinovat de blasfemie împotriva profetului Mohammed, pentru un cântec care a circulat pe WhatsApp în luna martie.  Yahaya Sharif-Aminu, în vârstă de 22 de ani, nu a negat acuzațiile. Mai mulți protestatari au cerut pedepsirea lui și au ars din temelii casa familiei sale. Tatăl cântărețului a declarat că dorește ”să informeze categoric opinia publică că blasfemia nu este ideologia sa și că promite să îl aresteze pe fiul său și să îl predea agenților de securitate, oriunde îl va găsi”. Tânărul fost dispărut pentru o vreme, însă acum se află în detenție și are 30 de zile la dispoziție pentru a face apel. (BBC)

Bonus: Mai mulți oameni au fost uciși în sudul orașului indian Bangalore, după izbucnirea unor proteste, generate de o postare pe Facebook, pe care musulmanii locali au perceput-o ca blasfemie la adresa profetului Mohammed. Poliția indiană a deschis focul asupra mulțimilor care protestau, ucigând trei oameni. Autorul este rudă cu un politician local, casa acestuia fiind înconjurată de protestatari și mai multe vehicule incendiate. (Newsweek)

9. Președintele Mexicului a semnat un decret care stabilește o Comisie de Justiție pentru Poporul Yaqui, pentru a rezolva problemele legate de teritorii, justiție, apă și infrastructură ale acestui grup. Decretul, semnat pe 6 august, dorește să restabilească dreptatea pentru Yaqui, îndelung persecutați, trimiși în sclavie sau masacrație, iar terenurile lor preluate, de-a lungul istoriei Mexicului. Lopez Obrador a declarat că Yaqui sunt ”cel mai persecutat grup indigen al Mexicului”. Comisia va avea mai multe departamente care se vor ocupa de disputele teritoriale și de apă, precum și accesul la sănătate, educație, locuințe și îmbunătățirea spațiului public. Planul include sprijin pentru agricultură, animalele din gospodărie și pescuit. Președintele Mexicului a precizat că este o decizie care reprezintă ”dreptate istorică, a face dreptate pentru oameni”. (Jurist)

10. O instanță venezueleană a condamnat doi foști membri ai forțelor speciale ale armatei SUA, cunoscuți ca Beretele Verzi (Green Berets) la douăzeci de ani închisoare pentru rolul lor în tentativa de eliminare a președintelui Nicolas Maduro. În hotărârea pronunțată vineri, 7 august, cei doi soldați au fost găsiți vinovați de conspirație, trafic ilegal de arme și terorism. Conform procurorului șef al Venezuelei, Tarek Saab, cei doi incriminați, Luke Denman și Airan Berry au mărturisit vineri că au luat parte în Operațiunea Gideon, o tentativă eșuată în luna mai de a-l îndepărta pe Maduro de la putere. În timpul tentativei, cel puțin opt soldați au fost uciși, iar 66 au fost încarcerați. Cei doi americani au fost arestați în Chuao, o comunitate de pescari, după eșecul tentativei de lovitură de stat. Ei au fost deținuți la sediul serviciilor de securitate națională ale Venezualei, unde a avut loc și audierea lor vineri. Avocații celor doi, angajați să îi reprezinte, se pare că nu au fost informați despre audierea de vineri, în consecință au fost reprezentați de un avocat din oficiu. SUA a negat orice rol în Operațiunea Gideon, dar secretarul de stat Mike Pompeo a spus în luna mai că Statele Unite vor lupta pentru a obține eliberarea lui Denman și Berry. (Jurist)

Ți-ar mai putea plăcea
Condamnarea avocatului Robert Roșu la 5 ani de închisoare a scos în strada avocații – Cronica Juridică
Marea Britanie va introduce noi amendamente la legea abuzului domestic – Cronica Juridică