Italienii care și-au pierdut afacerile își vând micile companii către mafia siciliană care le preia în scopul spălării banilor – Cronica Externă

Europa

1. O instanță de judecată germană a decis marți că Banca Centrală Europeană trebuie să justifice cumpărarea de eurobonduri sau să accepte ca banca germane Bundesbank se va retrage. Decizia pune în opoziție Curtea Constituțională din Karlsruhe cu Curtea de Justiție a Uniunii Europene. (Reuters)

Bonus: Dreptul european are întâietate peste constituția Germaniei, iar hotărârile Curții Europene de Justiție sunt obligatorii și pentru Curtea Constituțională a Germaniei, a precizat Comisia Europeană marți. (Reuters)

2. O întâlnire virtuală între liderii europeni și liderii Balcanilor de Vest va avea loc miercuri, 6 mai, pentru a se ajunge la o declarație finală privind ajutorul UE în lupta cu pandemia COVID-19. Termenul ”extindere” va fi omis din declaratie, iar accentul va fi pe idea unor valori europene și o perspectivă comună. (Euractiv)

3. Șeful diplomației europene, Josep Borrell a declarat că Europa a fost ”cam naivă” în abordarea față de China, dar că noua abordare va fi mai pragmatică. Atât China, cât și Uniunea Europeană promovează multilateralismul, însă nu au aceleași opinii privind înțelegerea guvernării globale, având ”o înțelegere diferită a ordinii internaționale”, China practică un ”multilateralism selectiv”. (TheHill)

4. Italienii care și-au pierdut afacerile și nu vor să se îndatoreze statului își vând micile companii către mafia siciliană, care le preia în scopul spălării banilor. (BBC)

SUA

5. Nave de război americane au intrat în Marea Barents, lângă coasta arctică a Rusiei, pentru prima dată în ultimii 30 de ani, ca parte a atenției sporite pe care armata SUA o acordă Arcticului. (CNN)  Moscova urmărește cele trei vase militare americane, care sunt acompaniate de o frigată britanică (Link).  Temerile SUA sunt legate de faptul că interesele americane pot fi puse în pericol de o alianță între Rusia și China în Arctic pentru a găsi rute noi de transport. (Link)

6. Doctorul Anthony Fauci a declarat marți într-un interviu cu National Geographic că virusul a apărut cel mai probabil dintr-o sursă animală. El a calificat posibilitatea ca virusul să fi scăpat accidental dintr-un laborator ca fiind ”un argument circular”. ”Un număr de biologi evoluționiști extrem de bine pregătiți au spus că totul legat de evoluția în timp a virusului indică în mod clar că acesta a evoluat în natură, iar apoi a schimbat speciile”. (Link)

Rusia

7. Rusia își închide o serie de sonde petroliere din Oceanul Arctic, deși a refuzat categoric să reducă producția la cererea țărilor din OPEC pentru a ajuta la revenirea prețurilor globale din industria petrolului. Confruntată cu imposibilitatea de a vinde sau stoca rezervele de petrol acumulate, Rusia își va închide o cincime din rafinăriile pe care le are în zona arctică. (NYTimes)

Orientul Mijlociu

8. Israel a extins autorizația serviciilor secrete Shin Bet de a folosi date preluate din telefoanele mobile personale pentru a urmări oamenii infectați cu noul coronavirus până pe data de 26 mai, în pofida riscurilor pentru libertățile persoanei. Cabinetul prim ministrului Netanyahu a apropat reguli de urgență care permit folosirea tehnologiei similară cazurilor de anti-terorism. (NYTimes)

9. ONU a decis luni să susțină eforturile Libanului de a pune capăt crizei economice, pentru a putea adresa provocările legate de securitate, ajutor umanitar și criza COVID-19. (AP)

Africa

10. Nigeria a ucis 134 membri ai grupării teroriste Boko Haram și Statul Islamic al Africii de Vest, în cursul operațiunii Kantana Jimlan lansată pe 1 mai în acest scop. (AlJazeera). Nigeria a raportat cea mai ridicată rată a infectărilor cu COVID-19 într-o singură zi, imediat după relaxarea măsurilor de izolare care au durat șase săptămâni. Luni au fost confirmate 245 de cazuri noi, 73 în capitala Lagos. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
“Pandemia COVID-19 poate fi controlată până în iunie, dacă toate țările se vor mobiliza să lupte împotriva virusului” – Cronica Externă
Tensiunile dintre Grecia și Turcia din cauza explorărilor în Marea Mediterană au escaladat – Cronica Externă