Iohannis: România va sprijini Republica Moldova cu orice este necesar, ”în orice scenariu” – Cronica dimineții
1. Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, la Varşovia, că România va sprijini Republica Moldova cu orice este necesar, ”în orice scenariu”. Şeful statului a precizat că scenariile vor depinde, însă, de situaţia concretă din teren. Iohannis o va primi pe Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, joi, la Cotroceni. (News.ro)
2. Ucraina nu a încălcat niciun acord prin adâncirea canalului Bâstroe, pe care a făcut-o pentru a creşte exporturile de alimente din porturile sale fluviale, şi este gata să arate României lucrările pe care le-a efectuat, a declarat miercuri pentru agenţia Reuters Iuri Vaskov, adjunct al ministrului ucrainean al infrastructurii. Acesta a mai spus că partea română a fost notificată încă din august 2022. (News.ro)
3. Viteza medie de upload pentru internetul fix din România a crescut anul trecut cu peste 50%, comparativ cu 2021, iar cea de download a înregistrat un avans de 17%, conform statisticilor elaborate de ANCOM pe baza testelor efectuate în cadrul platformei Netograf. (Profit.ro)
4. După un an de război în Ucraina, europenii și americanii împărtășesc multe dintre opiniile pe tema agresiunii Rusiei, a democrației și a echilibrului global al puterii, arată un sondaj realizat de Consiliul European pentru Relații Externe, un think-tank european. Oficialii din SUA și Europa trebuie însă să ia în calcul că această consolidare a unității Vestului are loc într-o „lume postoccidentală” divizată, în care puteri emergente precum India sau Turcia au alte opinii și vor acționa după propriile interese, spun autorii studiului. (Libertatea)
Din Cronica de Turism: Turiștii care vor călători cu mașina în sezonul estival spre stațiuni de vacanță din Bulgaria, Grecia și Turcia se pot aștepta la trafic aglomerat pe DN5 București – Giurgiu, ca urmare a faptului că podul din zona comunei Daia din județul Giurgiu va intra în reabilitare în 1 martie, iar lucrările sunt programate să dureze 12 luni. Pe parcursul lucrărilor se va circula pe o singură bandă pe sens. (Economedia)
5. Bloomberg scrie că Apple ar fi făcut progrese semnificative cu aparatul său de monitorizare permanentă a glucozei din sânge, fără a fi nevoie de înțepături pentru a preleva sânge. Apple lucrează de 12 ani la această tehnologie, care funcționează pe bază de laser, iar obiectivul e de a o încorpora în Apple Watch. (Bloomberg)
6. Morgan Stanley și-a revizuit în creștere estimarea pentru cererea globală de petrol, pe acest an, cu aproximativ 36%, invocând redeschiderea Chinei și o redresare a aviației. Analiștii băncii consideră că Rusia va alimenta cu mai mult petrol piețele ceea ce va acoperi cererea în creștere. Consumul global de petrol este de așteptat să crească cu aproximativ 1,9 milioane de barili pe zi, față de previziunile anterioare de 1,4 milioane de barili pe zi. (Reuters)
7. În Statele Unite, prețul gazului natural livrat în martie a scăzut cu 80%, comparativ cu vârful înregistrat în august anul trecut. Nivelul prețului a ajuns la cel din timpul lockdownurilor din toamna anului 2020. (Bloomberg)
8. După ce a atins un vârf în iunie anul trecut, de $47700 miliarde, valoarea caselor din SUA a scăzut cu 2300 de miliarde în a doua jumătate a anului trecut. Scăderea de 4,9% este cea mai mare din 2008 până în prezent. Prețurile nu au scăzut dramatic, la nivel de decembrie fiind cu 6,5% mai mari comparativ cu decembrie 2021. (Bloomberg)
Din Cronica de Tehnologie: Peste 200 de cărți electronice care-l au printre autori pe ChatGPT sunt listate în prezent în Kindle Store. De exemplu, o carte ilustrată pentru copii, cu 30 pagini, a fost creată în doar câteva ore cu ajutorul chatbot-ului dezvoltat de OpenAI. (Reuters)
9. Telescopul spațial James Webb a detectat ceea ce par a fi șase galaxii antice masive. Obiectele datează dintr-o perioadă în care universul avea doar 3% din vârsta sa actuală și sunt mult mai mari decât se presupunea că ar fi fost posibil pentru galaxii atât de timpurii după Big Bang. Dacă se confirmă, descoperirile ar pune sub semnul întrebării înțelegerea oamenilor de știință cu privire la modul în care s-au format cele mai timpurii galaxii. (G4Media)
10. Armata Statelor Unite a cheltuit cel puțin $1,5 milioane pentru a doborî trei obiecte aeropurtate, despre care acum consideră că ar fi, cel mai probabil, baloane de agrement, au declarat oficiali din domeniul apărării. Suma acoperă cele patru rachete AIM-9X Sidewinder folosite pentru a doborî obiectele care zburau deasupra Alaskăi, teritoriului Canadei și Lacului Huron. (WSJ)
Fotografia dimineții – Momentul în care statuia lui Isus din Rio de Janeiro e lovită de un fulger, în timpul unei furtuni. Fernando Braga: