Iohannis: România nu va trimite combatanţi în Ucraina – Cronica serii

1. Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, chestionat cum vede ca România să cedeze o baterie Patriot, că nu acceptă nu „sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă şi fără apărare antiaeriană”. Şeful statului a mai spus că „în măsura în care se cedează ceva, trebuie România să primească altceva”, „altfel, nu se va face nimic” (News.ro). Iohannis a mai declarat că România nu va trimite combatanţi în Ucraina. (News.ro)

2. Asociația CFA România, organizația profesioniștilor în investiții, estimează o depreciere a monedei naționale față de moneda europeană. Valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0172 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0719 lei pentru un euro. (Profit.ro)

3. Noul contract-cadru dintre CNAS și furnizorii de servicii medicale, care va intra în vigoare de la 1 iulie, va include pachete de servicii medicale și pentru persoanele neasigurate, pentru diagnosticarea unor afecțiuni grave – precum cancer, hepatită sau HIV/SIDA la gravide, a anunțat miercuri președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea. (Hotnews)

4. O analiză realizată de Expert Forum privind alegerile locale din acest an arată că procentul femeilor aflate pe listele de candidați continuă să crească ușor în raport cu localele din 2016 și 2020. Dintre primele 10 partide ca număr de candidaturi depuse, cele mai multe femei se regăsesc pe listele SOS România, partidul Dianei Șoșoacă, iar cele mai puțin la UDMR. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Companiile care lucrează cu Guvernul american vor trebui să folosească sisteme de criptare mai bune pentru protejarea datelor de viitoare atacuri cu tehnologii cuantice. Institutul Național pentru Standarde și Tehnologie va publica noile reguli în luna iulie, când va numi trei algoritmi de criptare considerați minim necesari. (Bloomberg)

5. Statele Unite au ajuns la concluzia, în urma unor evaluări, că Rusia a lansat săptămâna trecută ceea ce este probabil o armă spaţială, care se află acum pe aceeaşi orbită cu un satelit guvernamental american, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder (News.ro)

6. Într-o mișcare coordonată și anticipată, trei state europene – Norvegia, Irlanda și Spania – au anunțat miercuri dimineață că vor recunoaște statul palestinian, începând cu 28 mai, subliniind că decizia are rolul de „a asigura o cale credibilă către pace și securitate pentru Israel, Palestina și popoarele lor”. Decizia va fi urmată cel mai probabil de anunțuri similare din partea altor țări europene. Israelul și-a manifestat nemulțumirea și și-a rechemat ambasadorii de la Oslo și Dublin. (Hotnews)

7. Un aisberg de mari dimensiuni s-a desprins din banchiza Brunt, în Antarctica, a anunţat British Antarctic Survey (BAS), un institut de cercetare din Marea Britanie. Aisbergul, care măsoară 380 de kilometri pătraţi, s-a desprins luni, la câteva săptămâni după ce o fisură de 14 kilometri s-a format în gheaţă. (G4Media)

8. O echipă de oameni de ştiinţă americani de la Institutul de Cercetare Biomedicală Fralin a identificat o cale celulară cheie în glioblastom, deschizând potenţial noi căi pentru terapie. (News.ro)

9. Șeful departamentului AI de la Meta/Facebook a declarat că modelele de limbaj care alimentează produsele AI generative, cum ar fi ChatGPT, nu vor atinge niciodată capacitatea oamenilor de a raționa și de a planifica, deoarece s-au concentrat pe o abordare alternativă radicală pentru a crea o „superinteligență”. (FT)

10. Un ofițer ucrainean în rezervă, fondator al Frontelligence, un site de analize militare despre războiul din Ucraina bazate pe informații din surse deschise (OSINT), l-a acuzat pe șeful armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, de faptul că „micromanageriază” unitățile, în timp ce vizitele sale de pe linia frontului reprezintă mai degrabă un pretext de PR. (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
Consumatorii vulnerabili de energie electrică şi gaze naturale îşi vor putea amâna cu până la şase luni plata facturilor – Cronica serii
În martie s-a înregistrat cea mai mare scădere a consumului în SUA, din 1959 până în prezent – Cronica serii