Iohannis: Consider reintrarea în starea de urgență ca o ultimă soluție – Cronica serii
1. Președintele Klaus Iohannis a declarat că reintrarea în starea de urgență este „ultima soluție” pentru gestionarea crizei coronavirusului, deoarece ar duce la îngrădirea unor drepturi și ar sufoca economia. El adaugă că, dacă românii vor respecta normele sanitare, epidemia poate fi controlată. (News.ro)
2. România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în privința numărului de decese din cauza COVID-19, raportate la suta de mii de locuitori. Este vorba despre decesele înregistrate în ultimele două săptămâni. Raportul aparține Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). (Biziday)
3. Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa a aprobat azi o hotărâre prin care purtarea măştii devine obligatorie şi în spaţiile publice deschise în care sunt organizate pieţe, târguri sau oboare iar cei care vând în aceste spaţii sunt obligaţi să poarte nu doar masca de protecţie, ci şi mănuşi. (News.ro)
4. Mark T. Esper, secretarul american al Apărării, a anunțat azi, într-o conferință de presă, că SUA vor retrage 11.900 de militari din Germania. 5600 dintre aceștia vor fi relocați în alte baze din Europa. Ministrul american a spus că o parte dintre aceștia vor fi relocați în zona Mării Negre, fără să numească țările în care vor fi amplasați. (G4Media)
5. Kelemen Hunor a declarat că UDMR nu va semna o moţiune de cenzură. Liderul Uniunii a precizat că nu i se pare oportun să vii cu o moţiune de cenzură, într-o perioadă în care există alte probleme care trebuie gestionate. Kelemen nu consideră însă că o astfel de acţiune ar fi o catastrofă, deoarece acesta este un instrument constituţional pe care îl are Opoziţia la dispoziţie. (News.ro)
Una din Cronica de Tehnologie: Măștile de protecție creează probleme pentru sistemele de recunoaștere facială, conform unui studiu realizat de Institutul Național de Tehnologie și Standardizare al Statelor Unite. În cazul persoanelor care poartă măștile corect, acoperind atât gura, cât și nasul, algoritmii de recunoaștere facială se confruntă cu un procent de erori cuprins între 5% și 50%. Cele mai multe erori apar în cazul măștilor negre. (CNN)
6. Epidemia covid-19 a atins în Europa un vârf al ”supramortalităţii” de 50% de decese de la sfârşitul lui martie şi până la începutul lui mai. Datele au fost furnizate de Institutul Naţional francez de Statistică şi Studii Economice (INSEE), care arată că Spania, Belgia şi Italia au fost cele mai afectate. (News.ro)
7. Peste un sfert dintre locuitorii Germaniei au origini în imigrație, ceea ce înseamnă o creștere de peste 2% față de anul trecut, relevă cifrele publicate de Oficiul național de statistică al țării. Conform DESTATIS, circa 21,2 milioane de locuitori ai Germaniei sunt imigranți sau descendenți ai imigranților, echivalentul a 26% din totalul populației. (Profit.ro)
8. Bulgaria ar fi reușit, în ultimele două luni, să atragă 50% dintre turiștii care în mod normal mergeau în Turcia sau în Grecia. Pe această destinație s-a coagulat un nucleu de turiști cu venituri medii și peste medie care sunt dispuși să cheltuiască mai mult pentru că sunt obișnuiți cu calitatea din Grecia și Turcia. (Profit.ro)
9. În primele şapte luni ale anului au fost comandate cu 27% mai multe cărţi faţă de perioada similară din 2019, iar comanda medie a crescut cu 15% în această perioadă, ajungând aproape de 100 lei, potrivit datelor unei librării online. (News.ro)
10. AMC și Universal au acceptat scurtarea termenului la care filmele ajung pe platformele on-demand, de unde pot fi cumpărate sau închiriate, după intrarea în cinematografe. În contextul pierderilor generate de închiderea cinematografelor, cele două companii au acceptat reducerea acestui termen de la 70/90 de zile la 17 zile sau 3 weekend-uri. Însă, filmele care vor ajunge după 17 zile pe iTunes, Amazon și platformele similare vor fi mult mai scumpe (în jur de $20) decât cele care pot fi cumpărate după 70/90 de zile cu între $3 și $6. (The Verge)
Fotografia serii este un colaj între cum arată azi Kaaba din Mecca și cum arată anul trecut, în timpul pelerinajului. AFP/Getty: