Intuitive Machines a devenit prima companie privată care trimite un lander pe Lună – Cronica Spațială
1. Landerul robotic Odysseus dezvoltat de compania privată americană Intuitive Machines a aselenizat cu succes în 22 februarie și a transmis date către operatorii de pe Pământ. Intuitive Machines a devenit astfel prima companie privată care trimite un lander pe Lună, iar evenimentul marchează și prima aselenizare a unui dispozitiv american pe Lună de după misiunea Apollo 17 din decembrie 1972. Lanserul a transportat pe Lună șase instrumente NASA, dar și șase echipamente ale unor companii private. (Intuitive Machines)
2. NASA a anunțat că prima misiune de test cu echipaj uman a navetei spațiale Starliner dezvoltată de Boeing va avea loc cel mai devreme în 22 aprilie, când astronauții NASA Butch Wilmore și Suni Williams ar urma să călătorească spre Stația Spațială Internațională. Dacă testul va avea succes, naveta va fi certificată pentru a putea transporta oameni pe ISS. (NASA)
3. NASA a efectuat în 23 februarie o serie de teste pentru dezvoltarea unor noi motoare RS-25 pentru racheta SLS (Space Launch System) care va trimite oameni pe Lună în cadrul programului Artemis. Noile motoare beneficiază de îmbunătățiri prin care producția acestora este mai eficientă și mai accesibilă din punct de vedere financiar. (NASA)
4. Telescopul spațial James Webb a identificat o emisie din partea unei stele neutronice într-un loc în care a fost observată recent apariția unei supernove. Anterior, stele neutronice în zona supernivelor au mai fost descoperite doar indirect, astfel că este pentru prima oară când un astfel de eveniment cosmic este detectat în mod direct. (NASA)
5. Astronomii au descoperit cel mai luminos quasar de până acum, care are o masă de 17 miliarde de ori mai mare decât Soarele și care care crește zilnic cu echivalentul masei solare. Quasarul este un nucleu galactic extrem de luminos în care gazele si praful „cad” într-o gaură neagă ce emite radiașii electromagnetice. Descoperirea a fost realizată cu telescopul ESO (European Southern Observatory). (ESO)
6. În trecutul geologic, Marte avea numeroși vulcani cu un comportament asemănător cu cel de pe Pământ înainte de formarea plăcilor tectonice cu circa 3 miliarde de ani în urmă, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Hong Kong. (Science Alert)
7. Cercetătorii de la Universitatea din Bordeaux susțin că au identificat o posibilă cauză pentru care temperatura medie a Pământului a crescut brusc cu 8 grade Celsius în urmă cu circa 56 de milioane de ani. Simulările computerizate realizate de cercetători au arătat că o astfel de schimbare ar fi putut fi produsă de o stea care a trecut atât de aproape de sistemul nostru solar încât a modificat ușor orbita Pământului. (Planetary Science Institute)
8. Datele colectate de sonda spațială New Horizons sugerează că există o posibilă centură cu asteroizi și după orbitele lui Neptun și Pluto, nu doar cea cunoscută în prezent între planetele Marte și Jupiter. Datele colectate au scos în evidență formarea graduală de praf în urma unor coliziuni frecvente între obiecte cosmice. (Science Alert)
9. Cercetătorii au creat cinci noi izotopi care i-ar putea ajuta să înțeleagă mai bine modul în care coliziunile între stelele foarte dense din Universe pot conduce la generarea de elemente grele precum aurul și argintul. Izotopii au fost creați la Universitatea din Michigan. (Space)
10. Un studiu teoretic realizat de cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga sugerează că Universul este în expansiune datorită faptului că intră în coliziune cu universuri mai mici. În prezent, teoria acceptată este că Universul se extinde datorită energiei negre. (Space)