Între 25 și 28 octombrie, se desfășoară Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara – FILTM 2023 – Cronica de Carte

1. Săptămâna viitoare, între 25-28 octombrie 2023, va avea loc a XII-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara. Printre invitații festivalului, se numără scriitorii Ana Blandiana, Sjón (Islanda), Christian Kracht (Elveția), Tatiana Țîbuleac (Republica Moldova), Vesna Goldsworthy (Marea Britanie) și Anna Nikvul (Serbia). Va avea loc, de asemenea, și o dezbatere pe tema puținelor festivaluri de literatură din România, la care va participa Lucian Dan Teodorovici, Gheorghe Erizanu, Radu Vancu, Tudor Crețu, Cătălin Lazurcă, Gavril Țărmure, echipa FILTM, Mircea Mihăieș, Cornel Ungureanu. Moderator: Robert Șerban. (FILTM.ro)

2. „Vremea tatălui”, de Petre Barbu, ”Șapte povești care nu se termină bine pentru toată lumea”, de Cătălin Ceaușoglu, „El era frumos, eu eram iritată”, de Diana Geacăr, „Ultimul an cu Ceaușescu”, de Daniela Rațiu, și „Oameni fără piele”, de Suzănica Tănase, sunt volumele nominalizate la Premiul „Mihai Giugariu” pentru Cartea Discretă a Anului 2022. Acest premiu, precum și Premiul Cartea de Poezie a Anului (consacrați și debutanți) și Premiul „Barbu Cioculescu”, vor fi decernate pe 3 noiembrie 2023, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. (Filme-cărți.ro)

3. Au fost anunțate cărțile aflate pe lista scurtă a Premiul „Monica Lovinescu“, acordat din 2023 de Fundația Humanitas Aqua Forte și dedicat cărților de nonficțiune din zona umanistă și unor demersuri intelectuale de anvergură. Acestea sunt: „Ediția integrală Nicolae Steinhardt”, „Jurnalul lui 66. Noaptea în care am ars”, de Alexandra Furnea, ”Animalele care ne fac oameni”, de Cătălin Pavel”, „Morfologia nevinovăției. Alfabetul detenției feminine în comunism” și „Chateaubriand. Memorii de dincolo de mormânt”. (Link)

4. Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) lansează duminică, 29 octombrie 2023, la ora 11:00, Barometrul de Consum Cultural 2022. Participare culturală și perspective democratice, cel mai amplu studiu la nivel național care măsoară practicile consumatorilor de cultură. Scăderile semnalate în consumul cultural public sunt: participarea la spectacole de teatru de la 29% în 2019, la 20% în 2022, vizionarea de filme la cinematograf de la 35% în 2019, la 26% în 2022, mersul la bibliotecă pentru a citi / împrumuta cărți de la 28% în 2019, la 17% în 2022, vizitarea muzeelor, expozițiilor sau galeriilor de artă de la 38% în anul 2019, la 30% în anul 2022. (Radio România Cultural)

5. Juriul Premiilor literare franceze Médicis 2023 a anunțat lista volumelor finaliste, pe cele trei categorii – romane francofone, romane străine și eseuri. Printre autorii nominalizați în acest an, se numără Éric Reinhardt, Elisa Shua Dusapin, László Krasznahorkai, Hila Blum, Judith Schalansky și Camille de Toledo. (Livres Hebdo)

6. Publicația The Hollywood Reporter a realizat un top al celor mai bune 100 cărți care au avut ca fundal lumea filmului, pe primele locuri aflându-se volumele „Hitchcock”, de François Truffaut, „Easy Riders, Raging Bulls: How the Sex-Drugs-and-Rock ’n’ Roll Generation Saved Hollywood”, de Peter Biskind, „Adventures in the Screen Trade: A Personal View of Hollywood and Screenwriting”, de William Goldman și „The Kid Stays in the Picture”, de Robert Evans. (Hollywood Reporter)

7. „Legendarii”, de Tracy Deonn (la noi, la Editura Bookzone), „Eu, Tituba, vrăjitoarea neagră din Salem”, de Maryse Conde (Editura Polirom) și „Femei pe rug”, de Kiran Millwood Hargrave (Editura Corint) sunt printre cele mai bune 25 de romane cu vrăjitoare din toate timpurile. (BookRiot)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află volumul „Fourth Wing”, de Rebecca Yarros (a 24-a săptămână în top); la categoria NonFiction, pe locul întâi se află cartea „Killers of the Flower Moon”, de David Grann (a 98-a săptămână în top), ecranizarea acestei cărți fiind lansată în cinematografele din România pe 20 octombrie 2023. O altă noutate interesantă în top, la categoria ficțiune, volumul „Blood Lines”, de Nelson DeMille și Alex DeMille (al doilea volum din seria Scott Brodie și Maggie Taylor). (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

-Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri, de Radu Paraschivescu, Editura Humanitas

-Etica grunge. Sîntem generația extincției. Poeme alese (2003-2023), de Ștefan Manasia, Editura Cartier

-Vârtej în reluare, de Peter Demeny, Curtea Veche Publishing

-Nemaipomenita întâmplare a pripitei Ena, de Robert Șerban, Editura Cartier

-Mai puțin decât dragostea, de Bogdan Crețu, Editura Polirom

-Fluture de perdea, de Alexandru Andrieș, Editura Paralela 45

-Reykjavík, de Ragnar Jónasson și Katrín Jakobsdóttir, Editura Crime Scene Press

-Miturile Grecești. Repovestire din perspectivă feminină, de Charlotte Higgins, Editura Nemira

-Uite cum stă treaba, de Joan Didion, Editura Pandora M

10. Pe scurt, din lumea literară:

-Pe 13 octombrie, a murit scriitoarea americană Louise Glück, laureata Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2020, ale cărei poezii au fost traduse în limba română la Editura Pandora M, în Colecția Anansi (Washington Post);

-“The Heaven & Earth Grocery Store” de James McBride, a câștigat Premiul Kirkus pentru Ficțiune, în vreme ce Premiul pentru non-ficțiune a mers spre “Our Migrant Souls: A Meditation on Race and the Meanings and Myths of ‘Latino’”, de Héctor Tobar, iar cel pentru literatură pentru tineri către “America Redux: Visual Stories From Our Dynamic History”, de Ariel Aberg-Riger (NPR.org);

-Actrița Michelle Williams va fi naratoarea versiunii audio a memoriilor cântăreței Britney Spears, „The Woman in Me” (People);

-O listă a cărților de science fiction care au prezis viitorul cu o acuratețe incredibilă (Big Think);

-Cele mai bune piese de teatru semnate de Arthur Miller (Interesting Literature).

Fotografia ediției: Iubitorii de cărți au lansat un proiect îndrăzneț pentru a ajuta cititorii din Florida, un stat în care cărțile sunt cenzurate. Un site web numit BannedBooksUSA.org va trimite cărți cenzurate și restricționate, gratuit, către orice bibliotecă, școală sau persoană afectate din Florida. În imagine, câteva dintre numeroasele cărți cenzurate care pot fi trimise în cadrul acestui proiect. Sursa:  Ron Charles/The Washington Post. 

Ți-ar mai putea plăcea
Solenoid, de Mircea Cărtărescu, se află pe lista celor mai bune cărți apărute în Italia în 2021 – Cronica de carte
Cele mai bune cărți ale anului 2024, în viziunea Publisher’s Weekly – Cronica de Carte