Inflația din Marea Britanie a ajuns la 9% – Cronica de Business

1. Inflația din Marea Britania a ajuns, luna trecută, la 9%, în ritm anual, pe fondul creșterilor de prețuri de la mâncare și energie. Este cel mai ridicat nivel din 1989, de când se măsoară oficial în forma actuală, depășind recordul din martie 1992, când inflația a fost 8,4%. În martie anul acesta, inflația a fost 7%. (CNBC)

2. Doar 2,6% din totalul angajaților români lucrau anul trecut în sectorul IT, România având cel mai mic procent din UE al persoanelor angajate în acest domeniu. Media europeană era de 4,5%, relevă datele Eurostat. (Profit.ro)

3. Bursa americană a închis în creștere sesiunea de marți. Toți cei trei indici au inclus pe plus, S&P 500 cu 2%, Dow Jones Industrial cu 1,3%, iar Nasdaq cu 2,8%. (WSJ)

4. Vânzările din retailul american – definite ca vânzările din magazine, restaurante și online – continuă să crească, înregistrând un plus de 0,9% în aprilie, comparativ cu martie. (WSJ)

Din Cronica diminetii: Firmele de curierat ar urma să raporteze ANAF detalii referitoare la persoanele care au plătit ramburs (la livrare) pentru produsele comandate online, conform unui proiect de OUG aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de miercuri. (Hotnews)

5. Ford a anunțat că se alătură unui apel lansat de 27 de companii către Uniunea Europeană, sub forma unei petiții. Apelul face referire la obligativitatea ca autoturismele și vehiculele comerciale noi, vândute în Europa, să fie exclusiv electrice din 2035. (Profit.ro)

6. Ministrul irakian al petrolului, Ihsan Abdul Yabbar, a anunțat că țara sa accelerează investițiile în sectorul energetic cu scopul de a majora capacitatea de producție la șase milioane de barili pe zi până în 2027. (Profit.ro)

7. Hyundai va anunța, în timpul vizitei președintelui Biden în Coreea de Sud, construcția unei fabrici de mașini electrice în statul american Georgia. Investia este de $7 miliarde. (CNBC)

8. Secretarul britanic de Externe Liz Truss a confirmat că guvernul intenţionează să introducă ”în următoarele săptămâni” o lege pentru a modifica protocolul post-Brexit din Irlanda de Nord. (News.ro)

Din Cronica serii: România a avut, în primul trimestru, cea mai mare creștere economică din UE comparativ cu trimestrul precedent, arată datele preliminare publicate de Eurostat. Șase state (Germania, Estonia, Irlanda, Luxemburg, Malta și Slovenia) nu au publicat încă date de creștere economică pentru primul trimestru. (Profit.ro)

9. AerCap Holdings, gigantul de leasing de aeronave care este cel mai mare proprietar de avioane din lume, a pierdut 113 avioane când Rusia le-a confiscat ca răspuns la sancţiunile declanşate de războiul din Ucraina. (News.ro)

10. Netflix a concediat aproximativ 150 angajați pe fondul încetinirii creșterii veniturilor. Marea majoritate a celor concediați sunt din SUA, cele mai mult poziții eliminate fiind în departamentele de creativitate. Netflix are aproximativ 11.000 de angajați la nivel global. (Deadline)

Ți-ar mai putea plăcea
Deutsche Bank, amendată pentru relația cu Jeffrey Epstein – Cronica de business
Lidl a fost liderul pieței de retail din România anul trecut – Cronica de Business