Indicele S&P 500 al bursei americane a scăzut sub 4000 de puncte pentru prima oară din martie 2021 – Cronica de Business

1. Bursa americană își continuă scăderea, indicele S&P 500 scăzând sub 4000 de puncte pentru prima oară din martie 2021 și înregistrând cea mai lungă perioadă de scăderi săptămânale din 2011 până în prezent. Și ceilalți doi indici au înregistrat scăderi, Nasdaq închizând cu un minus de 4,3%, iar Dow Jones Industrial cu 2%. (WSJ)

2. Vânzările din retailul britanic au scăzut, în aprilie, pentru prima oară, în ritm anual, din ianuarie 2021, când Marea Britanie se află în lockdown. Scăderea vine pe fondul creșterii costului vieții și a inflației foarte mari cu care se confruntă Regatul. (Bloomberg)

3. Cele mai mari companii de tehnologii din lume au pierdut peste 1000 de miliarde din valoarea pe bursă în ultimele 3 sesiuni de tranzacționare. Scăderea a început miercuri, după ce Fed a anunțat creșterea dobânzii de referință. Apple a pierdut $220 miliarde din valoare, Microsoft aproape $190 miliarde, Amazon are un minus de $173 miliarde, Alphabet/Google $123 miliarde, Nvidia $85 miliarde, iar Meta/Facebook aproximativ $70 miliarde. (CNBC)

4. Jumătate din unitatea de business Dacia – Lada va dispărea dacă Renault decide să renunțe la uzinele pe care le are în Rusia și, implicit, la vânzările de automobile pe această piață. CEO-ul Luca de Meo a declarat că va lua o decizie în săptămânile următoare. (Profit.ro)

5. Cotația acțiunilor Tesla a scăzut cu 30% din 4 aprilie, de când CEO-ul Elon Musk a anunțat că deține aproape 10% din Twitter. Scăderea poate fi pusă pe faptul că investitorii consideră că Musk va fi distras de operațiunile pe care va trebui să le supervizeze la Twitter. (NYTimes)

Din Cronica diminetii: În primul an de pandemie s-a acutizat și mai mult un trend observat în unii dintre anii anteriori și anume scăderea numărului de magazine de mici dimensiuni. Astfel, în 2020, reţeaua comercială a companiilor care au desfăşurat activități în comerţul cu amănuntul a scăzut cu 3.839 magazine, adică cu 3,2%, ajungând la aproximativ 115.000. (Economica)

6. Uber va reduce cheltuielile pentru marketing și va trata angajarea ca pe un „privilegiu”, a declarat directorul general Dară Khosrowshahi într-un e-mail trimis angajaților. „Este clar că piața se confruntă cu o schimbare seismică și trebuie să reacționăm în consecință”, a spus Khosrowshahi. Uber se va concentra acum pe obținerea profitabilității pe baza free cash flow-ului, mai degrabă decât pe EBITDA, a adăugat el. (CNBC)

7. Match Group, compania care deține Tinder, a dat în judecata Google, acuzându-i că acționează ca un monopol din cauza regulilor de plată din Google Play. (Bloomberg)

8. Bitcoin a scăzut cu aproape 55% față de vârful înregistrat în noiembrie anul trecut, iar 40% dintre deținători sunt în pierdere cu investiția făcută în această criptomonedă, potrivit noilor date de la Glassnode. (CNBC)

9. Prețul eGold, criptomoneda românilor de la Elrond, a scazut luni la cel mai jos nivel al anului, urmând tendințele generale de pe piața crypto. Potrivit cotațiilor afișate pe Coinmarketcap, luni, EGLD a picat până la $106,62, cel mai scăzut nivel din august 2021 până în prezent. De pe o zi pe alta, de duminică până luni, Elrond a scăzut cu 11,6%. (StartupCafe)

10. „Shot Sage Blue Marilyn”, portretul lui Marilyn Monroe realizat de de Andy Warhol, a stabilit un nou record, luni, devenind cea mai scumpă lucrare realizata in secolul XX vândută vreodată la licitaţie. Lucrarea din 1964 – acrilic şi serigrafie de 101 cm – a fost vândută la Christie’s din New York pentru $195 de milioane, a anunţat casa de licitaţii. Cumpărătorul, care a fost prezent la licitaţie, a fost Larry Gagosian. Anterior, recordul vânzărilor la licitaţie pentru un tablou din secolul al XX-lea a fost de $179,4 milioane pentru „Les Femmes d’Alger (Versiunea O)” de Pablo Picasso, care a fost vândut la Christie’s în mai 2015. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Miniștrii Energiei din UE ar putea dezbate ideea plafonării prețurilor la energie electrică – Cronica de Business
Cronica de business: SoftBank pierde din cauza Uber, AB Inbev amendată și poșetele vechi sunt o strategie de business