India a blocat 54 de aplicații chineze, din motive de securitate – Cronica de Tehnologie

1. India a blocat 54 de aplicații chineze, din motive de securitate. Venită în contextul unei dispute teritoriale între cele două țări, decizia vizează inclusiv aplicații blocate anterior și rebranduite între timp, pentru evitarea interdicțiilor. (Bloomberg)

2. Comisia Europeană pregătește, pentru începutul anului viitor, o propunere legislativă care să reglementeze o versiune digitală a monedei euro. Aceasta va constitui baza legală pentru ca Banca Centrală Europeană să lanseze un prototip funcțional până la finele lui 2023. (Politico)

3. Starship ar putea realiza primul zbor orbital în luna martie, crede Elon Musk. Acesta nu exclude apariția unor probleme neprevăzute pe parcurs, însă, are încredere că Starship va ajunge pe orbită până la sfârșitul acestui an. SpaceX mai trebuie să obțină și aprobarea FAA pentru aceste zboruri, până atunci. (Phys)

4. O prezentare destul de detaliată a unora dintre modificările și noutățile din Android 13. Vor fi mai multe schimbări la nivel de interfață, de la ”înghesuirea” pe dock a șase aplicații, la un nou look pentru player-ul multimedia. Pe partea de funcționalitate, printre altele, Android 13 împrumută de la iOS drepturile de acces punctual la fișiere și va oferi un raport săptămânal privind intimitatea. (Esper)

5. Dezvoltatorul jailbreak-ului Cydia pentru iPhone a fost recompensat cu $2 milioane de dolari pentru descoperirea unei probleme grave în proiectul de scalare Ethereum numit Optimism. Bug-ul ar fi facilitat reproducerea nelimitată a monedelor ETH, însă nu a fost niciodată exploatat. (CoinTelegraph)

6. Cererile de despăgubire prin asigurare pentru căștile de VR stricate au crescut anul trecut cu 31%, spune cel mai mare asigurator din UK. Dauna medie pentru căștile de VR a fost în jurul a £650. Pe Reddit există un forum, numit VRtoER, plin cu accidente întâmplate în timpul folosirii căștilor de VR. (Sky)

7. Jurnaliști, academicieni, avocați și apărători ai drepturilor omului din India au fost atacați cu un software, numit ModifiedElephant, care ”planta„ false  dovezi digitale. Acesta a fost folosit cel puțin începând cu 2012 pentru a compromite strict anumiți indivizi vizați de atacatorul a cărui identitate rămâne, deocamdată, necunoscută. (SentinelLabs)

8. Google a plătit recompense de $8,7 milioane pentru bug-urile descoperite anul trecut la produsele sale. Cei mai mulți bani, $3,3 milioane, au recompensat descoperirea bug-urilor de Chrome, urmate de bug-urile de Android, pentru care s-au plătit $3 milioane. (The Record)

9. Protestele împotriva restricțiilor și a vaccinării pentru COVID-19 din Canada, derulate sub egida Freedom Convoy, sunt întreținute, printre alții, de QAnon, iar două dintre cele mai active grupuri de Facebook ale mișcării, cu peste 170.000 de membri strânși în aproximativ două săptămâni, sunt susținute de o firmă de marketing din Bangladesh. (Grid)

10. Reclama Coinbase din pauza Super Bowl a atras atât de mulți oameni, încât a dus la blocarea aplicației. Reclama de un minut promitea $15 în Bitcoin celor care scanează codul QR afișat pe ecran pentru a-și crea cont. (The Verge)

Ți-ar mai putea plăcea
Google a lansat Android 13 Beta 3, care poate fi instalat acum pe telefoanele Pixel – Cronica de Tehnologie
Aplicația dezvoltată de Germania pentru urmărirea contactelor a costat €20 milioane – Cronică de Tehnologie